Steven Spielberg

Steven Spielberg https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40959/a-z-steven-spielberg-40959.jpg 3 18 18

A - Z série

1. díl

Pauline Kaelová charakterizovala uvedení Spielbergova filmu „Sugarlandský expres“ jako „jeden z nejfenomenálnějších debutů v historii filmu“, Spielbergovi tenkrát bylo dvacet šest let. Tato kniha zkoumá „fenomén Spielberg“ nejenom ve vztahu k filmu samotnému (studuje jeho význam, limit příběhu, herecké obsazení, režijní styl, techniku atd.), ale i ve vztahu k obrovské divácké odezvě (rozebírá příčiny popularity určitých témat a její subjektivní podstatu). Jako komerčně nejúspěšnější režisér je Spielberg především tvůrcem zábavy a jeho filmy divákům nabízejí únik do jiného světa v nejlepších tradicích Hollywoodu. Jeho vzácný talent mu dovoluje vytvářet dílo s obrovským ohlasem diváků, který ovšem až do nedávna nenalézal pochopení u Americké filmové akademie. V této knize Philip Taylor pátrá také po Spielbergových filmových inspiracích a vzorech, mezi kterými nechybí např. Francois Truffaut nebo David Lean. Vrací se k jeho začátkům v televizním studiu, popisuje jeho filmovou dráhu a nezapomíná ani na filmy, které Spielberg produkoval. Všímá si také technického a komerčního pozadí filmové tvorby. Text doprovází četné fotografie z natáčení i záběry z filmů. Závěr tvoří detailní filmografie celé Spielbergovy tvorby. Philip M. I. Taylor je zástupcem ředitele v Institutu komunikačních studií na univerzitě v Leedsu. Je autorem a editorem několika knih z oblasti filmové historie.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

Steven Spielberg , 1992


více info...

Přidat komentář

Malarkey
15.07.2021 2 z 5

Bylo mi, jak kdybych četl někoho diplomovou práci. Šílený přeskakování z tématu na téma. Jednou Duel, pak Indy, pak zase Duel a pak pro změnu Blízká setkání třetího druhu. No a pak zase Indy. A takhle pořád dokola. Blbý je taky to, že kniha vznikla tak brzo, dnešní filmy by o Spielbergovi možná řekly daleko víc, než jen to, že je geniální režisérské dítě, které má čuch na divácky oblíbené náměty nejen jako režisér, ale i jako producent. V dnešní době kniha zbytečná.

DennisMoore
23.10.2016 4 z 5

Na rozdíl od autorů předchozích komentářů si nemyslím, že by tato kniha byla výrazně špatná. V její neprospěch nejvíce hraje fakt, že překlad vznikl v roce 1994, čili mnohá díla, o nichž se zde píše, ještě neměla pevně dané české názvy (Špinavec Harry místo Drsného Harryho, Létající cirkus Montyho Pythona, Neuvěřitelný Nemotora alias The Incredible Hulk...) a působí to zkrátka úsměvně. Navíc kromě těchto chyb v uvozovkách je kniha plná chyb opravdových - Henri místo Henryho, Jimmy Steward místo Stewarta a podobně. Ale že by se z ní čtenář o Spielbergovi nic nedozvěděl? Neřekl bych. No dobrá, dnes, v době internetu lze na Stevena Spielberga opravdu najít kdeco a dopátrat se snad i velikosti bot jeho matky, jenže to, že tahle kniha přináší spíše známé informace, není její průšvih. Je to průšvih českého knižního trhu, který nebyl schopný za 22 let dovézt další biografii jednoho z největších filmových režisérů všech dob.


3nitka
20.01.2016 2 z 5

Súhlasím s zahadum - kniha veľmi slabá.

zahadum
16.01.2016 2 z 5

Nedoporučujem túto knihu ! Nedozviete sa skoro nič o živote S.Spielberga, je chaoticky napísaná, nemá to žiadnu štruktúru ako klasické životopisy, je plná chýb, jedným slovom je to zbytočná kniha a ľutujem jej kúpu.

Štítky knihy

režiséři

Autorovy knížky

1994  60%Steven Spielberg