Já, robot: Chránit

Já, robot: Chránit https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172650/bmid_ja-robot-chranit-172650.jpg 4 17 4

Já, robot série

1. díl >

2035: Robotická technologie pokročila natolik, že vytvořila rozumné, vnímající mechanické bytosti, jež si uvědomují sebe sama. Budoucnost lidstva má být nevyhnutelně spjata s jeho nejdokonalejším výtvorem. Někteří však takovou budoucnost nehodlají připustit. Doktorka Susan Calvinová, inteligentní a oddaná své práci, začíná svou praxi na psychiatrickém oddělení nemocnice Manhattan Hasbro, kde je na vybrané skupině pacientů zkoušena nejnovější diagnostická metoda – nanotechnologie. Mikroskopičtí nanoboti, vstříknutí do mozkomíšního moku, dokážou lokalizovat a vyhodnotit neurální dráhy a stav transmiterů, odhalit a zmapovat fyziologické pochody lidského mozku. Tato průlomová technologie přináší prakticky nekonečné možnosti. Susan postupně zjišťuje, že její pacienty provází neblahé události. Začíná se u nich projevovat extrémní porucha chování, od šokujícího násilí po nepochopitelné sebezničující tendence. Když o tom informuje své nadřízené, setká se s cynickou lhostejností u těch, kdo chtějí uchránit svůj projekt před podrobným zkoumáním a kritikou. Nikdo netuší, že technologie, slibující zlepšení života nemocných, je nyní ovládána těmi, kdo chtějí pouze rozsévat smrt...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Argo , Triton
Originální název:

I, Robot: To Protect , 2011


více info...

Přidat komentář

bukiet
14.01.2020 5 z 5

2.ledna 2020 je tomu přesně 100 let, co se v Rusku narodil jeden ze tří největších amerických spisovatelů science-fiction 20.století, Isaac Asimov. Ve světovém měřítku zpopularizoval slovo robot, vzešlé z českých luhů a hájů, tedy z rodiny Čapkovy, a proslavil se především postulováním tří zákonů robotiky. Psal povídky i romány a psal vůbec skoro všechno a vždy byl velmi čtivý. Dokonce i vlastní životopis dokázal napsat zábavně. Během let vytvořil tři knižní série, o Robotech, o Říši a tu nejslavnější, o Nadaci. V pozdní tvorbě se pak snažil tyto série spojit v jeden velký cyklus. A tak v roce autorových kulatin se vydávám na další dlouhou cestu, od robotů až k Základně, tedy Nadaci.
Díky autorově spolupráci s různými jinými autory a později díky svolení autorových dědiců, mohla vznikat díla, patřící do Cyklu Nadace, i po Asimovově smrti. A tak moje cesta začíná u prvního dílu trilogie Já, robot, kterou na žádost dědiců napsala Mickey Zucker Reichertová, známá spíše jako autorka fantasy.
V tomto prequelu k Asimovově povídkové sbírce Já, robot, se autorka věnuje počátku kariéry doktorky Susan Calvinové, budoucí slavné robopsycholožky ze společnosti USR, která vystupuje v řadě Asimovových povídek. V tomto románu ji zastihujeme na počátku kariéry, kdy čerstvě po doktorátu, nastupuje na praxi do nemocnice a musí se vypořádat s několika beznadějnými případy dětských pacientů. Zároveň se v nemocnici Susan poprvé setkává s výrobkem společnosti USR, v níž je zaměstnán její otec.
Velká část románu se odehrává v nemocničním prostředí, které autorka, coby dětská lékařka, dobře zná. Samotné téma robotů se do lékařských příhod vloudí docela nenápadně, aby se nakonec stalo hlavním tématem. Stejně jako sám Asimov nebyl kdoví jak akční autor, ani Reichertová netlačí na pilu, ale důsledně staví situace a popisuje postavy, takže závěr je sice akčnější, ale vyplývá z předešlého děje. Jednu hvězdičku navíc si autorka zaslouží za hlavního záporáka.

Cyklus Nadace:

0,1. Já, robot: Chránit (Reichertová)
0,2. Já, robot: Poslouchat (Reichertová)
0,3. Já, robot: To Preserve (Reichertová) v ČR nevyšlo
1. Já, Robot (Asimov)
1,1. Robohistorie I. (Asimov)
1,2. Robohistorie II. (Asimov)
1,3. Vize robotů (Asimov)
1,4. Sny robotů (Asimov)
2. Pozitronový muž (Asimov, Silverberg)
3. Nemesis (Asimov)
4. Ocelové jeskyně (Asimov)
5. Nahé slunce (Asimov)
6. Roboti úsvitu (Asimov)
6,1. Odysea/Podezření (Kube-McDowell, McQuay)
6,2. Kyborg/Zázrak (Wu, Cover)
6,3. Útočiště/Pericentrum (Chilson, Wu)
6,4. Kukaččí vejce/ Odrodilec (Leigh, Scotten)
6,5. Vetřelec/Aliance (Thurston, Oltion)
6,6. Maverick/Lidstvo (Bethke, Oltion)
7. Roboti a Impérium (Asimov)
7,1. Kaliban (MacBride Allen)
8. Hvězdy jako prach (Asimov)
9. Kosmické proudy (Asimov)
10. Oblázek na obloze (Asimov)
11. Předehra k Nadaci (Asimov)
12. A zrodí se Nadace (Asimov)
12,1. Ohrožení Nadace (Benford)
12,2. Nadace a chaos (Bear)
12,3. Vítězství Nadace (Brin)
13. Nadace (Asimov)
14. Nadace a Říše (Asimov)
15. Druhá Nadace (Asimov)
16. Nadace na hranicích (Asimov)
17. Nadace a Země (Asimov)
17,1. Přátelé Nadace (Greenberg)
18. Konec věčnosti (Asimov)

Claudius
24.08.2018 5 z 5

Velké překvapení. K této knize jsem přistupoval velice opatrně, převážně kvůli vlažnému hodnocení zde. Navíc jsem byl všemi Asimovovými knihami, které jsem četl, poměrně zklamán. Možná i díky tomu se mi kniha velice líbila, jelikož se Asimovově stylu příliš nepodobá. Tohle totiž není ani tak o robotech, jako o psychologii jako takové.
Inteligentní a sympatická hlavní postava, sonda do zajímavého prostředí dětské psychiatrie a nemalý prostor pro úvahy okolo robotiky mě zcela pohltily. Pouze ten akční závěr se do knihy moc nehodil a působil až rušivě. V každém případě si v brzké době přečtu druhý díl.


kristyna2577
03.08.2015 3 z 5

Přiznám se, že jsem si knihu koupila kvůli úžasně vypadající obálce.;) Těšila jsem se na napínavý příběh rozvíjející téma robotiky a vztah člověk - robot. Dle mého názoru se však kniha na toto téma zaměřila minimálně a přítomný robot - ač velice příjemný a sympatický - se mi zdál v knize poněkud "do počtu". Kniha se spíše zaměřila na popis léčení psychiatrických pacientů, o které se hlavní hrdinka stará. Na druhou stranu musím říct, že toto téma zde bylo zajímavým zpestřením a dodávalo knize jistý spád. Přesto jsem od ní očekávala něco zcela jiného.

krži
07.10.2013 3 z 5

Když jsem si všiml téhle knihy v knihkupectví, ihned mě oslovila. S nadšením jsem si jí ihned koupil těšil se na roboty. Hned od začátku mě zaujala hlavní postava, která je úžasná a každý čtenář si jí musí zamilovat. Je pravda ,že robotů je tam po málu, ale děj je od začátku příjemný a poměrně čtiví. Pořádná akce začíná až v posledních cca 5ti kapitolách, co shodou okolností ale celkově knize docela ublížilo - celý děj hezky plynule pomalu jede a najednou se tam všechno extrémně rychle vysype, zároveň bohužel i docela předvídatelně. Kdyby tech posledních pět kapitol bylo pro mě zábavných jako ten zbytek, určitě by si knížka zasloužila 4 hvězdy, ale takhle musím dát bohužel jen tři. Pevně doufám, že druhý díl bude lepši...;)

Štítky knihy

roboti androidi psychiatrické léčebny psychoanalýza terorismus

Autorovy další knížky

Mickey Zucker Reichert
americká, 1962
2013  72%Já, robot: Chránit
2014  64%Já, robot: Poslouchat

Kniha Já, robot: Chránit je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce29x
Chystám se číst18x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x