O Zenu

O Zenu https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26500/osho-o-zenu-26500.jpg 4 26 3

Oshovo rozsáhlé učení je vždy odvážné a nepředvídatelné - podle jeho vlastních slov \"duchovně nepatřičně mystické\". Směřuje k vytvoření \"nového člověka\", jedince, který je osvobozen od zastaralých ideologií, doktrín a dogmat. Oshovo dílo odráží jeho unikátní schopnost spojit duchovnost Východu s vědeckým myšlením Západu. \"Bez vědy,\" tvrdí Osho, \"přišel Východ o mnohé; bez meditace přišel o mnohé Západ. Snažím se sblížit Východ se Západem, neboť společně vytvoří jednotu.\" V knize Osho o Zenu hovoří mistr o Zenu jako o možné cestě k usmíření Východu a Západu, náboženství a vědy. \"Budoucnost lidstva se bude stále víc přibližovat pojetí Zenu, neboť sblížení Východu a Západu je možné jen skrz něco takového, jako je Zen, který je pozemský a přitom nadpozemský. Zázrak spočívá v tom, že Zen se nezajímá ani o minulost, ani o budoucnost. Zen žije v přítomnosti. Jeho veškeré učení je zakořeněno a soustředěno v tom, co je. Čtení knihy Osho o Zenu je meditací samo o sobě: když odhodíte nashromážděné \"vědomosti\" života a uvolníte fyzické, duševní a emoční bloky, budete relaxovat v neobvyklém toku myšlenek, začnete vnímat přítomnost a její skrytý potenciál.... celý text

Přidat komentář

Pablo70
14.05.2021 5 z 5

Stará moudrost praví: Když je žák připraven, učitel je nablízku!
Anebo: Můžete přečíst sto knih a nic… (když nejste připraveni – to se často stává).
Tak zkuste Oshovo povídání o zenu, pokud se chcete něco dozvědět a hlavně to přidat do svého života. Kniha není zapeklitě složitá, naopak, řekne vám toho o vás dost nebo vás alespoň pobaví… Osho je hlava otevřená (pořád, i když už je na věčnosti – ale my, co jsme ho četli víme, že věčnost vlastně trvá věčně, takže i teď, co to čtete) a jeho myšlenky o zenu jsou svěží jako čerstvý vánek. Tak si jen dovolím ocitovat pár stěžejních myšlenek z jeho knihy a pokud vám něco řeknou, přečtěte si ji celou:
Zen není filozofie, zen je poezie. Zen nic nenavrhuje, prostě přesvědčuje. Nic nedokazuje, prostě zpívá svou píseň.
Svět je jeden celek. Je to jednota. Nic není od ničeho odloučeno. Všechno pulzuje společně. Všichni jsme spojeni se všemi.
Záhadu života nemusíme řešit, protože ji nelze vyřešit. Život se musí prožívat. Život se musí milovat. Život je tajemství, které se musí oslavovat.
Boha nehledejte. Pravdu nehledejte. Uvolněte se a Bůh přijde. Bůh je tady.
Moderní člověk ztratil schopnost divit se a žasnout. Ztratil schopnost vnímat všechno tajemné a zázračné – následkem vědomostí, protože si myslí, že všechno ví.
Abychom pochopili, jak něčeho dosáhnout, musíme zjistit, jak nám to chybí. Co je příčinou našeho utrpení?
Dokud jste na cestě, nevidíte celou cestu. Nevidíte lidi, kteří jdou jinými cestami. Jste ve velmi malém prostoru. Čím jdete výš, tím více se prostor rozšiřuje.
Čím větší je vzdálenost mezi námi a realitou, tím víc se dohadujeme, tím víc filozofujeme. Čím menší vzdálenost, tím míň dohadování a filozofování.
Člověk nikdy neztratí své prapůvodní bytí, to je nemožné. Přirozenost nelze ztratit, ale je možné ji zamlžit.
Tato kniha je veskrze dobrá!

bookgover
05.01.2014 5 z 5

Hodně mi pomohla ...


Mr. Sova
29.12.2011 5 z 5

Osho je nenapravitelný pán.. Říkám si, jestli je možné, aby se člověk nasmál tolik u knížky o zenu.. Ale o tom zen přesně je. Osho nám to touto cestou krásně dokazuje. Jeho moudrost se zdá být nekonečná a fantastická.. jako vesmír. Tato kniha je důkazem.

Štítky knihy

zen

Autorovy další knížky

Osho
indická, 1931 - 1990
1992  90%Život, láska, smích
1991  74%Oranžová kniha
1996  89%Hořčičné semínko
2007  92%Láska, svoboda, samota
2003  86%Sex

Kniha O Zenu je v

Přečtených40x
Doporučených4x
Knihotéce16x
Chystám se číst10x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x