Paní jara přehled

Paní jara https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513176/bmid_pani-jara-64e5d8b4cd1cf.jpg 4 57 57

Paní jara série

1. díl

Příběh Vesny, bohyně jara. Když svět, jako ho dnes známe, už neexistuje. Když děti vyrůstají jen v ústavech. Když další válka zničila i poslední střípky lidskosti v nás, přichází ona. Paní jara zahalená v oparu prvních jarních bouřek – bohyně, která je připravena postavit se na stranu obyčejných smrtelníků. Stala se totiž jednou z nás.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Paní jara. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

LuckaK.088
dnes 4 z 5

"Paní jara nezemřela,
přemohl jí pouze spánek.
V osudu to psáno měla
a čas plyne jako vánek.

Ústa tichá, tváře bílé,
srdce ale mrtvé není.
Znovu přijde její chvíle,
čeká ji však dlouhé snění."

Vůbec jsem netušila, co od knihy a autorky očekávat, ale upoutala mě krásná obálka, a poté co jsem jí zalistovala a zaujalo mě i originální grafické zpracování, se ocitla v mém "nákupním" košíčku knihovny. Po dočtení mohu říct, že kniha upoutá nejen krásným přebalem, ale i samotným příběhem.
Co mě ale trochu zklamalo je, že se nejedná o samostatnou knihu, ale pouze první část. Takže varování pro ty, kteří to mají u sérií stejně jako já (čekají, až mají všechny díly hezky kompletní, a až pak se pouští do čtení, protože nesnáší to čekání na další díl). Dle informací nakladatelství Canc je ale druhý díl v plánu vydat letos na podzim, tak to snad vydržím a určitě se do něj s chutí pustím...

Vruznychsvetech
12.04.2024 5 z 5

Paní Jara je fantasy kniha s obrovským přesahem. Kniha otvírá hned několik důležitých témat o kterých je důležité mluvit! Můžeme se zde setkat s narážkami na vzhled, pohlaví, či intelekt. Otvírá se zde problém násilí i sexuálního obtěžování, ale to takovou formou, že to skvěle zapadá do příběhu a nepůsobí to stylem, že to tam autorka dala jen proto, aby tam něco takového bylo.

Hlavní hrdinka Star rozhodně není dokonalá. Není to typická YA hrdinka. Neleží jí u nohou desítky mužů ani nevyhrává soutěže. Nebojí se vyjádřit nesouhlas, poslat někoho do míst kam ani slunce nesvítí anebo je-li to nutné někomu pořádně natáhnout.

V knize se setkáváme s různorodými prostředími, které jsou od sebe natolik vzdálené, že působí jako kdybychom se ocitli v jiném světě. Vidíme jak to funguje u chudých, v ústavech, ve školách, v opuštěných oblastech i mezi onou vyvolenou elitou. Dává nám to tak kompletní náhled na prostředí, což nám pomůže si zase o něco více připadat jako kdybychom v tom světě skutečně žili a zažívali stejná dobrodružství jako hlavní hrdinové.

Pokud očekáváte chronologický děj u kterého budete už od začátku vědět, co přesně a jak bude, tak jste šíleně na omylu. Vy vlastně tak nějak podvědomě tušíte a znáte všechny podstatné informace, ale to po celou dobu čtení nevíte a až skoro na konci celého příběhu vám to celé sepne dohromady. To už za sebou, ale máte minimálně tři infarkty z věcí o kterých jste neměli ani nejmenší tušení!

Takže ano, Paní Jara je naprosto skvělá knížka, která si rozhodně zaslouží pozornost. 5 z 5 a nesmím zapomenout zmínit boží romantickou linku, kterým já neholduju, ale tady byla


Veju007
31.03.2024 4 z 5

Paní jara je knížkou, která vám dá úplně něco jiného, než byste na první pohled čekali. Ale je to skvělý!

Tentokrát nebudu uvádět, o čem kniha je, protože všechno může působit jako spoiler! A já bych vás o ten kouzelný zážitek opravdu nechtěla připravit, protože vše na první pohled vypadá trošku jinak, ale důvěřuje anotaci. Všechno to tam vlastně je.

V prvních kapitolách mi příběh lehce připomínal Rudou volavku, následně jsem se téměř propadla do světa Příběhu služebnice.
Je to drsné, surové a neočekávané a čím si musí nejen hlavní postavy procházet je v podstatě až děsivé.
Některé pasáže jsem musela číst vícekrát, protože jsem nevěřila vlastním očím nad krutostí nově stvořeného světa. Navíc by stačilo málo a mohli bychom se v něm rychle také ocitnout.

Co na začátku působí záhadně se na konci krásně spojí. A mě nezbývá, než autorce zatleskat. Skvělá kniha, která se mi líbila snad ještě o chlup víc, než Přání.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Zrádci krve, Věž a další knižní novinky (22. týden)

28.05.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Paní jara v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených58x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených4x
v Knihotéce75x
v Chystám se číst96x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech5x