Lev v údolí

Lev v údolí https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13649/lev-v-udoli-13649.jpg 4 71 11

Amelia Peabody série

< 4. díl >

Dobrodružný román situovaný do Egypta v posledních letech 19. století, líčí zápas anglických archeologů s organizovanými vykradači hrobů. Rodina anglického archeologa s půvabnou ženou a neposlušným osmiletým synem pracuje na vykopávkách v hlubinách pouště. Práci narušují nejenom divoké kousky přemoudřelého dítěte, ale hlavně strach před bandou zločinců, kteří se zajímají o objevené poklady. Jejich vůdce však zatouží po půvabné Angličance a z toho plyne řada dramatických okamžiků a to je také příčinou jeho konečného pádu. Nenáročná knížka je psána s lehkým humorem.... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Lion in the Valley , 1986


více info...

Přidat komentář

TerezaMondeková
30.04.2021 3 z 5

Opět nebezpečí, napětí, vraždy a dost velká dávka humoru. Tentokrát se mi líbil děj i konec. Líbilo se mi, že kniha tak trochu navazovala na předchozí díl, ale musím říct, že se občas všechno pletlo. Taky mi v předešlých dílech archeologie přišla záživnější, zajímavější, ale v tomhle díle byla trochu nudná. Co mi ale hodně vadilo, že si manželé vykali. Minulé tři díly si tykali a teď si vykají... blbost.
Oblíbila jsem si i nové postavy. K mému překvapení... se mi docela líbil Sethi. Nebylo to kvůli tomu, co dělal, ale protože dělal všechno, aby Amelii ochránil. Ale na konci knihy mi přišlo až neuvěřitelné, jak rychle Emerson Amelii našel. Ale opět se mi nejvíce zase líbil Rmses a Bastet.
Peabodyova... Nevím. Jako archeolog je určitě výborná, ale jako matka... mi moc. Ten hluboký mateřský cit mi u ní prostě chybí, nemůžu si pomoct. Když někdo jejího syna uráží, ona nic neudělá. Když Ramses udělá něco skvělého, tak na něj jenom štěká. Když se Ramses snaží něco říct, tak ho v jednom kuse přerušuje. Na rozdíl od Emersona. Ten je opravdu skvělý rodič.

trudoš
05.11.2018 3 z 5

Představte si, že by scénáře k filmům Mumie a Mumie se vrací napsaly společně Jane Austenová s Agathou Christie. Protože přesně tímhle dojmem na mě román Lev v údolí působil. Zábavná dobrodružka z viktoriánského prostředí, stylově archaická jak ve vystupování postav, tak v historických kulisách. Pokulhávala mi jen zápletka, která až příliš sklouzávala k osnově společenských románů, ochucených záměnami osob, únosy, vraždami a úprky. Ve všem tom zmatku pak bylo i přes sympatičnost hrdinů docela těžké se vyznat. A ne že by to celé přitom mělo něco společného s detektivkou. Zároveň mě neustále pronásledoval pocit, že sleduji záznam divadelního představení - vzhledem k tomu, že příběh je vlastně sledem dramatických obrazů, ve kterých se scházejí různé postavy a staticky mluví dle předepsaného scénáře.
Pročež mé první setkání s Amelií Peabodyovou nedopadlo zcela podle očekávání v rámci celosvětového úspěchu. Ovšem, když už nic jiného, četla se ta kniha vážně prakticky sama. Tak snad příště.


Elea
16.08.2018 3 z 5

Nenáročná, příjemná oddechovka, hodně mi však vadilo, že si Amelie s Emersonem po x-letech manželství začali vykat (možná paní překladatelka nečetla předchozí díly).

babicka_amalka
26.01.2017 4 z 5

Peabodyová s Emersonem a Ramsesem jsou prima a jejich příběhy psané půvabně "zastaralým" jazykem, odpovídajícím době příběhů, jsou půvabné

lenkaknel
20.12.2015 3 z 5

Jediná věc, se kterou jsem měla po celou dobu příběhu zásadní problém je to, že si Amelie s Emersonem vykali (po dvanácti letech manželství!). Tohle paní překladatelce fakt ujelo.

Vojslava
06.11.2015 4 z 5

Roztomilé a svižné, docela přehledně vystavěné, dobře se četlo. A čistě soukromě nevím, jestli bych na místě hlavní hrdinky nakopala nejdřív stopovací kočku nebo to pologeniální dítě, asi by mi lezli na nervy víc než Mistr zločinu... :-)

delatrix
29.09.2015 4 z 5

Tento díl je pěkný díky svému ději, mám ráda především Ramsese.

Merlinit
10.05.2015 4 z 5

Praktická a neústupná Peabody, Emerson k zulíbání a Ramsese bych brala domů. I s kočkou.

Modrina
09.06.2014 5 z 5

Emersonovi jsou zárukou skvělé zábavy. :)

pikacka
11.08.2013 5 z 5

kniha se mi velmi líbila . Zajímavý děj, super okořeněno humorem syna hlavních postav. Doporučuji přečíst.

Michaela91
07.05.2013 5 z 5

Tyto knihy z Egypta se čtou samy. Moc dobré.

Štítky knihy

Egypt

Autorovy další knížky

Elizabeth Peters (p)
americká, 1927 - 2013
1998  84%Krokodýl na písčině
2004  87%Děti bouře
2009  81%Kniha mrtvých
2002  83%Lev v údolí
2013  79%Faraonova pomsta

Kniha Lev v údolí je v

Přečtených117x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených9x
Knihotéce90x
Chystám se číst21x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x