Večer tříkrálový

Povídka od: William Shakespeare
Z knihy: Komedie, Komedie II


Hlavními postavami jsou dvojčata Viola a Sebastian. Loď, na které cestují, se potopí a Viola se naštěstí dostane do člunu. Její bratr ale takové štěstí nemá. Viola si tedy myslí, že její bratr zemřel. Proto se přestrojí za muže a vstoupí do služeb zdejšího knížete Orsina. Ten je zamilován do hraběnky Olivie, ale ta ho stále odmítá. Olivie bydlí v domě se svým strýcem Tobiášem, který by ji chtěl provdat za rytíře Chrudoše Choděru, kterého ale také odmítá. Bydlí zde i služka Marie, namyšlený správce Malvolio a šašek Masopust.
Kníže Orsino pošle za Olivií i převlečenou Violu, která se už do knížete zamilovala. Olivie se však zamiluje do Violy.
Pan Tobiáš, Marie a Masopust se rozhodnou vystřelit si z povýšeného a arogantního Malvolia. Marie napodobí písmo hraběnky a pošle Malvoliovi dopis, kde mu píše, že ho miluje a co vše má dělat, aby se jí líbil ještě víc. Olivie si však myslí, že se zbláznil a nechá svého strýce, aby se o něho postaral. Ten ho dá vsadit do temnice.
Do města se ale dostane i přeživší Sebastian s kapitánem potopené lodi Antoniem.
Rytíř Chrudoš vyzve kvůli hraběnce Violu na souboj. Té však naštěstí příjde na pomoc Antonio, který si myslí, že je to Sebastian. Do potyčky se zapletou i strážní, kteří odvedou Antonia.
Sebastian náhodou potká Olivii, která si myslí, že je to Viola. Sebastian se do ní zamiluje, a proto se hned zasnoubí. Když se rozejdou, napadne Sebastiana rytíř Chrudoš, ale Sebastian ho přemůže.
Za Malvoliem do temnice příjde Masopust. Malvolio mu dá dopis pro hraběnku. Ta ho propustí z temnice a vše se vysvětlí. Malvolio slibuje pomstu. Pan Tobiáš odjede s Marií, se kterou se zasnoubil.
Kníže Orsino i s Violou se vydá opět k Olivii, ale ta mu řekne, že je zasnoubená s Cesariem - převlečená Viola. Ta ale o ničem neví. Naštěstí příjde Sebastian a vše se vysvětlí. Viola se zasnoubí s knížetem, a tak se konají dvě svatby.



Originální název:

Twelfth Night or What You Will


Rok vydání originálu: 1601

Komentáře (0)

Přidat komentář