Předmluva

Povídka od: Mary Dillon
Z knihy: Rozkvétající žena - Příběh zasvěcení dívky v ženu


nehodnoceno

předmluva
Ve své knize Emerging from the Chrysalis Bruce Lincoln uvádí, že iniciace žen se od iniciace mužů odlišuje svým specifickým tématem i svými výsledky. Je-li zasvěcován chlapec v dospělého muže, jeho úkolem je obstát a fungovat v rámci kmene. Jeho postavení se mění a komunita jej odměňuje konkrétně hmatatelnými způsoby. Je-li zasvěcovaná dívka v ženu, proměňuje se doslova v Bohyni, neboť se stává nositelkou posvátné jemné ženské energie. Vždy, když žena podstoupí iniciaci, obnovuje se kosmický řád.

Většina ženských iniciací se odehrává při první menstruaci či měsíčkách . Ženská vytékající krev byla v mnoha kulturách považována za tajemnou a obdařenou zvláštní mocí. Zejména krev menarche se používala v různých komunitách pro svou intenzivní účinnost například při uzdravovacích rituálech. Nedostatek zkušeností spojených s oslavou ženského krvácení je velkou bolestí současných žen a dívek. V kmenové kultuře by byla naše menarche přijata a oceněna staršími ženami a dostaly bychom s ní spjaté duchovní poučení. Ale moderní západní kultura této události věnuje jen malou pozornost, pokud ji neignoruje zcela. Mladé ženy často zakoušejí pocit studu a strachu a nikoli kontakt s Bohyní. Na takovou mladou ženu se nahlíží málem jako na nečistou a tu, která teď může kdykoli otěhotnět. Pamatuji si, že ve věku teenagerů jsme si říkaly: Tenhle týden jsem nemocná, anebo moje matka mluvila o tom, že to zase má .

Potom se nemůžeme divit tak vysokému výskytu premenstruačního syndromu.

Muselo to být silné, když ženy ve starodávných dobách krvácely společně v rámci komunity. Aby byla na polích dobrá úroda, běhaly nahé mezi kukuřičnými brázdami. V jejich počínání nebylo nic abstraktního či symbolického. Menstruační krev je dobré hnojivo. Byly to vlastně počátky zemědělství, u jehož zrodu stály právě ženy. Vědec Lawrence Durdin-Robertson uvádí, že v prehistorické době za časů kněžek Velké Bohyně byla při bohoslužbách používána jako obětina menstruační krev. Teprve později, když náboženské obřady začali vykonávat muži, začalo se při bohoslužbách používat krve získané zabíjením zvířat nebo lidí.

Právě kniha Rozkvétající žena. Příběh zasvěcení dívky v ženu je v nynější době, kdy se rozvíjí zájem o téma posvátnosti ženství, velkým přínosem.

Při čtení příběhu o mladé dívce Koře, přátelící se s delfíny a procházející vnitřními biologickými změnami za hluboké účasti moudrých vesnických žen, mi několikrát vhrkly slzy do očí. Každá mladá dívka, která si příběh přečte, přijme svou menarche s pocitem radosti a zadostiučinění, že se narodila jako žena. A těm z nás, které jsme neprožily čas přechodu v ženu, jak by se slušelo a patřilo, může tento příběh přinést hluboké vnitřní uzdravení mladé dívky, kterou v sobě ještě stále nosíme.

Vicky Nobleová

(autorka knihy Motherpeace)

1. května 1987, Berkeley, Kalifornie

Rok vydání originálu: 2006

Komentáře (0)

Přidat komentář