Míle 81

Povídka od: Stephen King
Z knihy: Bazar zlých snů


Příběh jednoho zvláštního auta, které se objeví na opuštěném odpočívadle na 81 míli.
O důvěřivých samaritánech, kteří chtějí pomoci v nouzi.
A o dětech, kterým nikdo nevěří.

Originální název:

Mile 81


Rok vydání originálu: 2011

Komentáře (14)

Přidat komentář

Timkim
07.03.2024 5 z 5

Vynikající začátek sbírky. Jsem absolutně překvapen.

lazarus
10.07.2021 5 z 5

Povídka prakticky bez děje a pointy, ale zároveň fantasticky napsaná a po čertech zábavná. Dle mého názoru jde o typickou ukázku Kingova umu.
Jak už jsem říkal u více jeho děl, může napsat o ho..ě, ale vždy to umí neskutečně podat.
Proto je taky jeden z nejlepších, ne-li nejlepší. Na záda mu dýchá snad jen Bradbury a občas Simmons


Metla
07.10.2019 4 z 5

Povídka sice čerstvě vytvořená, leč ze starého šuplíku, odkud Stephen King své publikum kdysi hlavně děsil (místo ponorů do lidské psyché) – třeba i švihlými nápady, co na TV obrazovkách vypadají hodně debilně. Většině věrných čtenářů se při „Míli 81“ asi vybaví především „Christina“, mě však povídka nostalgicky šoupla do dob puberty, kdy jsem hrůzou skoro nedýchala u „Prámu“ či „Šroťáku“. Takže… je to sice blbost, ale napínavě napsaná!

Lenka.Vílka
02.03.2019 1 z 5

Buď jsem vadná nebo jsem četla jinou povídku. Pokud se líbila vám, nejspíš budu obojí z toho. Jedna hvězda za poslední stránky, kdy ten opruz nebyl tak opruzný. Tohle se mi fakt nelíbilo a bylo o ničem.
(No, bezva, už mám strach, co bude dál. Pochopila jsem, že tohle je top sbírky.)

danny_21
24.10.2017 4 z 5

(SPOILER) Překvapivě nelítostně zubatá povídka o jednom hladovém autě z jiného světa, kterému se musí postavit kdo jiný než dětský hrdina, protože dospěláci neuvěří, dokud si nesáhnou - 75 %

Vera Silent
03.07.2017 3 z 5

Motiv zleho auta v tomto rozplizlem provedeni mi prisel natolik absurdni, ze me vetsina povidky moc nebavila a to az do chvile, kdy se v pribehu objevili Blake a Rachel a prevzali oteze. Zaverecna pointa, ve ktere veskere pritomne deti situaci resi spravne, kdezto dospeli do jednoho selhavaji, me uz zaujala a pobavila. Ale jen pro ten zaver hvezdu navic? Baah, duraz byl na aute a auto me stvalo. King ma jeste cely zbytek knihy na to me uchvatit...

Fremr
16.03.2017 5 z 5

Těžko mohla být na úvod sbírky Bazar zlých snů vhodnější povídka než tahle, úplně mám pocit jako by byla z let vydání sbírky Noční směna (no ona vlastně taky je, dle Kingova popisu jejího zrodu). První část povídky Vás naladí na to jaké bylo být malým klukem, kterému by nevadilo už být velký (vrátil jsem se v čase a zavzpomínal na svoje činnosti, které jsem tenkrát dělal taky, třeba jako hledání nahatejh koz na obálkách časopisů, ukradení první cigarety, zkoušení chlastu nebo vymýšlení toho jak by mohla nějaká strašidelná situace dopadnout), ta druhá se pak s tou první skvěle propojí v drsném příběhu, který mi jako znalci Kingovy Noční směny vykouzlil úsměv na rtech. Bezvadný.

marek6463
14.01.2017 5 z 5

Tak jsem začal číst Bazar zlých snů a povídka Míle 81 mě nakonec tak uchvátila, že jsem musel po přečtení ji hned ohodnotit. Nepohrdl bych s knihou s tímto tématem.

exitus
02.09.2016 4 z 5

Skvělá povídka, z které jsem měla pocit, že to byly dva příběhy v jednom, nejprve příběh o klukovi, co hledá dobrodružství a poté příběh o tom, co se dá potkat u dálnice. Ne že by mě druhá část nebavila, přišla mi velmi zábavná, jak jen to bylo možné vzhledem k námětu, ale první částí King opět ukázal, jak perfektně dokáže napsat dětské (hlavně chlapecké) charaktery.

Svatoslav
04.08.2016 2 z 5

Příběh jde ve vyšlapaných šlépějích Christiny či Z buicku 8. Ne nadarmo. Míle 81 je z ranku těch kratších béčkových příběhů u kterých King vypne mozek a nechává na papír plynout fantazii. Berte nebo nechte být. V mém případě ovšem pokaždé vyhraje ten sofistikovanější a rafinovanější King alá "Pennywise", než jeho brakovité já.

3DD!3
20.07.2016 4 z 5

Podle názvu jsem si naivně myslel, že půjde o příběh o stopaři. Čím méně o tom víte tím lépe. Vzpomněl jsem si na Z Buicku 8.

Markysek45
14.07.2016 5 z 5

Skvělá povídka plná napětí. Jedinou chybu vidím v tom, že byla až příliš krátká.

zahadum
08.07.2016 5 z 5

Naprosto dokonalá brutálna,neľútostná poviedka o aute ktoré má fakt " zuby " a neváha ich použiť. Ako píše užívateľ Terva, jednoznačne si viem predstaviť ako by z tohoto námetu vznikol zaujímavý román...námet je úderný v štýle super poviedky " Prám " kde tiež neznámo vraždí ľudí neznámym spôsobom. Proste dokonale poviedka hodná svojho autora !

Terva
28.06.2016 5 z 5

Když jste viděli chlapa ležet u cesty, nezáleželo na tom, zda je to Samaritán nebo Marťan – zastavili jste, abyste mu pomohly.
Hodně zajímavý příběh, kterého je škoda jen jako povídky. Určitě by se našel způsob, jak z toho udělat knihu. Námět je velmi krásný.
Blíže nedefinovatelné a zablácené auto prorazí zábrany na 81 míli, pootevřou se dveře, ale nikdo nevystoupí. Tak Samaritáni, pokuste se pomoci. Ale pozor, kdo četl "Z buicku 6" nebo "Christinu" určitě ví, co takové fešácké auto dokáže.
Tak jen vstupte, tohle auto má určitě zuby, jen ještě netušíte jaké.

Mistr King si sobě i svému synovi udělá malou reklamu.
Jou Hillovi udělá reklamu na jeho komiks Zámek & Klíč
a sobě – Malá ochutnávka:
Jimmy Golding nevěřil na příšery v podobě aut od té doby, co jako kluk viděl film „Christina“, ale věřil, že příšery někdy mohou číhat v autech.
Povídka a příběh přesně podle mého gusta.
Trochu se bojím, že další povídky nebudou tak dobré. Tohle je totiž hodně vysoká laťka.
A hned první povídka.