Stroj na výrobu havranů

Povídka od: Petra Lukačovičová
Z knihy: Ve stínu Říše


Mladý pár žije na maloměstě. Když se kolem začne objevovat čím dál víc havranů, je jasné že jim tahle pohoda dlouho nevydrží.

Rok vydání originálu: 2017

Komentáře (7)

Přidat komentář

PastorMal13
03.07.2022 1 z 5

Povídka mi vůbec nesedla. I přes snahu jsem ji nedočetl.

kure91
20.01.2020 3 z 5

Kde byla ta Říše? Jedny hodiny se svastikou a to je vše? Marně přemýšlím nad něčím, co bych z povídky vypíchnul, ale po přečtení mám dojem, že to prostě byl průměrný text, který ničím neurazí, ale ani nezaujme. Možná chyběl trochu kontext, aby se čtenář dostal do světa, ve kterém se povídka odehrává, takhle úplně netuším, proč se třeba vyskytují chráněnci bohů, o co se hlavní (asi) záporák snažil, apod.


cori
24.04.2019 2 z 5

Tak nějak jsem nepochopila, proč je tato povídka zrovna v této sbírce. Že by kvůli Odinovi?
Hrdinové mi byli ukradení - chráněnci bohů (co to vůbec znamená a k čemu je bohové měli?) Podle mě největší omyl sbírky.

Terva
21.03.2019 3 z 5

….pro Ásy ódin,
pro elfy Dáin,
Davlin pro trpaslíků svět,
Asvid pro obry ukrutné
a teď je ryju já....

Přesně, jak jsem psal v komentáři k celé sbírce. Petra Lukačovičová svojí povídku jen předělala. Vzala fantasy příběh a do jednoho artefaktu prostě nechala vyrýt svastiku. Tu levotočivou, aby se povídka tvářila, že má něco společného s Říší.

Malá ochutnávka:
Ve sklepě tehdy našla spoustu nákresů a věcí, u kterých netušila, zda se jedná o části vynálezů nebo pracovní náčiní. Nic z toho nepůsobilo jako stroj na výrobu havranů. Zaujala jí však soustava ozubených koleček na zlatém podstavci, na němž byl vyrytý hákový kříž.........

Povídka to není zas tak špatná, ale má velmi malé procento možností aby se mohla tvářit, že jako patří mezi nacinácky, ss-many a další řížské vymoženosti.

Citát: Člověk bez bohů má v srdci pustinu.

Zajímavost:
„Stroj na výrobu havranů“ navazuje na události povídky „Trny v očích“, vydané v antologii Temné časy, ale lze jej číst zcela samostatně.

lucie.8
03.03.2019 2 z 5

Bez znalosti světa, v němž se povídka odehrává, mi přišla naprosto nepochopitelná.

slawa.cap
29.10.2018 5 z 5

Vím že Krissten je mrcha, ale asi jsem se do ní zamiloval. Tak trochu pokračování povídky "Chlad věčnosti" jen někde jinde a jinými postavami - takže vlastně úplně o něčem jiném, jen bohové zůstali.

Elischka
26.05.2018 5 z 5

mě ty holky ve stínu bavily hodně a povídka od Petry Lukačovivé zvlášť