"Není smog jako smog"

Povídka od: Kateřina Kopecká
Z knihy: Příhody a případy Chřestýše 23


ZIMA
ČÁST 1.
KAPITOLA
).2.(
*NENÍ SMOG JAKO SMOG*

Jednoho rána, když Tutánek, Micák a Džery snídali, já s Francem jsme už byli ve škole, máma v práci a táta ještě spal, zazvonil telefon. Tutánek i Džeroušek o překot vyběhli, ale Micmicák jedl dál. Na konec dal Džery Tutánce přednost a čekal. Tutánka chvilku poslouchala, pak něco zamumlala do sluchátka a položila ho. „Co se stalo?“ zeptal se Džery. Tutánka řekla: „Volala nám policie z Ostravy. Říkali, že z tramvají mizí kartičky s nápisem SMOG, NIC SE NEPLATÍ a objevují se na jiných místech. Chtěli, abychom to vyřešili.“ a pustila se znovu do jídla.
„Tak se tomu podíváme na zoubek. Přece policii nenecháme ve štychu.“ Prohlásil Džeroušek a hned, jak Tutánka přikývla, začal balit detektivní fidlátka a uhodil na Micáka“ „Ty sbal pouta. A nech tu Tutánkovu snídani!“ Micák se jen neochotně zvedl a začal balit pouta. „No jó“ zabručel. Tutánka i Džery nepřetržitě do Micáka hučeli: „Dělej, dělej, dělej“.
Když konečně byli hotovi, sedli do auta (samozřejmě do svého) a jeli do Ostravy. A tu spoušť viděli už cestou. Oranžové smogové kartičky byly položeny před obchody, visely na hotelech i na taxících a na drahých školách. Prostě všude, kde se platí. „Páni…“ vydechla Tutánka, protože lidi se valili do obchodů a brali všechno, na co jste si vzpomněli. Všechny prodavačky a osoby, co vybírají peníze, se nestačily divit. Odevšad se ozývaly hlasy: „Co se to děje? Zaplaťte! Kde jsou peníze?“anebo „Nic se neplatí, vidíte?“. A v taxících se řidiči divili, když převážené osoby nechtěly zaplatit.
Sraz byl u radnice. Když tam dorazili, policisté už na ně netrpělivě čekali. „Děkujeme, že jste přijeli“ začal náčelník. „Víte, od včerejška se u nás dveře netrhly. Taxikáři, prodavačky, sekretářky, no prostě hrůza. A vždycky to samé: Policie, pomoc! Lidi u nás kradou, prostě jenom vtrhnou do obchodu, seberou, na co přijdou, a když chceme peníze, tak nám zaprskají do obličeje, že ať se jako podíváme na ty kartičky s nápisy SMOG, bla, bla, bla. A taxikáři si ztěžovali: když někoho převezeme, tak on pak vystoupí bez placení. A dál už to znáte. Doufám, že nám pomůžete, protože my už jsme úplně bezradní a…“
„…Ááááá.“ zařval Micmicák. „ Vždyť se neplatí ani v restauracích. Pojďte se najíst.“ prosil. „Vždyť si snědl svoji snídani a ještě kus mojí, tak jak můžeš mít hlad?“ řekla Tutánka. A potichu začala vysvětlovat policistům. „On to tak nemyslí, víte, on má pořád hlad!“ ,,To nevadí. Až něco zjistíte, tak půjdeme na oběd.“, řekl náčelník. ,,Hurá, hurá, hurá, hurá, hurá!!!“ zařval Micmicák na celou Ostravu tak, že se málem zřítila radnice.
,,Strážníci, mohli byste sundat všechny smogové kartičky ze všech obchodů, hotelů a taxíků a přinést mi je?“ ptal se Džeroušek. ,,Ale jistě.“ prohlásil náčelník. ,,Výborně. Ale berte je v rukavicích. A my půjdeme za starostou.“, řekla Tutánka. ,,Pěšky?“ začal něco tušit Micák. Tutánka si zaťukala na hlavu: ,,Vždyť stojíme před ní, ty lenochu!“ ,,A kolik ta radnice má pater?“ už se třepal Micmicák. ,,Nevím, ale starosta sídlí ve 2. patře.“ pošklebovala se Tutánka. ,,J-je t-t-tam v-výtah?“ měl Micák na krajíčku. Najednou se do toho vložil náčelník policistů: ,,Ano, je tam. Ale je rozbitý.“ ,,NÉÉÉÉÉ!“ zakvílel Micmicák tak, že splašil holuby na druhém konci Ostravy. ,,Já tě tam vynesu“ povídá náčelník. „Ale pak musím za ostatními sbírat ty karty. Souhlasíte?“ „Ano.“ Vykřikli Micák, Džeroušek a Tutánka dohromady. Když vyšplhali nahoru, tak náčelník zasalutoval a běžel zase dolů. Potom všichni tři zaklepali na dveře a čekali. Otevřel jim starosta a ten je pozval dál. Dozvěděli se, že kartiček se ztratilo sedm. Prý že ty karty pořád kopíroval a že na to má kopírku, která dělá tři kopie najednou a je jediná v celé Ostravě a okolí.
A Chřestýš 23 prosil: „Dejte nám jednu tramvaj s tou kartou a ukažte nám ty vykradené.“ „Samozřejmě.“ řekl starosta. Tak se šli podívat a viděli u každé tramvaje rozbité přední sklo. Starosta jim ochotně vyhověl. Dostali nepoškozenou tramvaj, která stála blízko radnice. Pak se objevili policisté a náčelník prohlásil: „Je jich přesně 28.“ „Jako by těch sedm někdo zkopíroval v té vaší kopírce.“ poznamenala Tutánka. „Víte co? Radši už půjdeme na oběd. Jó? Micmicák už skučí hlady. Dejte nám do té tramvaje jednu kartu a my se už o zbytek postaráme. A teď jdeme obědvat.“ Shrnul všechno Džeroušek. A pak šli všichni domů.
Večer asi ve dvacet hodin už byli všichni tři členové Chřestýše 23 schovaní v tramvaji a čekali. Najednou uslyšeli ránu a uviděli, jak černá zahalená postava rozbíjí přední okno, bere kartu a odbíhá směrem k radnici. „Tak jedeme. Rychle!“ zašeptal Džeroušek. ,,Jasně.“ odpověděla Tutánka i Micmicák zároveň Micák byl výjimečně bdělý (ale jenom proto, že vypil pět hrnců kafe a tři flašky kofoly a tak jen proto dokázal běhat i do schodů). Když se vydrápali do druhého patra a nepozorovaně nakoukli do starostovy pracovny, uviděli, že osoba ofotila kartičku, originál a kopie vzala a chtěla vyjít ven. Ale když otevřel dveře, tak se koukala do Džerouškových vyceněných zubů a tak se radši vzdala, zvedla ruce nahoru a sundala si masku. Micmicák ji zatkl a jeli domů.
Ráno toho člověka Džeroušek policii předal se slovy: „Prý se jmenuje František Křížala. Nebojte se, už jsme to všechno napsali do protokolu a ten odevzdali starostovi. Dělal to proto, že ho vyhodili ze všech podniků a on se chtěl pomstít. A teď nás omluvte, jedeme domů. Chytili jsme ho v noci a jsme trochu unavení. Nashledanou!“ A pak jeli domů. Micmicák usnul už po cestě (není divu), a tak ho znavená Tutánka a uzívaný Džeroušek museli nahoru vytáhnout. A když ho tam dotáhli a Micák se napolo vzbudil, tak si lehl před kamna, Tutánka do pelíšku a Džeroušek do křesílka a spali a spali a spali. A my jsme se divili, že jsou všichni tak unavení a spí. Hlavně jsme museli vzbudit Micáka a vyhnat ho ven, protože chrápal tak, že nám málem popraskaly všechny skleničky.

ÚKOLY

1. Jaká rasa psa je Džeroušek? Můžeš se podívat na stranu číslo 3.


2. Zjisti, proč se smogové kartičky dávají jen do tramvají a autobusů a nedávají se do aut.


3. Vyfoť si, nebo nakresli tramvaj se smogovou kartičkou.


4. Jak se jmenuje a jaké má vlastnosti rezavý kocour?



Originální název:

První kapitola knihy .... Chřestýš ...


Rok vydání originálu: 2012

Komentáře (0)

Přidat komentář