Čau zítra

Povídka od: Pavel Fritz
Z knihy: Studené světlo hvězd


Lidstvo bojuje proti agresivním mimozemšťanům, Země je téměř zničená. Kdy to skončí?

Komentáře (6)

Přidat komentář

InstinktCZ
10.11.2023 3 z 5

Povídka velmi dobrá, nedosahuje za mě kvalit Artura Brookse nebo Lovců vraků, hlavně kvůli délce... až zbytečně moc natažená , ale i tak jsem si ji užil a na koneci měl velmi špatný pocit z pointy povídky.

Covenant
08.09.2023 4 z 5

(SPOILER) Prostě se nevyhnu spoileru, tak pozor. Takže. Začátek jak z mangy "All you need is kill" ( zfilmovaný jako Edge of Tomorrow ), ale autor se umně z tohoto konceptu, dle mého vymanil. Avšak tím co bylo sděleno na začátku ( že jde o klony - ne časovou smyčku), tak už jsem si docela poskládal obrázek o tom, kdo je tady vychcaná svině a teď už jen v jakém směru. To, že zneužívají vojáky takovým způsobem, bylo zřejmé, ale byl jsem krátce po přečtení románu 1984 a tak jsem i emzáky měl za lidský výtvor. A všechno to pro mě znamenalo jen falešnou propagandu. Nikdy nebyla žádná mimozemská loď, nikdy lidé neválčili s emzáky, atp. Krásně jsem si to v hlavě překombinoval.... no a ještě, že to tak nebylo. To už by bylo moc. Takže jsem si prostě povídku užil. Dobře napsaná, bez hluchých míst.
Edit: vidím, že Franc zmiňuje též Orwella. Tak tu nejsem jediný mimoň :)


t_gon
02.02.2022 4 z 5

Tom Cruise tentokrát bez endoskeletu zachraňuje Zemi zítřka. Ve válce, která vypadá dávno ztracená. Víceméně film s Cruise zasazen do blízké budoucnosti se spoustou společných prvků, avšak s jedním překvapením. To by mělo, předpokládám šokovat, avšak v kontextu celé povídky působí úplně zbytečně a ne logicky.

heavy66
11.10.2021 5 z 5

Starship troopers se zajímavou pointou - dobré!

het2
07.06.2021 4 z 5

Na jednu stranu fajnová military sci-fi s opět výbornou pointou. I když tentokrát jsem ji čekal a sakra hodně pokukuje po jednom veleúspěšném filmovém sci-fi překvapení z roku 2009. Hádejte jakém... Ale co, při čtení vás to prostě bude bavit.
Jenže na druhou stranu vlastně celá ta akce na záchranu pilotů z vraku letadla zpětně nedává vůbec žádny smysl. A to je škoda. Dám za 4*, fakt mne to bavilo, ale je mi jasný, že druhé přečtení by tohle hodnocení srazilo mnohem níž.

Franc
06.06.2021 5 z 5

Druhá povídka v řadě, která mě dostala.

Semper fidelis - o to tu jde. Je jedno, jestli věrný chceš být, jsi, nebo nechceš. Tvoje věrnost nám patří, neodvolatelně.

Aneb jak pravil pan Orwell: V nevědomosti je síla.

To vše na pár stránkách.