Serena - Když žena touží po moci

Serena - Když žena touží po moci https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58705/bmid_serena-43l-58705.jpg 3 53 9

Píše se rok 1929 a novomanželé George a Serena Pembertonovi přijíždějí z Bostonu do hor Severní Karolíny, kde chtějí založit dřevařskou firmu. George místní prostředí zná, žil tu dost dlouho, a dokonce zplodil nemanželské dítě, ale Serena je v horách nováčkem. Záhy však dokazuje, že si s muži v ničem nezadá – dohlíží na pracovní čety, loví chřestýše, navíc zachrání v divočině manželovi život. Společně s Georgem bezohledně umlčí nebo odstraní z cesty každého, kdo ztratí jejich přízeň. Když Serena zjistí, že nemůže mít děti, rozhodne se zavraždit manželova nemanželského syna. Jakmile žena posedlá touhou po moci vytuší, že Pemberton svou nelegitimní rodinu chrání, bouřlivé manželství se začíná rozpadat a příběh spěje k překvapivému vyústění. Pronikavá studie lidského charakteru líčí, čeho je schopen člověk vedený touhou po moci. Hlavní hrdinka je jakousi novodobou Lady Macbeth. Napínavý román o složitých mezilidských vztazích se strhujícím vyprávěním o životě v drsném horalském prostředí v první polovině minulého století s originální zápletkou.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Serena , 2008


více info...

Přidat komentář

mosem
26.10.2018 4 z 5

Silný příběh. Nemám příliš v lásce "psycho", ale tohle jsem díky příběhu zvládl. Psycho zde není samoúčelné. Nevím ale, jestli bych jej chtěl vidět jako film. Tedy, pokud by to bylo natočeno vskutku syrově, jak se dnes většinou děje. Kdybych měl zvolil klíčové slovo, které vyjádří můj pocit, bylo by to slovo "ROZPOR". Rozporuplný pocit, jestli je mně víc odporná ONA nebo ON. U ní je to rozpor mezi "nenávidět ji protože je mrcha" nebo "litovat ji, protože je nemocná - touhou po moci", zatímco u něj je to rozpor mezi "závislostí na NÍ - fyzickou i psychickou" a "slabošstvím, kompenzovaným činy". A moc na tom nezmění ani epilog, který spíš vyznívá jako neutralizační činidlo proti předchozímu ději, podle mne spíš zbytečný, znějící jako pohádka.

invocation11
14.10.2017 4 z 5

Sereno, Sereno, s tebou opravdu NEBYLO radno si zahrávat... Syrový příběh z drsného prostředí i doby, žádné řeči/věci/činy navíc, zkrátka vždy jen to, co je bezpodmínečně nutné (pro aktuální přežití). Nejen obsahově/tematicky, ale i formálně jsem měla pocit, jako bych četla něco z pera W. Faulknera, právem si Rash zaslouží jeho ocenění. A já tímto zároveň děkuji SteveP1 za literární inspiraci ;)


LadyKet
03.01.2017 4 z 5

Velmi zajímavá kniha. Od začátku mi sice hlavní hrdinka byla velmi nesympatická, ale to se dá snadno pochopit. Je to velmi poutavý příběh plný zvratů.
Zaujalo mě, že každá smrt byla v ději popsána tak nějak mimochodem. Jakoby se nic nedělo. Najednou prostě umřel a bylo to.
Doporučuji přečíst.

Knižní špajz
21.04.2015 5 z 5

Do poloviny se řeší ,,kraviny,, ,ale pak... Postava Sereny je neuvěřitelná, chvíli jsem ji obdivoval, chvíli se divil. A když jsem ji začínal mít rád, o pár stránek dál jsem ji z duše nenáviděl. Takové pocity ve mně žádná postava snad nikdy nevyvolala... Už jen kvůli ní to za přečtení stojí!

Roux
10.12.2014 5 z 5

Drsný příběh, drsné prostředí. Začátek je trošku zdlouhavý, ale poté se od příběhu jistě neodtrhnete. Tajně jsem doufala, že to skončí trošku jinak. I tak rozhodně stojí za přečtení.

Jarča1101
06.11.2014 3 z 5

Skoro do půlky knihy nezajímavé....... Ale jak již bylo napsáno chvíli jsem hlavní hrdinku obdivovala a pak i nenáviděla.

kvenez
08.09.2014 5 z 5

Výborný román, Serena mě uchvátila - zároveň jsem ji obdivovala i nenáviděla. Skvělé, nemohu se dočkat filmového zpracování!

Stammel
18.07.2012 4 z 5

Román ze zajímavého prostředí horské dřevařské společnosti. I když je jeho téma bezohledného drancování přírody vysoce aktuální, nevyklubal se ze Sereny zrovna společenský román, jak jsem očekával. Rash docela sympaticky obrazně (třeba to, jak si příroda čím dál krutěji bere chudáky dělníky) rozvíjí obraz zkázy a má nevtíravý, leč jasný názor na následky ničení přírodního bohatství. Dramatické těžiště knihy přesto není v myšlenkové rovině. Serena je totiž hlavně napínavým a docela drsným thrillerem. Postavy nejsou nijak zvlášť rozpracované a neřeší více méně žádné vnitřní konflikty. Včetně hlavní "hrdinky", která snad psychologii ani nemá, ale je spíše jakýmsi démonem (tedy ne doslova). Nakonec se nedozvíme nic ani o její minulosti a její jednání vlastně vůbec nemůžeme posuzovat nějak psychologicky. Je spíše literární archetyp, než živoucí osobnost. Spíše než o přírodu se tu tedy se Serenou bojuje o přežití. A boj je to rozhodně napínavý.

Nejlidštěji tak vlastně působily postavy vedlejší, a to Snipes (jeho myšlenkové výlevy měly v sobě hřejivý humor) a jeho dřevařská parta. U nich jediných jsme mohli skutečně pozorovat, jak události kolem sebe vnímají a jak o nich přemýšlejí. Ovšem s tím, že po celou dobu nezasáhnou do děje a poskytují komentář jaksi z odstupu.

Takže jsem sice dostal něco jiného, než jsem očekával, ale spokojený jsem. Protože chytrý trhiller s krásnými popisy přírody a drsné práce dřevorubců, rozhodně nepokládám za zbytečnou četbu.

Dojem kazila jen nedůsledná redakční práce, která nechala v textu chyby, včetně záměny jmen nebo nejasných momentů, kde postava "jde" z kopce a dolů "dojede" na koni. Poněkud to mátlo představivost, ztěžovalo orientaci a krapet ztížilo i ponoření do děje.

Boboking
06.01.2011 4 z 5

Další knihu ze Zlaté edice nakl. Jota jsem nedokázal odložit z ruky, dokud jsem nepřečetl poslední stránku. Drsný příběh z drsné jižanské Americky v drsné době hospodářské krize v třicátých letech dvacátého století. Hlavní hrdinkou je Serena, novomanželka majitele velké dřevařské společnosti. A jak už podnázev knihy říká - když žena touží po moci -, firma v Severní Karolině je pro ní jen odrazový můstek. Kniha se vlastně dá částečně považovat za detektivku, zvláště v jejím závěru. Hlavním kladem knihy je příběh, a pak především charakteristika - vykreslení jednotlivých postav, o kterých se nedá říkat, že jsou tuctové. Vřele doporučuji.