Letem světem

Povídka od: Robert Loren Fleming
Z knihy: Maska omnibus: Kniha druhá


Banka, kde je v sejfu bezpečně uložena Maska, je vykradena. Psychopatický voják Blaire, který má loupež na svědomí, se snaží prostřílet přes ochranku, ale nechce být viděn. Nasadí si Masku, kterou našel v jednom z bezpečnostních boxů..... A navíc tento muž nemá rád tři města. Arcadii, Golden City a Steel Harbor. Tak se tam s ním zaletíme podívat.

Komentáře (1)

Přidat komentář

Terva
11.01.2020 3 z 5

Ach, pardon!
Jsem na výjevy násilí
už natolik zvyklý,
že občas zapomenu,
jak šokující mohou být pro laika!

Scénář (Robert Loren Fleming) je střeštěný, vtipný a plný černého humoru. Vypadá tak, jak by čtenář od Masky očekával. Dokonce navazuje tak trochu na předcházející příběh „Honba za zeleným pokladem“, kde se Ray Tuttle snažil Masku navždy bezpečně uchovat. No, nezadařilo se, a mi můžeme sledovat další jízdu nabitou akcí a ironií. Jenže, asi ve třetině příběhu začínají přicházet chaotické skoky a nesmyslné navazování i podivné výměny postav. Tady jsem se ztrácel. A něco k překladu: Narážka na Český film Akumulátor 1 se sem, pane Šmíd, vůbec nehodí! Kazíte tím příběh!
Ten se díky překladu i scénáristickému zmatku stává jen průměrným. 50%

Malá ochutnávka:
Hele, chlapi, nevíte, jestli v tomhle státě pořád platí třikrát a dost? Nemůžu natáhnout brka v báni! To radši skončím s plnou parádou v přestřelce! Ale pro případ, že bych to nějakým zázrakem přežil, si raději zakreju obličej....touhle maskou.

Kresba (Gary Erskine) je přehledná, okna jsou uspořádaná a nejsou chaotická. Barvy jsou opět „barevné“, veselé a pro oči skvostné. Je tu dokonce i několik povedených celostránkových výjevů. Ale jinak kresba nevybočuje ze standardu Masky....až na.... Jo, a zajímavá je nejen postava Hero Zero. To on dělá chaos ve scénáři, a svou barvou i narušuje tu nádhernou, pohodovou zelenou vyblitinu. Že jo, Prcku?! Vlastně je tu těch „nezelenejch“ hrdinů trochu víc. Rozesmála mě například „Barb Wire“. Tak teď jsem se právě zabouch! Ale jak jsem již napsal, je to trochu chaos.

Citát: Jsem jediný, kdo mě dokáže zastavit.