Klamem za stopou

Povídka od: Karel Hostinský
Z knihy: Lupiči nedobytných pokladen


Vražda tkalce, který zbohatl a stal se továrníkem.

Poprvé (?) byla tato povídka zveřejněna ve Vlastenském kalendáři na obyčejný rok 1877.

Rok vydání originálu: 1876

Komentáře (1)

Přidat komentář

kapr
17.11.2019 2 z 5

Až zábavné svojí primitivností a archivností.
Je otázka, zda by nebylo lepší současnému mladému čtenáři knihu, (v době kdy vidíme v televizi současný slovenský film s českými titulky, což považuji za do nebe volající,) raději přeložit do současné češtiny.
Je ale také možné, že k mírným drobným úpravám původního textu již došlo, a pro zachování určité věrnosti byl povídce ponechán alespoň zčásti pel předminulého století.

Moje hodnocení: Za počin jejího sepsání a vydání, i za její zařazení do antologie bych dal po pěti hvězdičkách, stejně jako za přínos ke kontinuálnímu poznání naší literatury, zvláště její historie, ve které bývá vypíchnuto jen několik málo autorů, a po ostatních už neštěkne ani pes. Z dnešního hlediska si ale tato povídka sama o sobě zaslouží s odřenýma ušima tak dvě hvězdičky.
Na možnost ohodnocení povídky jsem narazil až poté, co jsem jej z nouze vložil do anotace, nyní jej přenášim sem do komentáře.

I na jméno sestavitele této antologie Michala Jareše, se mi nakonec podařilo narazit až v externí recenzi, což rozhodně nepovažuji za dostačující. Externí recenze by měla být uložena přímo na DK tak, aby v případě, že by nebyla na stránce, kde byla původně zveřejněna již dostupná, nebyla nenávratně ztracena. Samozřejmě, že po dobu její dostupnosti bude návštěvník DK přesměrován na stránku, kde byla původně zveřejněna.