Nepokoje

Nepokoje https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139856/bmid_nepokoje-ivz-139856.jpg 4 15 3

Trilogie Impéria série

1. díl >

Název odkazuje na irské nepokoje z let 1919–1921, jež vyústily v partyzánskou válku za nezávislost a přispěly k rozpadu Britského impéria, ale odkazuje také na milostná trápení anglického majora Brendana Archera, který si z válečných zákopů přijíždí do Irska pro snoubenku, na zhoršující se problémy se správou kdysi honosného hotelu Majestát a nemalé těžkosti hostů, kteří v něm zůstali.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Troubles , 1970


více info...

Přidat komentář

snimcibdim
04.10.2018

Moje dojmy z knihy jsou trochu rozpolcené.
Páteř příběhu tvoří dějová linka majora Archera, který jede za svou snoubenkou a tak se dostane do zvláštního hotelu obydleného zvláštními obyvateli - vše podtrhují ještě zvláštnosti doby - irské nepokoje (o kterých bych vřele doporučovala si zjistit základní fakta než se do knihy pustíte).
Přiznám se, že major Archer mě v první třetině neskonale nudil, připadal mi naprosto neslaný nemastný a jeho bezradné milostné postoje mě příliš nezajímaly. Knihu jsem neodložila hlavně díky bizarnímu hotelu a díky plnokrevné postavě Edwarda.
Postupně jsem to celé začala vnímat až jako jakési podobenství - rozpadajícího se světa, jenž působí historizujícím dojmem, o kterém si jeho obyvatelé myslí, že je nesmrtelný, ale který se postupně rozpadá pod rukama a nepomohou ani drobná vylepšení a pozlátkové akce. A který dřív nebo později musí skončit.
V knize je mnoho zajímavých postav a momentů - ale místy mě opravdu poněkud nudila a měla jsem pocit, že ji dost dobře nechápu. Což mi potvrdil i výborný doslov Martina Hilského, který rozhodně doporučuji nevynechat.
Knihu nehodnotím - nevím jak.
Do čtení jsem se hlavně v první třetině musela spíš nutit - na druhou stranu nevylučuji, že se k ní někdy ještě vrátím a třeba ji pochopím mnohem lépe.

Jája92
23.02.2017 4 z 5

Váhala jsem, zdali si tuto knihu vypůjčit, nakonec jsem ji přibrala do tašky a jsem ráda, že jsem tak učinila. Od začátku mě kniha vtáhla do děje a do dávné minulosti mé oblíbené země Irska. Chvíli mi sice trvalo, než jsem se zorientovala ve vyprávění, ale o to víc jsem se zajímala, jak vše skončí. I když vše nedopadlo tak, jak jsem si představovala, rozhodně kniha stojí za přečtení.


Gracian1964
24.06.2015 5 z 5

Prekvapilo ma, že táto kniha tu ešte nemá žiadny komentár, tak som sa rozhodol napraviť to a byť prvý, kto ho udelí, nech už to znamená čokoľvek. Lebo Nepokoje si to určite zaslúžia, aby boli čítané. Dostal som sa k tejto knihe dosť dávno, hádam to bude už viac ako dvadsať rokov, ale nezabudol som na ňu. To niečo znamená. Výborné dielo. Klasická poctivá beletria, zaujímavé a veľmi čítavé, bavilo ma to. Paradoxne som sa k nej dostal akosi náhodou, či omylom, ale neľutujem. Možno by stálo zato prečítať si ju po toľkých rokoch znova. Alebo niečo iné od toho istého autora. Uvidíme.