O lidech a nelidech

Povídka od: Kristýna Sněgoňová
Z knihy: Žena s labutí


Nikola Tesla, kapitán z československého útvaru pro integraci nelidí, svou práci dělá zatraceně dobře, ale pro stromy nevidí les. Dokáže někdo změnit jeho názor na kouzelné bytosti a jejich právo na život?

Rok vydání originálu: 2018

Komentáře (2)

Přidat komentář

SBH
23.03.2023 3 z 5

(SPOILER) Jako výborné bych to zdaleka neviděla. Autorka umí skvěle vystihnout trend dnešní doby, sepsat dílko rádoby hlubokomyslné, které má ale základy postavené na tekutém písku. Tak za prvé - kdyby byla Kavanová nejbohatší ženou Evropy, tak mezi prvními akvizicemi získá média (viz nám všem známý slovenský imigrant, který skoupil polovinu Česka a Mafru). Sama by tudíž určovala, co si lidé o nelidech budou myslet (viz statistiky). Ona by se nesnažila Teslu přemluvit, on by naopak dělal přesně to, co by ona chtěla. Za druhé - pohádkové bytosti byly do pozměněné současnosti zasazeni nelogicky. To je lidstvo začalo hubit až s výstavbou metra? Jako fakt? Vzpomeňme, prosím, třeba na bizony, že. Za třetí - pohádkové bytosti jsou křesťané? Vážně? Je si autorka vědoma toho, že právě křesťanská filosofie postavila člověka na piedestal a z ostatních živých tvorů učinila něco méněcenného? Ne že by japonští buddhisté nelikvidovali velryby (v zájmu mamonu), ale mají to podstatně hůř ideologicky ošéfované.
Machrování s polštinou už je jenom bonbónek, to bych vydýchala, ovšem zavraždění hlavní postavy je tak trapné a kýčovité, až to bolí.
Dávám za tři, protože jsem přesně pochopila, co dělá Sněgoňovou královnou současné české SFF scény.

yennefer1
30.05.2019 5 z 5

Výborné!