Amišská noční můra

recenze

Strmý pád (2022) 5 z 5 / a.k
Strmý pád

Je tomu už osm let, co se Kate Burkholderová stala náčelnicí ohijské policejní stanice v Painters Millu. Měla k tomu všechny předpoklady, protože zde vyrůstala a velmi dobře zná místní poměry. Také se orientuje ve zvycích amišské komunity, která je tu hojně rozšířená a ze které se v dospívání rozhodla odejít. Při své práci se setkává se zločiny, které se uzavřeného společenství úzce dotýkají. Jako právě nyní. V místním motelu Vrbové údolí byla nalezena zavražděná mladá amiška.

Na místě činu Kate poznává v brutálně zabité mladé ženě Rachael Schwartzovou, kterou znala ještě jako malou holčičku. Ví, že Rachael byla problémové dítě, stále neposedná a prostořeká, neuznávala autority a postupem času začala pohrdat amiši. To celé vyústilo Rachaeliným odchodem z komunity před 12 lety. Od té doby se ve městě neukázala. Před Kate nyní stojí velký úkol. Musí zjistit, jak Rachael strávila poslední roky života, kam šla a kdo ji nenáviděl tak, že ji brutálně zabil.

„Strmý pád“ je již třináctou samostatnou epizodou amišské detektivní série a i tentokrát je to parádní čtení. Kate se svým sehraným týmem krůček po krůčku objevuje souvislosti ze života zavražděné Rachael a sama se musí poprat s pocity, které ji s dívkou spojují. Vadí jí, že ji dávná spojitost s obětí nabourává jasné uvažování. V samostatné dějové lince se několikrát vracíme v čase až do léta 2008, kde omladina pořádá setkání plná přestupků a kde jde rebelující amišské děvče vstříc své neblahé budoucnosti.

Kdo četl některý z předešlých dílů, určitě ho bude zajímat, co je nového v Kateině soukromí. Agent Tomasetti z Úřadu pro kriminální vyšetřování stojí stále po jejím boku a to nejen jako milující životní partner, ale se svými pravomocemi se částečně podílí na aktuálním vyšetřování. Sice nás nepřekvapí žádný nový dějový posun v soukromé lince, o to více je tady cítit vzájemná empatie, souznění, pochopení pro pracovní nasazení. A jak to už bývá zvykem, ve vyhrocených situacích se objevuje jen těžko udržitelná snaha uchovat svůj vzájemný vztah skrytý před zraky kolegů – i když ti už možná něco tuší.

Detektivní zápletka je oproti některým předchozím dílům silnější, ne tak průhledná, a dokáže zaměstnat čtenáře splétáním teorií. Průběh vyšetřování má spád a dobrou dynamiku, výborně se čte a není nouze ani o překvapivá odhalení nebo chvíle napětí, kdy jde o život. To vše podtrhují části z perspektivy pachatele, kde je silně cítit nenávist k oběti.

Výjimečná detektivní série, která v každém díle přináší kus amišského světa a svědomitou vyšetřovatelku, kterou si snadno oblíbíte. Jako vždy výborné čtení, které ráda doporučím.


Strmý pád Strmý pád Linda Castillo

V motelu je nalezeno mrtvé tělo mladé ženy. Případu se ujímá policejní náčelnice Kate Burkholderová, která si uvědomuje, že oběť znala. Rachael Schwartzová byla půvabná, ale problémová amišská dívka, která před lety opustila spole... více


Komentáře (0)

Přidat komentář