V boji života: Milostná povídka / Bitva o život

Povídka od: Charles Dickens
Z knihy: Dvě povídky, Vánoční příběhy


V boji života je čtvrtá z pěti Dickensových "Vánočních knih". Jako jediná neobsahuje nadpřirozeno nebo náboženský podtext. Z všech vánočních povídek je nejméně známá a nikdy se netěšila větší popularitě.

Děj je zasazen do vesnice stojící na místě, kde se v minulosti odehrála bitva. Některé postavy používají bitvu jako metaforu k potížím života, k čemuž odkazuje i název povídky.

Originální název:

The Battle of Life: A Love Story


Rok vydání originálu: 1846

Komentáře (1)

Přidat komentář

Kozel
15.06.2020 5 z 5

Nádherná rozmilá povídka, až se divím, že se nikdy netěšila většímu zájmu (byť asi skutečně nedosahuje kvalit slavných Vánočních sester). Charlie mě uhranul hned úvodem, podobně jako u Edwina Drooda. Jeho schopnost "filmově" podat scénu a prostředí je prostě fascinující. Po fantastickém úvodu se dává do pohybu krásný romantický příběh rozdělený do tří kapitol a na té stovce stránek podává všechno nádherné z dílny Dickense - okouzlující postavičky jako Clemency, která je zábavná jak svou prostoduchostí, tak fyzickým zjevem; přívětivá právnická dvojice (vcelku oblíbená kategorie autora) Snitcheye a Graggse, přičemž jejich manželky nezůstávají nijak pozadu; Dickensův humor, hřejivost, malebnost, morálka a kapka sentimentu. A schopnost překvapit zápletkou. Pokud řečené na Charliem oceňujete, pak by vám "V boji života" rozhodně neměla uniknout