A jeho plášť byl z ptačích per…

Povídka od: Petr Bělohrad
Z knihy: Mlok 2016


Hypnomant vykupuje a prodává sny. Nyní přichází se svou živností do přístavního města Karn, kde ho vyhledá zoufalá dívka s prosbou o pomoc.
Vyšlo také v Pevnosti 12/2016.

Rok vydání originálu: 2016

Komentáře (4)

Přidat komentář

Arenga
01.08.2017 3 z 5

originální námět, zajímavě napsané, akorát mám pocit, že tomu schází druhý díl ;-)

Teron
23.04.2017 3 z 5

Velmi dobrý námět přenášející do fantastiky drogy v takřka nejuniverzálnější podobě. Prostředí je popsáno kvalitně, na druhou stranu výrazně nepřekvapí, obsahuje zkrátka od tabákového kouře po hádky v přístavu a peroucí se kočky všechny prvky, které do takového popisu patří. Níc víc, nic míň. Je znát inspirace Zaklínačem v úvodním rozhovoru i na tom, jak na hypnomanta lidé shlížejí. Co mi technicky dost vadilo byla absence jmen postav nebo krabičky, které v příběhu vystupují, a na druhé straně pojmenování město i zmínění magické akademie, která ale žádnou roli nehraje. Pokud by mág byl samouk, vyjde to prakticky nastejno. Druhá věc, ke které to vede, je nutnost neustále opakovat různé výrazy pro postavu hypnomanta. Připomíná mi to situaci, kdy jsme na jazykovce psali slohovku a udělali to podobně. Lektor se plácl do čela a s povzdechem se zeptal: "Slyšeli jste někdy o tom fascinujícím vynálezu, kterýmu se říká jména?" Fungovalo by to možná u velmi krátké hříčky, ale tady to hlavně u vyjednávání v hospodě a během souboje hrozně mlátí do očí. Buď vůbec nic, nebo všechno, ne půlkrok. Otevřenější konec nevadí, lehce jsem si říkal, jestli se nezjeví i jiná noční můra, než ta od rybáře. Celkově zatraceně dobrý a funkčně propracovaný nápad v dobrém prostředí, který ale notně strhává výše zmíněné řemeslné podání.


Skallarix
16.03.2017 5 z 5

Jednoduchý, krátký a přitom velmi dobře podaný příběh nepostrádající nic ze základních atribut prozaického epického útvaru kratšího rozsahu s fantaskními prvky (nebo jednoduše fantasy povídky). Autor si vybral téma, ve kterém by mohl i se svou postavou hypnomanta pokračovat snad do nekonečna - s jeho příběhy a dobrodružstvím. Téma "sny" je bez hranic a nevyčerpatelné - pokud tedy autor má dobrou fantazii a umí své příběhy... prodat. Což jak se zdá, tak autor umí.

Ronkar
30.09.2016

Tohle mi stylem trochu připomnělo povídky Sapkowského (rozhovory s rychtářem, kontrakty a hospodská posezení) a obsahem trošku "snového" Gaimana. Příběh čaroděje, který obchoduje se sny. Čtivě napsané a téma, které má veliký potenciál. Jen ten otevřený konec mi vadil.