Zahrada

Povídka od: Veronika Barborková
Z knihy: Mlok 2016


Alex je propuštěný vězeň. Vrací se z pracovní kolonie zpět na Zem, kde se má jako každý jiný bývalý trestanec začlenit znovu do společnosti. Jenže pro Alexe to není vůbec snadné - a možná o to ani sám nestojí...

Rok vydání originálu: 2016

Komentáře (5)

Přidat komentář

Arenga
01.08.2017 5 z 5

zasloužné vítězství, povídka perfektní

Teron
14.05.2017 3 z 5

Hodnocení tohohle kousku se za dobu čtení několikrát změnilo.

Poprvé jsem spokojené přikývl při prvním projevu Alexova chování v chatě. Při navázání symbiozy s právníkem jsem se téměř tetelil, jak se krásně setkaly dvě odlišné duše s podobným přístupem a byl jsem zvědavý, co z toho vzejde.
Při odhalení linie s mizerným advokátem, exmanželkou a propojením jsem zoufale zaúpěl (doslova a nahlas) a hodnocení šlo dolů. Chápu tohle uchopení žánrové šablony, ale právě tenhle motiv vidím jako silné klišé, které likviduje jakoukoli hru s žánrem a jeho možnostmi. Konec to pak už jen potvrdil.
Faktem je, že jsem hodně částí už od začátku přejížděl více méně jen rychle pohledem. Ano, jsou výborně napsané, ale je to jako pohyb po šachových políčkách, kdy se z jednoho bodu můžete vydat jen několika směry, případně si vytvořit cestu vlastní. Zde to byl ten první případ. Navíc začínám mít u tuzemských textů trochu problém s tím, že čím dál tím více jazykově splývají, a kdybych měl povídky beze jména, nepoznám asi, kdo je ten a kdo onen, možná ani jestli to psal muž nebo žena.
Na druhé straně musím vyzvednout adekvátní jazyk postav i nezdrženlivost u vulgarismů, které do dialogů sedí a osobně nevěřím postavám, které mluví za všech okolností spisovně. Stejně tak plus za Alexovu morálku a odpor k manipulaci.


Knihožroutová
05.05.2017 5 z 5

Není co vytknout, nejlepší povídka z celé sbírky.

Skallarix
25.03.2017 5 z 5

Takové sociální drama z nedaleké budoucnosti. Podání příběhu bylo velice dobré, čtivé. Autorka předvedla, že je skvělou vypravěčkou.
Jen jsem v příběhu narazil na pár věcí příčící se s logikou.... Proč vlastně zeleninu a ovoce pěstují v koloniích, na jiných, cizích vzdálených planetách, když i na Zemi lze pěstovat zeleninu a ovoce stejným - normálním způsobem? Ano, to "pravé ovoce" a "pravá zelenina" - to je v tomto světě luxus, který si málokdo může dovolit. Ještě aby ne, když cestuje kdo ví kolik světelných let. Na Zemi se prodávají v naprosté většině "napodobeniny", které postrádají chuť a i jiné atributy (předpokládám, že i vitamíny a tak dále), ale nějak mi uniklo, proč vlastně, když i hlavní hrdina Alex dokázal vypěstovat vše sám na opuštěné zahrádkářské kolonii. Za městem. Půda očividně kontaminována nebyla. Ani nenastala nijaká katastrofa, pokud jsem si všiml, krom tedy že jakékoliv "opravdové" plodiny byly vyvažovány zlatem.... Přišlo mi to vcelku nelogické.

lukr1428
14.02.2017 5 z 5

Nádherně napsané. Jen tak dál :)