Důkaz in camera

Povídka od: Margery Allingham
Z knihy: Jedenadvacet detektivů


Úspěšný novinář popisuje několik let starý případ, kdy vrah vždy o novoluní v nějakých anglických lázních zabije postarší zrzavou ženu a slehne se po něm zem. Pátá vražda novináře zavede do zapadlého městečka St Piers, kam při této příležitosti zavítá i jeho samozvaný přítel, nesnesitelně buranský fotograf Chippy.

Anotace v knize:

Margery Allinghamová (1904—1966) je o něco mladší vrstevnice Dorothy Sayersové a Agathy Christieové; její nejlepší výsledky jsou skoro tak dobré jako u Dorothy Sayersové a méně zdařilé věci nejsou horší než méně povedené práce Agathy Christieové. Detektivky počala psát již ve čtyřiadvaceti letech, a snad proto trpí její první knížky naivností, snobismem a nezkušeností v literární práci. Nejlepší jsou z let třicátých; později — podobně jako řada jiných dobrých detektivních autorů — upadla v předvečer druhé světové války do osidel špionážní a vlastenecké tematiky, která je ovšem pro klasickou detektivku vždy osudná.

Svého detektiva našla už ve své první knížce („Zločin na zámku Black Dudley“, 1928); je to dobrá, i když ne zcela originální směs intelektuála a světáka — obojí v mírné, přijatelné dávce. Jeho osobnost i způsoby práce jsou zcela pochopitelné, když z diskrétních náznaků autorky pochopíme, že je to vedlejší ratolest vysoké, ale chudé aristokracie. V postupu dalších románů Albert Campion — spolu s autorkou — značně vyzrává, a nelze se proto divit, že se jeho postava v jednotlivých dobrodružstvích jeví dost odlišně.

Albert Campion nemá bohužel rád krátké příběhy, a proto v naší povídce sám nevystupuje. Zato je to povídka velmi originální, i když se pohybuje na samých hranicích klasické detektivky. Myšlenku vnukl autorce bizarní detail ze skutečného života. Jela v přeplněném železničním voze a po nějakou dobu byl celý její obzor zacloněn pomačkanou vestou, na níž se houpal řetízek zatížený množstvím neuvěřitelných tretek. A z jiného konce vozu se ozval tichý, ale zřetelný klas: „Ty hodinky byste si měl dát vyfotografovat.“

Originální název:

Evidence in Camera


Rok vydání originálu: 1949

Komentáře (2)

Přidat komentář

MM_Master
28.11.2023 4 z 5

Inšpektor Tizer a fotograf Chippy Wager

kapr
14.02.2020 5 z 5

Vynikající. Moc potěšilo. Poučné.