Týna1111 Týna1111 komentáře u knih

☰ menu

Síla hotentota Síla hotentota Petr Kovařík

"Možná je hotentotské něco neumět, ale upřímně: nikdy nebudeme umět všechno."

Co má společného výroba čokolády a osobního rozvoje?
Překvapivě více, než se mnozí z nás domnívají. Nejen kakaové boby, ale i lidé se musejí zušlechtit, čistit a následně ladit, aby "výsledný produkt" za něco stál. Své o tom ví Petr Kovařík, úspěšný podnikatel a otec, jenž se nebál opustit svou komfortní zónu, změnit svůj život a prakticky z ničeho vybudovat čokoládový brand.

Kniha však zdaleka není jen o analogii procesu výroby čokolády a osobního rozvoje. Přináší příběh a pohled člověka, který podle svých slov není dokonalý, je však ochoten na sobě neustále pracovat, stále se učit novým věcem a potvrzovat si správný směr své cesty, přičemž nezapomíná na základní hodnoty, jako jsou například slušnost, pokora či zodpovědnost. Mimochodem, koho by od přečtení případně odrazoval název, může zůstat v klidu; pod pojmem "hotentot" se zde nerozumí primitivní, omezený člověk, ale naopak někdo, kdo má širší horizont než ostatní a nebojí se jiného, nového pohledu na věc, který ho může přivést tam, kam se ostatní nikdy nedostanou.

Budu zcela upřímná - knížky o osobním rozvoji prakticky nečtu a do určité míry mám vůči nim averzi. Proto jsem Sílu hotentota otevírala s mírnou nedůvěrou, ale již po několika stránkách jsem názor změnila. Síla hotentota se nesnaží nikoho převychovávat a vnutit mu svůj pohled na svět, nýbrž ho jen ukázat a prostřednictvím životního příběhu, zkušeností a hodnot čtenáře inspirovat a nenásilně podnítit minimálně k zamyšlení nad vlastním životem. Jako bonus jsem se ještě dozvěděla spoustu zajímavostí o čokoládě. ????

Mimochodem, věděli jste, že Československo bylo v dobách první republiky třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě a nyní je v Česku více tradičních výrobců čokolády než v Belgii?

"Možná je hotentotské nechtít být dokonalý, ale znamená to být šťastný sám se sebou."

02.01.2021 5 z 5