Bez vysvětlení

Povídka od: Mary Louisa Molesworth
Z knihy: Královny hrůzy


Popis není zatím k dispozici.

Originální název:

Unexplained


Rok vydání originálu: 1888

Komentáře (1)

Přidat komentář

Kozel
20.10.2023 3 z 5

Pravděpodobně nejdelší povídka v rámci sbírky Královny hrůzy. Rozsahem někde mezi dlouhou povídkou a krátkou novelou. Přestože se nejedná o vyloženou děsivou povídku, z nějakého důvodu bylo to příjemným čtením. Autorka čtenáři předkládá takový typický viktoriánský senzační příběh - angličtí turisté z vyšší společnosti na kontinentě (tentokrát v Německu), zapadlá až ztracená ne zrovna přátelská vesnice, děsivé setkání s duchem, snaha o vyřešení záhady.

Pro většinu moderních čtenářů možná nijak zajímavý příběh, který svým dějem určitě nespěchá a ani nejde příliš do hloubky. Pro milovníky starých příběhů, knih a časů má mnoho co nabídnout. Taková sladká jednohubka. Líbil se mi způsob autorčina vyprávění, její představivost přenesená na čtenáře, stejně jako autorčin široký záběr témat vtěsnaných do jedné povídky. Velmi zajímavý byl rozhovor se sirem Robertem při odpoledním čaji, s nejedním filozofickým postřehem.

Není to povídka děsivá. Naopak je docela hřejivá, odpočinková a ke čtenáři v mnoha směrech vstřícná. Což z ní dělá příběh i lehce zapomenutelný v detailech, přesto zanechá příjemný pocit, že to bylo pěkné čtivo.