Divoké labutě / Divé labuti

Pohádka od: Hans Christian Andersen
Z knihy: Pohádky (12 pohádek)


O jedenácti princích zakletých v labutě a jejich sestřičce, krásné a zbožné princezně, která se je rozhodne zachránit.

Originální název:

De vilde Svaner


Rok vydání originálu: 1838

Komentáře (5)

Přidat komentář

MilanCFC
03.12.2020 5 z 5

Výborné. Ale už jsem si všiml, jak je to poněkolikáté, že se autor nevracel k některým zlým postavám na začátku. Tak si to aspoň můžeme sami v hlavě dokončit a potrestat :-))

Jass
25.11.2020 4 z 5

Pro tenhle typ pohádky mám slabost, řekla bych, že to trochu spočívá v tom, že jsem vyrostla na Labutí princezně a taky tom, že je tu obrácená ta klasická představa, že zachráncem musí být muž (pokud se vám tento prvek líbí, tak moc doporučuji pohádku O mluvícím ptáku, živé vodě a třech zlatých jabloních https://www.databazeknih.cz/povidky/o-mluvicim-ptaku-zive-vode-a-trech-zlatych-jablonich-12685, tu jsem jako malá naprosto zbožňovala - i teď, nedávno jsem ji znovu četla...).

"Pojď se mnou," domlouval jí král, "zde nesmíš zůstat! Jsi-li tak dobrá, jako jsi krásná, budu tě oblékat v hedvábí a samet, postavím ti na hlavu zlatou korunu a budeš bydlet v mém nejnádhernějším zámku!"
Vysadil ji k sobě na koně. Eliška plakala a lomila rukama, ale král pravil: "Chci jenom tvé štěstí. Jednou mi budeš děkovat."

No... král je trochu násilník, ale Eliška se do něj brzo zamiluje a to musí znamenat, že je všechno v pořádku... A když už mluvíme o nemožných postavách tak Eliščin otec je taky výstavní kousek. Nepozná svoji dceru, protože je pomazaná ořechovou šťávou? Pravda, to vypadá vážně odporně (každý, kdo měl někdy černé ruce od ořechů zná...), ale nepoznat kvůli tomu vlastní dítě? Při srovnání s "novou" filmovou pohádkou Sedmero krkavců (https://www.csfd.cz/film/346919-sedmero-krkavcu/prehled/) jsou Divoké labutě (subjektivně) notně horší (nechci srovnávat s původní psanou pohádkou, protože jsem ji nečetla - nebo respektive myslím, že jako malá ano, ale už si to moc nepamatuju...). Nicméně ve srovnání s jinými Andersenovými pohádkami nutně patří mezi ty lepší.


2mig1
06.11.2020 3 z 5

Variace na sedmero krkavců trpí častým zádrhelem Andersonových vyprávění. Zbytčeně zdlouhavý, popisný rozjezd. Uspěchaná akce a závěr.

Hani77
28.01.2020 4 z 5

Také jsem si okamžitě vzpomněla na českou pohádku Sedmero krkavců. Jen ten konec mi přišel hodně useknutý.

nicolettkaa
25.03.2018 4 z 5

Pohádka podobná té o Sedmero krkavcích. Jen mi ale chybí, že zlo nebylo potrestáno (zlá královna, arcibiskup).