Kniha filozofie

Kniha filozofie https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160070/bmid_velke-ideje-kniha-filozofie-2sD-160070.jpg 5 71 10

Kniha filozofie je první ze série přehledových oborových publikací, určených pro nejširší veřejnost od úplných začátečníků až po pokročilé studenty a odborníky. Provází nás vývojem filozofie od počátků až do současné doby a v chronologickém řazení seznamuje s nejvýznačnějšími filozofy a jejich teoriemi. Kniha zaujme i svou moderní grafickou úpravu.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

The Philosophy Book , 2011


více info...

Přidat komentář

vslc66
10.09.2023 5 z 5

Perfektná kniha pre tých, ktorí sa chcú dozvedieť viac o filozofi, ale nevedia kde začať. Trefné vyobrazenie a bližšie vysvetlené myšlienky najväčších filozof ľudstva.

aharbax
22.03.2022 5 z 5

Za mě obdivuhodný kousek, který jistě stál dost práce. Na ucelené časové ose rozprostírá dějiny filosofie a nezapomíná na důležité spojitosti a souvislosti. Velice rád jsem ji četl a jen tak si v knize listoval. Samozřejmě bych našel výhrady k obsáhlosti nebo uvedení / neuvedení některých filozofů (nebo celých fil. směrů), ale šlo by vyloženě o můj subjektivní pohled, tudíž to neberu při hodnocení v potaz. Knihu jsem vlastně zužitkoval jako takový "rozcestník" - pokud mě zde něco zaujalo, většinou jsem si ke stručnému shrnutí začal sám dohledávat podrobnosti a konkrétní díla.
Proto doporučuji všem, které filozofická sféra zajímá, od tohoto se dá krásně rozběhnout dál.


Jitty82
28.01.2022 5 z 5

Tato kniha nabízí skvělý přehled mnoha nejpozoruhodnějších a nejvýznamnějších filozofů z celého světa, od starověku až po současnost. Nezachází do enormních detailů každého filozofa, ale má vám pouze představit všechny velké filozofické myslitele a hlavní body jejich filozofických systémů.

Vřele doporučuji všem, kteří mají rádi filozofii nebo se o ní chtějí dozvědět více.

Elevant
17.03.2020 5 z 5

Kniha nabízí přehlednou historii filosofie, od starověku po současnost skrze hlavní představitele daného období. Je podána velmi stručně a poslouží zejména laikům, kteří chtějí získat základní přehled.

bejan
16.01.2020 5 z 5

Ze všech popularizačních knih o filosofii pro naprosté laiky je tato asi nejpovedenější. Čtenář se seznámí s osobnostmi, otázkami, problémy a systémy filosofie sice stručně, ale zajímavě. Tato kniha může posloužit jako úvod do filosofie, ve kterém čtenáře může zaujmout konkrétní filosofická osobnost, otázka, směr a pak se mu může hlouběji věnovat. To byl určitě záměr knihy a ten se povedl.

Cink262
10.10.2019 4 z 5

Kniha nabízí opravdu velmi zúžený pohled na dějiny filosofie, resp. na hlavní filosofické myšlenky. Už jen samotný název vypovídá, že kniha si toho nárokuje na vysvětlení velmi mnoho, ale vysvětluje pouhou špetku. I přesto však - dennodenně se s jednotlivými "citáty", které se vztahují k celku idejí daného myslitele, setkáváme, proto snad není od věci, dozvědět se něco málo alespoň o nich. Kniha je stavěná tak, že u každého autora či autorky je uveden citát a poté je myšlenka citátu více či (často bohužel pouze) méně rozebrána. Nedá se očekávat, že rozbor myšlenky bude obsáhlý a úplně kniha rezignuje i na to, aby ho zasadila do širšího kontextu celého autorova díla. I přesto vnímám mnohé, co mi kniha dala - dříve jsem často nevnímal souvislosti mezi jednotlivými autory v dějinách, teď je díky uvedení souvislostí mezi autory, kterých se kniha rozhodně nebojí a podává je sice krátce, ale přesto dostačujícím způsobem, vidím jasněji.
Kniha slouží dobře pro získání obecného přehledu - matných a často zcela nesouvislých spojitostí k jednotlivým filosofům. Není to postup, který by mi byl milý - nejraději bych znal detailně všechny a všechno. V tom mi ale brání omezené rozumové vlastnosti a především smrtelnost člověka a z ní vyplývající omezenost časem. :-)

Andráse de la
27.02.2019 3 z 5

Některé myšlenky a celé filosofické směry jsou opravdu hodně zkrácené (a některé zcela vynachané) a celá kniha má vcelku jednostraný pohled, včetně (neobjektivního) posuzování různých myšlenek nebo osob.

krevetinka
03.11.2018 5 z 5

Kniha zjednodušeně představuje základní filozofické oblasti, navíc je doplněna krásnými ilustracemi, mohu jen doporučit.

Pawlisman
28.11.2016 4 z 5

Pěkné shrnutí, pěkná grafika.

zuzi1162
18.06.2015 5 z 5

Je to takový hezky zpracovaný přehled dějin filozofie a popis různých filozofických směrů. Řekla bych, že je to tak pro poslední ročníky před maturitou nebo pro někoho, kdo se začíná filozofii zabývat, ale vážně. Kniha je obsáhlá, ale vlastně od všeho je tam jen kousek. Zpracovaní mě ale nadchlo, obrázky kvalitní, grafika jasná a výrazná.