Stanice I. - Smrt na oběžné dráze

Stanice I. - Smrt na oběžné dráze https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120615/bmid_stanice-i-smrt-na-obezne-draze-L8K-120615.jpg 4 12 3

Stanice série

1. díl >

Vysoko na oběžné dráze obíhá americká kosmická stanice Armstrong. Na její palubě probíhají výzkumy v rámci programu SDI. Na zemi však houstne politické napětí. Stačí předem připravená provokace a Střední východ se ocitá v plamenech konfliktu, do něhož je zatažena i posádka stanice. Pokračováním je pak Stanice II. - Laser nad zálivem.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Transit
Originální název:

Silver Tower , 1988


více info...

Přidat komentář

ludek.n
13.11.2023 4 z 5

Sovětský svaz se rozhodl vojensky obsadit Irán a upevnit svou nadvládu nad Perským zálivem. Jediné, co stojí v cestě úspěšnému dokončení mise, je americká kosmická stanice Armstrong, která díky svému SBR radaru může poskytnout nejen varování před hrozícím útokem, ale zároveň může řídit všechny pozemní operace případné odvetné akce. Dale Brown jako kapitán letectva Spojených států má neoddiskutovatelné know-how pokud jde o vzdušné válečné operace a dokáže jim vtisknout nadlimitní napínavost. To, že ohnisko operací přesunul na oběžnou dráhu kolem Země na věci, až tak moc nemění. Naopak, dalo mu to příležitost použít nové neokoukané zdroje a bojové prostředky. Někteří čtenáři se možná budou ušklíbat nad jalovostí motivů a jasně prvoplánovými akcemi, ale ruku na srdce, v tom bombastickém patosu je i kus strhujícího hrdinství, kterému je potřeba se obdivovat. Co na tom, že jedna strana je vykreslena jako neschopná uřídit, cokoli většího jak přechod pro chodce, zatímco druhé nečiní problém sledovat z kosmu mouchu při letu, je to řízná, přímočará zábava. Naneštěstí přerušená v nejlepším. Pokračování příště...

Ivan F
25.05.2020 1 z 5

Podľa ilustrácie na obálke som očakával úplne niečo iné, než som dostal a to nasprostatý politický thriller. Jediné, čo ma bavilo, bol opis štartu raketoplánu a popis syndrómu Challenger. Okrem toho kniha končí nielen uprostred rozohraného deja, ale priam uprostred odstavca a vety, aby nehanebne pokračovala druhým dielom. Načo bolo dobré rozdeliť 270 strán do dvoch častí? Nenásytnosť vydavateľa? Mňa to len nasr ... dilo. Podraz na čitateľovi a to sa neodpúšťa.


pismeno
09.08.2018 3 z 5

"Béčko" samozřejmě. Nic náročného, oddych, pár nelogičností a klišé celkového děje je potřeba odpustit a nepřemýšlet o nich příliš. Politická fikce opravdu nic moc.

Když se od tohoto oprostíme, zbyde pár prima sci-fi prvků týkajících se pozorovací a zbraňové techniky na oběžné dráze (ve smyslu politicky osmdesátkových "hvězdných válek" a extrapolace taktického velení na letadlové lodi), z nichž některé by obstály i v propracovanějším celkovém zpracování (mám na mysli třeba něco z žánru politické fikce a válečných her od T.Clancyho).

Zaujme i několik prvků akčního rázu, vzájemný respekt osamělých vojáků na nepřátelských stranách. Osamělých v tom smyslu, jako byli na počátku první světové osaměle výluční letci, balancující díky této výlučnosti rovněž na rozhraní války vedené rytířsky nebo bezohledně sledující vítězství.

Platí i pro II - Laser nad zálivem. Drží výše popsanou béčkovou konzumní kvalitu, neni nastavovanou kaší ani kvalitativním vzestupem .. vydána zvlášť jen z důvodu vydavatelské politiky řekl bych, tvoří logický celek.

Takové letní relax čtení, tolerujete -li dobře určitou základní nenáročnost. Třeba namísto nočního odfrknutí u některého stejně oddechového seriálu.

Autorovy další knížky

Dale Brown
americká, 1956
1991  78%Stanice I. - Smrt na oběžné dráze
2007  86%Nervové centrum
1991  77%Stanice II - Laser nad Zálivem
2006  74%Megafortress
2000  60%Poděs