Noblesa denních barů

Povídka od: Jiří Hájíček
Z knihy: Dřevěný nůž


Noblesa denních barů/Povídka ze souboru povídek Dřevěný nůž/
-------------------------------------------------------------------------------
Bar „95“,na devadesátém pátém kilometru silničního tahu na Rakousko je vlastně bistro, odbočka do vsi je asi 500 m před ním..Pracuje zde Jolana, provdaná za Petra, jako výčepní, i jako uklízečka, prostě holka pro všechno. Je pohledná, ale nemá čas na to, aby se bavila, někdy i s poněkud vlezlými hosty. Jolana se musí v baru hodně otáčet, na štěstí už nebývá tolik plno jako kdysi.
Majitel p.Mrázek si najde čas přisednout ke známým hostům ke stolečku a stěžovat si na současné malé kšefty v bistru a vysoké daně.Poloha baru není příznivá. Do vsi i do motorestu je daleko.
Ale teď vpadla do baru parta čtyř mladíků v džínách a kožených bundách, někteří už pod parou. Hned zvou Jolanu na fernet. Když je odmítne, vyberou si jinou oběť. Ten nejdrzejší z nich nabízí pití zadarmo snědému muži, který sedí u stolečku opodál. Ten však nabídku odmítá. To výtržníka naštve a považuje odmítnutí panáka fernetu za urážku své osoby. A vyhrožuje snědému, aby z bistra vypadnul, nebo bude zle. že je jen pro bílé. Majitel Mrázek se snaží mírným způsobem násilníky zklidnit.. To se mu nedaří. Výtržníci dokonce vytahují nůž a boxer a fyzicky napadají snědého muže. Jolana raději jde potajmu volat policii. Mrázek myslí, že se to uklidní, ale sám proto skoro nic neudělá.
Za chvíli se však v baru objevují dva policisté. Mrázek ani jim nic podstatného neříká,jedná s nimi ,jako já nic, já muzikant, ale starší host popisuje situaci . Policisté tři z výtržníků odvážejí na policejní stanici. V baru se zastaví i zástupce z obecního úřadu, co se dověděl o incidentu v bistru, ale majitel Mrázek všechno bagatelizuje.Nakonec to podle jeho slov vypadá, že celou situaci zvládnul on, že byl hrdina, přitom se choval zbaběle. A že policii zavolal on. Jolana ho jen klidně napomene , že lže, on ji však seřve. Jolana se dá do pláče. Majitel bistra jí dokazuje , kdo je tady pánem. Prohlašuje všem – u mě musí bejt pořádek, silný zákony, bordel musí skončit !
Snaživého oplzlého advokáta Jolana odmítá. Vedoucí od dělníků a“snědého“ se přijel pozeptat, co se dělo. Ale majitel Mrázek opět věc jenom zlehčuje.
Na Jolanku se přijde podívat i její známá důchodkyně. Všimne si Jolančina poranění v obličeji. Vysvětluje jí, že měla den předtím nechtěný fysický kontakt,který vyprovokovala žárlivá manželka známého Jolany. Že prý za ním Jolana dolézá. Důchodkyně ji alespoň slovy potěší. Stmívá se a konečně pro Jolanu přijíždí manžel Petr.

Rok vydání originálu: 2004

Komentáře (1)

Přidat komentář

gersie
21.07.2018 5 z 5

Jedna z nejlepších v této knize. Přímá , nepředvídatelná a vlastně obyčejná jako sám život.