Korzáři krále Slunce

Korzáři krále Slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37285/bmid_korzari-krale-slunce-JVO-37285.jpg 5 12 4

Korzárská válka série

1. díl >

Podtitul: Korzárská válka I. Slova korzár a korzárská válka zůstávají synonymem pirátských dobrodružství. V mnoha knihách, včetně renomovaných encyklopedií, je korzár označen za jistý druh piráta, tedy námořního lupiče. I výraz „korzárská válka“ označuje cosi nečestného a nezákonného. Jde však o omyl. Korzár nebyl pirát, ale námořník, který vedl záškodnickou válku se svolením svého vladaře či vlády. Korzárská válka měla přísná pravidla, zákony a specifika. V dějinách války na moři si dobyli francouzští korzáři výjimečné místo. Žádná jiná námořní velmoc nesvedla vést korzárskou válku s takovou intenzitou a v takové šíři. Francie to dokázala dokonce dvakrát. Poprvé ve válkami prosycené době vlády krále Slunce, Ludvíka XIV. Podruhé v dobách Francouzské revoluce a napoleonských válek. První svazek Korzárské války je věnován bojům a plavbám jak proslulých velitelů Jeana Barta, Claude Forbina a René Duguay-Trouina, tak mnoha zapomenutých. Jsou v něm vylíčeny i velké námořní bitvy, Texel, Bévéziers, Barfleur, La Hougue. Mluví však také o podmínkách a zvyklostech korzárské války, způsobech, jímž se vedla, životě na lodích za dlouhých plaveb i pravidlech boje. Byla napsána s použitím řady u nás neznámých dobových materiálů: vzpomínek slavných korzárů Forbina a Duguay-Trouina, statistik, nařízení, zpráv o plavbách, neumělou rukou psaných hlášení kapitánů z bojů. Korzáři krále Slunce jsou literaturou faktu plnou příběhů o nevšední statečnosti, velkých dramatech, strádání, výjimečných osudech, tragických koncích, velkých vítězstvích i slavných bojích.... celý text

Přidat komentář

Igor1311
09.10.2020 4 z 5

Presne takto by sa malo písať o histórii. Ľahko a zrozumiteľne, aby si knihu mohol vychutnať aj laik. Ľudovít XIV. bol bezpochyby jeden z najväčších francúzskych panovníkov, ktorý sa zaslúžil o vznik profesionálnej armády. Na to, že Francúzsko bolo veľmocou ma udivilo to, ako veľmi Ľudovít podporoval korzarstvo. Predsa korzari neboli typickými námorníkmi, ale živili sa prevažne koristníctvom. A on ich v tom vehementne podporoval. Kniha obsahuje viaceré príbehy najznámejších korzárov Ľudovítovej doby, ich život, život posádky, spôsob vedenia bojov. Pre mňa rozhodne zaujímavá kniha a verím, že jej pokračovanie venujúce sa korzárstvu za Napoleona za prvou časťou nebude zaostávať.

Richie1
29.09.2018 4 z 5

Výborná kniha o námořnictví doby vlády Ludvíka XIV., především v souvislosti s korzárkou válkou, kterou tento "král Slunce" velmi podporoval. Ludvík XIV. po většinu své vlády válčil s mnoha státy celé Evropy a byť byl více úspěšný v bojích na pevnině, dokázal zatápět svým nepřátelům i na moři. Vzhledem k omezeným zdrojům válkou vyčerpané země sice francouzský král rezignoval na budování mohutných válečných eskader, o to více však podporoval korzárskou válku. A v té dosahovali mnozí korzárští kapitáni vynikajících výsledků.
Jiří Kovařík popsal životy a činy těch nejznámějších francouzských korzárů (i několika méně známých) se svou obvyklou spisovatelskou virtuozitou, takže čtení této historie se podobá skoro čtení dobrodružné literatury. Moc se těším na druhý díl - o korzárech Francouzské revoluce. 85%


Francois17
19.10.2017 5 z 5

Literatura faktu, která nepostrádá napětí, ani silný příběh. Ani chvilku nenudí a člověk musí pořád číst dál. Skutečně úžasná knížka. Zájemcům o korzárské řemeslo objasní vše - včetně účetnictví.

braunerova
12.05.2014 5 z 5

Tahle kniha o korzárech Ludvíka XIV dokazuje, že i historická fakta lze psát jako dobrodružný román. O téhle kapitole dějin jsem nikdy nic nečetl, přitom lidé jako Bart, Forbin a další dokázali úžasné věci. Akce stíhá akci, napínavé až do konce. Už se těším na další díl, Korzáry Francouzské revoluce.