Vražda není hra

Vražda není hra https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173880/bmid_flavia-de-luce-vrazda-neni-hra-ipV-173880.jpg 4 219 40

Jedenáctiletou Flavii de Luce, hrdinku originálních, vtipných a napínavých románů, nudí život s otcem a nemilovanými sestrami na venkovském sídle. O to víc ji od malička fascinují chemie, jedy a smrt. Na začátku svého nového detektivního vyprávění leží mrtvá na hřbitově v Bishop's Lacey. Zvědavá kavka ale odhalí, že svůj stav jen předstírá, a vzápětí už táto odvážná, inteligentní a často pronikavě ironická dívka vstupuje do dalšího příběhu, ve kterém samozřejmě dojde i na vraždu...Na místním hřbitově se náhodně setká s plačící dívkou jménem Nialla, asistentkou slavného loutkoherce Ruperta Porsona. Ve vesnici oba uvízli kvůli porouchanému autu a místní vikář je přemluví, aby uspořádali představení. Malá Flavia loutkohercům pomáhá, a jak už to tak u ní bývá, zároveň si dává dvě a dvě dohromady. Záhy je jí například jasné, že to mezi Rupertem a Niallou tak úplne neklape, a že oba dva něco tají. Schyluje se k inscenaci pohádky Jakub a fazole. Ale také k zločinu. A z minulosti se vynoří jedna místní tragédie... První vydání... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Pro děti a mládež
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Weed That Strings The Hangman's Bag , 2010


více info...

Přidat komentář

Rozari
30.04.2023 5 z 5

Flavie the best ever!!! Stala se moji nejnovější oblíbenkyní!

skipiii
02.04.2022 5 z 5

Tato série mě prostě baví čím dál víc!

5*


zazvorka
11.01.2022 5 z 5

Náhodně se mi dostala do ruky a jsem moc spokojená, už pátrám po dalších dílech. Detektivka se vším všudy a vůbec nevadí, že hrdinka je jedenáctileté děvče. Ostatně strčila do kapsy policisty, že ano. Prima knížka zasazená do prostředí anglické vesnice. Udělala mi radost krásným jazykem, nápaditou zápletkou i reáliemi, které mám u detektivek nejraději.

MMacicekk
28.04.2021 4 z 5

Druhý díl byl o chloupek slabší než ten první, ale jen v tom, že déle trvalo, než se příběh pořádně rozproudil. Seznamování s postavami bylo delší, ale konec vše vynahradil. Oblíbila jsem si Flavii, její zápal pro chemii a snahu přijít věcem na kloub, stejně tak její špičkování se sestrami. Těším se na pokračování.

Bubo19
04.02.2021 5 z 5

Mám za sebou druhý díl této série a opět jsem spokojená. V malé vesnici Bishop´s Lacey se stane vražda a hlavní hrdinka Flavie, tak musí mezi svými chemickými pokusy zapátrat, jak to všechno bylo. Sice se objevila malá nesrovnalost, ale ta mi vůbec nevadila. Děj má spád, Flavie neztrácí čas, vrhne se do vyšetřování naplno a příběh krásně ubíhá bez zbytečných odboček. Navíc mě zase mě bavily poznámky o chemii a dílech klasické literatury, barvitá přirovnání a autorovy hrátky s jazykem.

"V Jelením mlází žili de Luceovi už od doby, kdy král Harold u Hastings zastavil šíp vlastním okem."
"Hltala příběhy stejně, jako velryba polyká plankton."
"Před námi se táhlo Jubilejní pole, jemně zvlněná pokrývka lnu, který zářil tak pronikavou, elektrickou modří, že by to dohnalo van Gogha k slzám."
"Inspirace, která pochází zvnějšku, je jako horko v peci. Pomůže ti upéct obstojné bochánky. Ale inspirace zevnitř je jako sopka: mění tvář světa."

stanislav.janac
24.01.2021 5 z 5

Druhá kniha se mi líbila více než první.

Guarnere
11.01.2021 5 z 5

(SPOILER) Taky se přidám k těm, kterým přijde trochu zvláštní, že se matka vleze do bot svého pětiletého syna - přijde mi to trochu "podraz" na čtenáře, protože s touto možností při snaze odhalit, co se tenkrát stalo, prostě nepočítáte. A závěrečných pár stran, kde koukají na pohřeb přenášený stanicí BBC, se mi četl strašně těžko. Ale jinak Flavii prostě zbožňuju a nadmíru zajímavého Doggera, který se stal mou nejoblíbenější postavou, snad ještě víc, a příběhově mi druhý díl přišel zajímavější než první. Výjimečná je tato knížka také především po jazykové stránce, autor to s jazykem opravdu umí a jeho přirovnání a popisy jsou zkrátka dokonalé.
Po nějaké době upravuji své tvrzení ohledně nemožnosti vejít se do synových bot. Dnes ráno jsem na přechodu pouštěla dvě děti, po chvíli mi ale došlo, že to nepatrně větší z nich je matka té menší, nesla jí aktovku.

MarMarMar007
04.11.2020

Zbožňuju styl, kterým je kniha napsaná. Neobvykle volená slova, originální přirovnání, košaté věty. K tomu navíc nepředpokládané vyvíjení děje s detektivní zápletkou a takové popisy postav i věcí, že mám pocit, jakobych se dívala na film nebo chvílemi opravdu příběhu přihlížela.

rozina351
04.08.2020 5 z 5

Moje druhé setkání s báječnou nerdkou Flavií de Luce a její potrhlou rodinou. Miluju Británii, staroanglické reálie, květované vzory, "bochánky" (scones) a sendviče a čaje o páté a milounké vraždičky a natvrdlé vyšetřovatele. Příznivci slečny Marplové si jistě přijdou na své. Zápletka druhého dílu se mi líbila ještě víc, než první díl, a do Flavie jsem zamilovaná od prvních stránek, takže hnedle šupajdím do naší folklorní okresní knihovny pro další díly!

EvaApple
28.08.2019 4 z 5

Příjemné čtení na odreagování, rozhodně ne jen pro mládežníky, jak tady někdo píše...

Elern
21.07.2019 5 z 5

Naprostá spokojenost. Jsem blázen do starých anglických domů a jeho obyvatel, obdivuji malé neobvyklé chytré holky a zbožňuji Na Větrné hůrce. Vše jsem v knize našla. Jak bych tedy tuto knihu nemohla nemilovat. Flavie patří mezi mých top pět mladých dívek z kterých tajemno přímo sálá.
Upřímně jsem uvažovala, zda bych tuto sérii doporučila mé sestře, která půjde do šesté třídy. I když obě dvě mají jedenáct let, tak nevím. Kniha obsahuje tolik narážek na jiné knihy, chemické pokusy, detektivní zápletku .... nejsem si jistá, jestli dnešní děti, které čtou jenom sem tam, by knihu ocenily.

qinska
09.06.2019 4 z 5

Moc se mi to líbilo. Šílená Meg, záhadné úmrtí, loutkové divadlo a Flavie opět pátrá. Už se těším na další.

jarmila7388
17.01.2019 4 z 5

KNIHA JE DOBRÁ AKORÁT TAK PRO MALADŠÍ ROČNÍKY.

Peršanka
15.07.2018 4 z 5

Místy mnohomluvné. Tak jedna mínus, pane Bradley.

DennyYukiko
12.02.2018 5 z 5

Super detektivní série, která me chytla :-) i když se zde objevuje několik nejasností co se týče chytrosti Flavie a pak také matka navlečená do oblečení jejího pětiletého dítěte? Přesto mě tetntondil bavil, možná i o trošku vice než předchozí :-)

almanek
11.01.2018 5 z 5

uzasna kniha,hlavne plna dobrodruzstvi...

Princezna22
25.02.2017 3 z 5

Nějak nevím kam bych Flavii de Luce zařadila... Je to zvláštní čtení,ale tento příběh mě chytil o trošku více než první díl což je divné... Rozhodla jsem se tedy že dám Flavii ještě šanci a doufám,že vyjdou ještě nějaké díly ráda si je určitě přečtu.

Vesmich
30.12.2016 5 z 5

A zase ta Flavie! Od chvíle, kdy vyřešila případ s mrtvolou v kedlubnách, se toho v Bishop's Lacey zase tak moc neudálo a už je tu další mrtvola! Docela jako v St. Mary Mead nebo v Midsomeru, tam má taky jeden obavu, jestli místní ženy stihnou rodit stejně rychle, jako se obyvatelstvo vzájemně morduje. Tentokrát Flavia vyšťourá staré tajemství, myslí, že získala přítelkyni, ale nedopadne to a zase je o krok před policií! Stále ve formě, stále okouzlující a stále s hlavou plnou neotřelých nápadů.

syskas
06.06.2016 3 z 5

Prvú tretinu knihy som sa nudila. Až tak, že som sa zamýšľala, prečo som ju vôbec začala čítať :-)). Ale povedala som si, že vydržím, lebo prvý diel sa mi páčil. Tak snáď sa rozbehne aj tento. Rozbehol. Potom to už bola fajn detektívka. Netradičná, lebo "detektívom" je 11 ročné dievča, ktorého záľubou je chémia a hlavne jedy. Ale práve preto sa mi páčila.

akšuram37
25.05.2016 4 z 5

Flavie byla suprová, i když musím říct, že první díl se mi líbil asi víc :)