Úzkost je závrať ze svobody / Úzkosť je závrat zo slobody

Povídka od: Ted Chiang
Z knihy: Výdech


Zásadními okamžiky, činy i důležitými rozhodnutími se vždy vytvoří paralelní realita, kde se vše odvíjí jinak, protože tam jsme se rozhodli jinak - naše a paralelní realita se od té chvíle rozchází. Díky vynálezu „prismatu“ (počítače umožňujícího komunikovat s těmito paralelními větvemi) je možné se podívat, co by se stalo, kdybychom se tehdy rozhodli jinak.
Autor nahlíží, jak moc je to ku prospěchu lidí. Pokud vůbec..

Originální název:

Anxiety Is the Dizziness of Freedom


Rok vydání originálu: 2019

Komentáře (1)

Přidat komentář

meluzena
10.06.2021 4 z 5

(SPOILER) Zásadními okamžiky, činy i důležitými rozhodnutími se vždy vytvoří paralelní realita, kde se vše odvíjí jinak, protože tam jsme se rozhodli jinak - naše a paralelní realita se od té chvíle rozchází. Díky vynálezu „prismatu“ (počítače umožňujícího komunikovat s těmito paralelními větvemi) je možné se podívat, co by se stalo, kdybychom se tehdy rozhodli jinak.
Autor prostřednictvím různých postav sleduje, jak je lidem ku prospěchu vědět „co by kdyby“. Někomu to pomáhá při umírání, protože jeho paralelní já se těší dobrému zdraví, někoho to paralyzuje, protože se bojí, že se rozhodne špatně, někdo se sice rozhodne, ale pak se užírá sledováním, že se rozhodl špatně.
Je to určitě zajímavá myšlenka, ale čtení mě moc nebavilo. Nicméně hlavní hrdinka mě nakonec „donutila“ přidat hvězdičky, protože dodala povídce velký přesah.