Sny v čarodějnickém domě

Sny v čarodějnickém domě https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12028/bmid_sny-v-carodejnickem-dome-YVU-12028.png 4 86 13

Výbor z povídek amerického autora, který patří nejen k zakladatelům, ale i nejlepším autorům moderně pojatého hororu. Čtenáři jistě ocení působivou atmosféru příběhu, v němž tajemné síly, nepoznané zlo a kosmické hrůzy vyvolávají mrazení v zádech.

Přidat komentář

janina66
02.09.2023 3 z 5

Lovecraftovy povídkové horory mě baví. Hlavně ty pravé horory jako Věc na prahu apd. Pak jsou tu ty snové, ty mě moc nebaví.

Timkim
26.02.2023 2 z 5

Mnohokrát se omlouvám Stephenovi Kingovi, myslel jsem, že jedině on dokáže psát fantasmagorie bez smyslu, jako by pod drogami. Lovecraft to umí také. Prostě jsem to nepochopil a nepobral.
K určitým autorům a jejich dílům musí člověk dozrát, stejně jako například k Orwellovi.
Ke zdejšímu autoru jsem prozatím cestu nenašel a odkládám na dobu pozdější.


666Jitka
24.11.2021 5 z 5

Vynikající, mrazení v zádech vyvolávající atmosféra příběhů H.P.L. tajemných pradávných světů a skrytého prastarého zla. Detailně propracované povídky postupně gradují a poodhalují nepoznané světy plné pro člověka nevýslovné hrůzy. Dimenze, jenž jsou prolnuté i s tou naší, a díky časoprostoru a jiným rozměrům mohou být vzájemně propojeny a za určitých předpokladů se mezi nimi dá i cestovat - to jsou jenom některé z myšlenek mistra H.P.L., které umí tak dokonale rozvést a čtenáře jimi doslova polapit do svých bizarních tenat.

osman111
09.10.2020 5 z 5

Dokonalé. Stupňující se napětí od první stránky. Málem jsem to vzdala, jak moc strašidelné to bylo. Úžasná kniha.

Usire
17.08.2020 4 z 5

Některé povídky jsou lepší než jiné, ale jinak lze dílo hodnotit velice kladně. Ostatně hodně záleží na prostředí a denní době, kdy čtenář čte tyto povídky.

Johana
24.05.2020 3 z 5

Tento výbor obsahuje krátkou povídku o strážci majáku: Bílá loď, což není horor - těžko říci, co je to. Bílou loď mám moc ráda. Další pozoruhodná je určitě povídka poslední: Zvíře v jeskyni, kde se podle mne setkáváme se zřetelným předobrazem toho trotlíka Gluma... Však víte, kterého. Ryzím hororem je pak určitě Věc na prahu. Celkově abych ke knize něco řekla - no, prostě musíte mít rádi Lovecrafta, jinak je to opravdu velmi zapeklité čtení, starobylého stylu a mnoha, mnoha přívlastků v barokních odstavcích. Modernější autoři vyvolávají strach celkem úspornějšími prostředky, nežli tento pan autor. Ale má to své kouzlo!

danny_21
17.04.2018 2 z 5

V této sbírce mě zaujaly pouze 2 kusy : Věc na prahu a Zvíře v jeskyni. Zbytek povídek, ve kterých se Lovecraft zaobírá svými typickými fantaskními světy a postavami mě vyloženě nebaví - jako celek - 45 %

kralika
23.01.2018 5 z 5

V tomto Mistrově výběru lze těžko hledat slabé místo.

Miro.slav
27.10.2017 5 z 5

Áno, „Věc na prahu“ je skvelá. Áno, „Sny v čarodějnickém domě“ sú skvelé. Áno, „Přízrak temnoty“ je skvelý. Ale,... nik sa nepozastaví nad majstrovským snovým dielom „Bíla loď“! Tie čadičové stĺpy a ten koniec oceánu – nádhera. Lovecraftom majstrovsky spojil sen so skutočnosťou. Nik sa nepozastaví ani nad dielom „Zvíře v jeskyni“! Mne tento príbeh evokoval jasný motív filmu „Descent – Pád do tmy“. Lovecraft krásne opísal zhubný vplyv temnoty jaskyne a nádherne vypointoval koniec. Paráda. Jedine „Nepojmenovatelné“ vyznieva tak trochu v úzadí, keď celý príbeh pôsobí nemastno-neslano.

nai.ivka
01.09.2017 4 z 5

Čekala jsem to strašidelnější :D

E.Hyde
26.11.2016 5 z 5

Sny v čarodějnickém domě a Věc na prahu - skvělé povídky. A číst si je o půlnoci, to je výzva. :)

Finn69
02.01.2016 4 z 5

Věc na prahu a Sny v čarodějnickém domě jsou vynikající, doporučuju všem.

Kapis
09.01.2014 5 z 5

Nádherně ilustrované obálky od Káji Saudka mě k tomu dovedly jako v blasfemické mlze zahalený, prokletě zlovolný magnet. A Lovecraft mě už nepustil. V tomto svazku naprosto neoddiskutovatelně vede Věc na prahu, podle které se to mělo jmenovat, Sny nejsou až tak dobré. Ale všechny povídky samozřejmě nadprůměrně výborné, i ty mladší.