Planeta mezi dvěma slunci

Planeta mezi dvěma slunci https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21669/bmid_planeta-mezi-dvema-slunci-7go-21669.jpg 4 304 64

Vesmír je nebezpečné místo. Není snadné v něm přežít. A někdy je těžké u zemřít. Vězeňská transportní loď SFPS Tecora se zřítí v nehostinné poušti žhavé planety mezi dvěma slunci. Ze stovek lidí se zachrání osm trosečníků. Pětice trestanců, jeden dozorce a dva civilisté. Nemají se zrovna v lásce. Ale jestli chtějí přežít, musí se naučit spolupracovat. Není to snadné. A kolem vraku Tecory se nehybnou pouští plíží neznámé nebezpečí. Pod hvězdami číhá smrt... Čistokrevná sci-fi, stejně drsná jako klima neznámé planety, na které se odehrává... celý text

Přidat komentář

Petra1323
08.11.2023 5 z 5

Osm trosečníků = Cortez – Pirát, Graczyk – Blonďák, Brent – Voják, Owen – Svalovec, Rostocki – Inženýr, Jenkins – Hubeňour, Sanders – Podvodníček, Garett – Desátník. Beznadějnost situace, marnost počínání a neodvratný jistý konec se přenáší rychle i na čtenáře. Je vám chvíli horko a chvíli zima. Skryté nebezpečí se stále neobjevuje a nevíte, s čím bojujete. Hoši bojují hlavně sami se sebou, sem tam slovně i mezi sebou a chystají se na boj proti něčemu. Čtete, čtete a vysvětlení se nedostaví ani na konci knihy. A Šedivce jsem chtěla vidět a zjistit, co jsou zač. Bohužel zůstali utajeni.
Skvělé dialogy, přesně zvolený jazyk a pečlivě představeny odlišné charaktery jednotlivých postav. Autor si pohrál s popisy fascinující přírody nehostinné planety.

Přidaná Expresní zásilka je takový akční Vetřelec. Ale není to to ponuré vesmírné šero, paralýza hrůzou z neznámého predátora, zatuchlost odstavené vesmírné lodi, ticho narušované jen kapáním vody z netěsného potrubí. Je tam moc řečí, moc lidí, moc boje, moc ničení, moc ohně a světla, moc prostředí a závěr zase takový otevřený.
Četlo se to dobře. Obě.

"Sluneční obr zašel a obloha byla až na skomírajícího červeného trpaslíka na východě prázdná. Krvavě rudé oko jednookého Kyklopa shlíželo z oblohy. Bez mrkání civělo a civělo. Navzdory tvrdým podmínkám a nezáviděníhodné situaci, do které se dostali, se mu drsná krása pouštního světa zamlouvala. Nedotčená syrovost na kost vysušené krajiny, zubaté linie skalisek, zvláštně jemné přechody mezi štěrkovými kopci, žár vydechující ohromné balvany, prázdné nebe, barevně odlišná slunce a bezohledně kruté hvězdy. Příroda tu byla sama sebou, nedotčená zhoubnou činností neřádstva, které se rozlézalo po Galaxii jako virová nákaza."

"Přízračné nezemské světlo navíc dodávalo rozlehlému panoramatu na tajemnosti. Naposledy přehlédl planinu pod příkrovem stínů a narudlé temnoty. Vzduch se ochladil, denní světlo sláblo. Vládu převzala královna noc. S diadémem zdobeným rudým kamenem studeného světla. Nic podezřelého, pusto a prázdno. Krajina mrtvých kosmických lodí definitivně osaměla."

"A potom ten strach. Zatím dřímal jako strašlivý drak, který jen co se probudí, spálí všechno na popel. Představoval obavy z konečné stanice, která se k nim s každým otočením kola času přibližovala. Tam nahoře mezi hvězdami byl život, oni však umírali.
Rozhodnutí padlo daleko odtud. V místě padesát osm světelných let vzdáleném, ve chvíli, kdy jejich loď cosi odklonilo z kurzu a odpálilo jako míček skrz hyperprostor na tuto nehostinnou hroudu písku, rozpáleného kamení a řídkého vzduchu.
Pod dvě nepřátelská slunce.
Tak daleko dosáhla chapadla toho neživého a hladového netvora. Z jeho pasti nebylo úniku. A neviděli sebemenší jiskřičku naděje. Samozřejmě že chtěli žít, pud sebezáchovy pracoval spolehlivě, ale co jim to bylo platné."

Malarkey
29.08.2023 5 z 5

Po Valkýrách jsem zhodnotil, že už nebudu říkat, že je Robert Fabian sázka na jistotu. Na Planetu mezi dvěma slunci jsem tudíž šel s rozvahou, doufajíc, že tato kniha nezklame. A opravdu. Nezklamala. A naopak je to zatím asi to nejlepší, co jsem od autora četl.

Výborný příběh skupinky vězňů, kteří ztroskotají na neznámé planetě daleko od čehokoliv. Neznajíc prostředí, poznávajíc sami sebe. Ten námět už je jak z říše fantazie. Neskutečně čtivá záležitost. Do toho tu autor dobře pracuje s mimozemskou civilizací, ale i s psychologií jednotlivých přeživších. Celé se to pak odehrává v rámci jednotlivých kapitol, kde každá označuje jeden přeživší den.

No jak říkám, fantazie. Výborným nápadem mi to připomnělo autorovu povídkovou novelu Most, která se před nedávnem objevila v povídkovém sborníku Praga Mater Urbium.


denib
25.05.2023 5 z 5

Spolu s dějem a zajímavostí gradoval i můj názor na knihu. Na začátku jsem si říkala, že to bude tak za tři hvězdičky. Měla jsem problém si zapamatovat 8 postav, jejich jména, kdo je vězeň a kdo ne... Navíc autor jako jejich označení často používá i "voják", "tmavooký", "hubeňour", "blonďák", "inženýr", "desátník"... Prostě toho na mojí hlavu bylo moc. Jak jsem si na to ale zvykla a něco si přece jen zapamatovala, četlo se mi líp. Navíc děj začal být záhadný, strašidelný, napínavý a já četla dál s nesmírnou zvědavostí. A posledních 100 stran, kde už je napětí fakt vystupňované a člověk začíná tušit, jak to dopadne... No prostě jsem musela přihodit i tu pátou hvězdu :-) Za poslední větou jsem si nemohla nevzpomenout na jistý hodně starý slavný film... ale nebudu prozrazovat jaký :-)

Terror
19.03.2023 4 z 5

Jedním slovem strhující. Nosné téma, postavy, které vám nesplývají, napětí, akce, mrazivé cosi. Všechno by bylo v pořádku, nebýt (sorry) odfláknutého konce. Jakoby autor ani sám nevěděl, do čeho to skupinu hrdinů vlastně dostal. Škoda, jinak by to bylo za pět a kniha by před návratem do regálu dostala pusu.

Metla
22.12.2022 4 z 5

Neznámá planeta, vyhrocené vztahy, cosi cizího a boj o život; osvědčené ingredience, jaké má Metla v oblibě již od dětství. Přesto trpí "Planeta mezi dvěma slunci" několika neduhy, které mi brání v nadšeném komentáři, nešetřícím superlativy. Tempo. Přesněji jeho absence. Román je dle mého názoru zbytečně dlouhý na to, jak málo se v něm vlastně odehrává. Kdyby pečlivé budování atmosféry bylo podpořeno perfektní prací s charaktery postav, budiž. Jenže já jsem žádného z těch chlapů nepoznala natolik, abych měla potřebu nějak urputně držet palce. Tohle je správňák, tohle hajzl, tohle drsňák, tohle jsou komparzisti v šedé zóně. Osm malých černoušků v Bermudském trojúhelníku, předem odsouzených ke zkáze... a já neviděla důvod, proč se o ně bát, mé slzné kanálky odmítaly dojatě zvlhnout.
Takže: ubrat přinejmenším stovku stran a máknout na tom, aby trosečníci nebyli této čtenářce více či méně ukradení. A třeba i trošku detailněji zapracovat na vysvětlení havárie + doprovodných jevů, ovšem na tom bych netrvala, mně by pro větší úspěch stačilo splnit první dva body. Současné dojmy z audioknihy odpovídají těm pradávným z prvního čtení: 75%.

toni-az
08.12.2022 2 z 5

O autorovi jsem už slyšel samou chválu, takže jsem byl trochu zklamaný když jsem se konečně dostal k nějaké jeho knížce. Poměrně nezajímavý příběh s jasným koncem, málo akcí a hodně planým plkáním. Nepříliš propracované charaktery knížce moc nepomohly, ale dialogy jsou celkem použitelné, až na to opakování stejných věcí pořád dokola.

Asi ještě zkusím něco dalšího, třeba jiné téma autorovi sedne víc.

ThomasRuhe
25.09.2022 3 z 5

První příběh, kdy osm chlápků přežije havárii vesmírné lodi a snaží se přežít na cizí planetě byl dobrý. Trochu mi chybělo vysvětlení toho podivného útvaru na planetě. A možná by příběhu prospěla jedna ženská postava, opravdu jsem čekal, že jednou z přeživších bude nějaká vojanda nebo členka posádky. 60%.

Ten druhý byl hodně akční. Opravdu ve stylu vetřelců. Asi nejlepší bylo to očekávání, kdy vojáci prohledávají loď a kde nic tu nic. Přitom bylo jasné, že se blíží chvíle střetu, ať už to bude s čímkoliv... tohle se povedlo. 80%.

mr.Zdenek
14.07.2022 5 z 5

Do nedávna pro mne neznámý autor. Knížku jsem půjčil z knihovny, s "uvidím co to bude". O to bylo větší překvapení, klasická sci-fi, alespoň podle mých představ.

Belanna
02.06.2022 4 z 5

Knížka byla náhodnou volbou a hodně překvapila.
Ponurá atmosféra, která mě provázela celým příběhem, mi občas způsobila mrazení v zádech. Velmi se mi líbila skladba charakterů postav, které byly tak odlišné, že se vzájemně perfektně doplňovaly. Určitě se pustím i do dalších autorových knížek.

Michal_SK
05.03.2022 3 z 5

Je to napínavé, mrazivé, hororový thriler - len sa tam vlastne nič nedeje. Ale človeku to v hlave vytvorí pár otáznikov. Kniha končí presne tam, kde Dies Irea začína.

Ivan F
13.10.2021 4 z 5

Tento príbeh - napriek tomu, že všetky jeho ingrediencie sú takpovediac fake - sa mi skutočne páčil a to od prvej stránky po poslednú. Výborne vykreslené postavy (najmä Gratchik), no a atmosféra je skutočne ťaživá - asi ako v Horizonte udalostí - doslova sa dá krájať. Toto Fabianovi skutočne ide a takisto je cítiť, že sa orientuje vo svete hlavní, pažieb, zásobníkov a s tým súvisiacich propriet a všetko, čo má v sebe traskavú/detonačnú podstatu, tak to aj reálne (teda na stránkach knihy) vybuchne/exploduje/detonuje. Takisto oceňujem, že autor nedáva odpovede na všetky nastolené otázky, ale necháva všeličo na predstavivosti čitateľa. Plusom je aj fakt, že kniha nekončí šťastne, nekoná sa zázrak na poslednú chvíľu, skrátka čo je v príbehu ponuré, tak dostane na konci a to bez pátosu veko od rakvy (ak je čo pochovať) a vyznamenaie in memoriam sa nekoná, predsa sa jednalo o trestancov. Skrátka a dobre, Robert je priaznivcom série Alien a fanúšik Ridleyho Scotta a jeho nasledovníkov. Za mňa výborný čitateľský zážitok a to military SF nemusím - lenže tu je to správne nadávkované v hororovom háve.

chipiik
29.09.2021 2 z 5

Čekal jsem víc. Sci-fi okrajové, řeší se hlavně ztroskotání bandy lidí. Nevysvětlené záhady mě taky moc nepotěšily.

Velkomožný
12.07.2021 4 z 5

!SPOILER ALERT!

Mně docela sedla ta expozice pádu lodi, zajištění základního přežití a náčrt charakterů hlavních hrdinů. Pasáže na vrakovišti byly trošku odnikud nikam, ale stále to rychle utíkalo. Konec jsem čekal trošku víc promakaný. Spousta otázek zůstala otevřených a klidně bych se s hrdiny knihy ve vesmíru rád potkal na dalším dobrodružství.

Úplně se také nabízí srovnání s reálným osudem trosečníků bombardéru Lady be good ze WWII, kdy jejich osud také neměl šťastný konec...

Jo a jak to, že si nikdo nevšiml toho jasného easter eggu v podobě havarované lodi NOSTROMO z Vetřelce, co? :-) Moc hezká vějička.

radimch
18.06.2021 4 z 5

Děj má spád, slovník odpovídající vězeňskému osazenstvu, dramaticky klíčovou postavou je Graczik.
Kniha se by se výborně hodila jako předloha filmu

majklus
22.05.2021 4 z 5

Zjevení! Neskutečná atmosféra. Tajemno, beznaděj, strach. I přes tu metráž přečteno jedním dechem.
Ke knize jsem přišel jak slepej k houslím, dlouho se pozapomenutá válela jako horizontální výplň vršku police knihovny a to zcela neprávem. Myslím, že to bylo pro mě asi až moc kýčovitou obálkou, nevím.
R. Fabian umí psát.

tlllk
09.02.2021 4 z 5

Bola to iná skúsenosť, niečo podobné som zažil pri GameOfTrons. Myslím že sci-fi nemusí dávať odpovede a šťastné konce, ale navodiť pocit potenciálu, a ten som mal.

dolouš
02.02.2021 3 z 5

Tak nějak jsem čekal knihu ve stylu Mariňáků, což bylo docela řežba, tohle bylo na můj vkus dost utahaný a chybělo také více akce. Myslel jsem že se alespoň dozvím bližší zápletku týkajících se zvláštních bytostí, které byli na planetě, takže za mě průměr....

flare
26.01.2021 4 z 5

Horor to uplne neni ,ale fantazie makala, bylo to narocne ;-)..ovsem ctive...pres 600 stranek za par dnu..dnesni doba, co uz..ctete,bylo to dobre..

SONP
21.11.2020 3 z 5

Někdy se prostě stane, že nejste ani s autorem ani s knihou kompatibilní. Planetu mezi dvěma slunci jsem dostal v rámci jarní výzvy "Zachraňte knížky". Jinak bych si ji ani nepořídil. O R. Fabianovi jsem ale už hodně slyšel, a tak jsem se do toho pustil. Vyklubal se z toho klasický (ale na mě až dost zelený) survival. Těch zbraní, puškohledů a výbušnin tam na mne bylo opravdu moc - autor ale umí psát dost na to, aby mne u knihy udržel až do konce. Stalo se tak i díky hororovému tématu, které se v druhé polovině knihy stalo nosným. A tak dám možná někdy šanci i té druhé novele, která v knize je obsažena. 70/

TomHr
23.10.2020 3 z 5

Žádná zběsilá jízda, nekonečná střílečka, moře slizu vytékajícího z rozstřílených emzáků. Příběh se začíná odvíjet zvolna, autor nás nejdříve uvádí do nehostinného prostředí planety mezi dvěma slunci a vykresluje jednotlivé charaktery přeživších ze zničené transportní kosmické lodi. Neobvyklé, podivné úkazy se nekupí jeden na druhý, naopak jsou dávkovány velmi střídmě. Pomaličku se stupňuje napětí a pocit něčeho zlého, cizího. Bohužel celá ta dobře vystavěná gradace ale nakonec vyšumí tak nějak do ztracena. Kniha se tím stává plytkou vyvražďovačkou.
Chápu, že od danému žánru se nedá očekávat happyend, ale autor mohl více rozpracovat planetu, která přitahuje člověčí kosmolety, a nepřátelskou civilizaci, která planetu obývá.

Štítky knihy

české sci-fi česká fantastika

Část díla

Autorovy další knížky

Robert Fabian
česká, 1969
2010  89%Mariňáci
2012  92%Carpe Diem - Reedice
2002  82%Planeta mezi dvěma slunci
2014  71%Dies irae
2009  86%Semper Fi

Kniha Planeta mezi dvěma slunci je v

Právě čtených6x
Přečtených402x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených27x
Knihotéce179x
Chystám se číst53x
Chci si koupit20x
dalších seznamech4x