Vasil Paličák

Povídka od: Stratis Myrivilis
Z knihy: Pět řeckých novel


Hrdina je řecký zbojník bojující proti Turkům a novela oslavuje jeho život jako symbol zdraví a krásy téměř antické, k níž ještě přistupuje vášnivost a výbojnost statečného, prostého a furiantsky nesmlouvavého junáka.
(přebal knihy Pět řeckých novel)

Originální název:

O Vasilis o Arvanitis


Rok vydání originálu: 1943

Komentáře (2)

Přidat komentář

JulianaH.
10.06.2023 4 z 5

Jakoby héraklovský cyklus činů mladého hrdiny, silného, ale tvrdohlavého klefta, kterého vypravěč znával v dětství. Jednotlivé Vasilovy kousky (zabití hada, boj s Turky v balkánských válkách, rouhavý vstup do cesty velikonočnímu procesí nesoucímu epitafion...) se prolínají se vzpomínkami na život na Lesbu počátkem 20. století.

Myrivilis píše o soužití Lesbanů s nenáviděnými Turky, oslavách ústavy, s níž přišli mladoturci (můj vnitřní historik se raduje!), či o svěcení Velikonoc. V životě venkovanů, jak ho zachycuje, nacházíme ještě různá antická residua, třebas válečné tance (s bodáním dýky do stehna) nebo zlacení kopyt obětního zvířete (jalovičky obětované Panně Marii), ba dokonce hostinu u hrobu (což je, pokud vím, zvyklost ještě předhistorická a jinak v Evropě vymizela během středověku).

Hrdina Vasil je hrubián a arogantní hejsek, nicméně vypravěčovy dětské vzpomínky mají svoje kouzlo. Novela mi připomínala tvorbu Theodora Storma, asi by se také dala zařadit k žánru heimatliteratur (literatury domoviny). Je na ní dost znát vývojová opožděnost řecké prózy, ale chápu - v době, kdy panoval romantismus u nás, měli Řekové moc práce s vršením pyramid z tureckých hlav.

mgeisselreiter
11.08.2018 4 z 5

Novela dává čtenáři nahlédnout do nedávné historie Řecka z počátku 20. století, je zajímavá i čtivá. 75%, 11.8.2018.