Expedice Endurance

Povídka od: Caroline Alexander
Z knihy: Volný pád / Constance / Les / Expedice Endurance


V srpnu roku 1914 vyráží proslulý cestovatel Ernest Shackleton se sedmadvacetičlennou posádkou na expedici, která má dosáhnout jednoho z posledních velkých prvenství v dobývání polárních krajů, totiž přejít pěšky celou Antarktidu. Jejich loď Endurance však beznadějně uvízla v ledovém sevření a Shackleton a jeho muži krutých dvacet měsíců bojovali o přežití.

Rok vydání originálu: 1998

Komentáře (1)

Přidat komentář

MissiPippi
05.06.2014 4 z 5

Neskutečný, pro mě naprosto nepředstavitelná expedice. Ti chlapi museli být jak skála.

Člověk se snadno ztratí v jménech a postupně neví, jestli daný muž byl ten ze začátku popisovaný opitmista nebo ten flegmatik. Z toho důvodu bych více uvítala, kdyby autorka dala zmiňovaným mužům více charakterizujících přídavných jmen. Ale i přes tento malý nedostatek strhující příběh. Žasla jsem nad tím, jak si v takových podmínkách stále udržovali morálku a optimismus (nejsem naivní, vím že tam byly krušné chvíle, které autorka radši moc nezmiňovala nebo ani nebyly popsány do deníku). Ovšem to taky svědčí o výběru posádky Shackletonem, který kladl důraz jak na sílu fyzickou, tak psychickou. To není zcela běžné.

Zamrzelo mě, že pak nakonec všichni účastníci nebyli odměněny medailemi. Zasloužili si to všichni! A představa, že nějaký starý barman v putyce má za sebou tuhle životní zkušenost, potvrzuje to, že by jsme měli úctu ke každému jako sobě rovnému, jelikož nikdy nevíme, čím vším si prošel.

Tento dokumentární příběh mi rozhodně uvízne v hlavě, nenechte se ze začátku odradit větším množstvím faktů a jmen a nepřítomností přímé řeči, stojí to za to :)