Elénium

Elénium https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337551/mid_elenium-wSF-337551.jpg 4 83 21

Elenium série

>

Trilogie Elénium patří již více jak dvacet let do zlatého fondu klasické fantasy. Její autor David Eddings namíchal mistrovskou směs dobrodružství a humoru, magie i romantiky, dávných proroctví i ohavného politikaření... Nechte se i vy okouzlit nestárnoucí klasikou a vydejte se spolu s odvážnými pandionskými rytíři pátrat po klenotu, který jediný může zachránit krásnou královnu a zabránit zvrácenému bohu ovládnout svět. Souborné vydání románů Diamantový trůn, Rubínový rytíř a Safírová růže.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Triton
Originální název:

The Diamond Throne, The Ruby Knight, The Saphire Rose , 1993


více info...

Přidat komentář

Hor89
25.08.2023 3 z 5

Příběh knihy je z dnešního pohledu už dost retro a nepříliš originální, ale je docela zábavný a rychle ubíhá. Postavy jsou vpodstatě všechny hrozně černobílé, ale hlavní hrdiny jsem si celkem oblíbil. Uvodní kniha Diamantový trůn rychle vtáhne do děje, ale ke konci začne být trochu natahovaná. Ve druhém díle (Rubínový rytíř) je zbytečně moc vedlejších zápletek a děj ztrácí spád. Poslední díl Safírová růže je nejlepší a sérii důstojně uzavírá. Hodnocení jednotlivých knih - Trůn - 3*, Rytíř 2*, Růže 4* - celkově 3*.

PitoR
25.02.2023 5 z 5

Elénium na tretiu!!!!!
Využil som možnosť ponuky a zakúpil kompletnú sériu v jednom zväzku. Aby mi nič neušlo, prečítal som to v jednom slede...

Diamantový trón - Slušný štart do tejto fantasy trilógie. Celkom som sa vžil do deja a čakal, ako sa bude dariť Pandionskému rytierovi Sparhawkovi a jeho spoločníkom na ceste k záchrane kráľovnej Ehlany.

Rubínový rytier - Pokračovanie má, podľa môjho názoru, stúpajúcu kvalitu. Nevedel som sa dočkať kedy budem môcť chytiť bichľu opäť do rúk, aby som sa dozvedel, ako sa bude dariť hlavným hrdinom. A ako to nakoniec dopadne s korunou kráľa Saraka i najmocnejším drahokamom, modrou ružou Bhelliom.

Zafírová ruža - Záverečný, zároveň najdlhší, diel trilógie začal pekne zostra. Jedno prekvapenie za druhým, jednoznačne najlepšia časť, ale tým nechcem nijako znížiť kvalitu predošlých dielov. To nakoniec rozhodlo aj o mojom konečnom verdikte, že som sa priklonil k maximálnemu hodnoteniu.

Oceňujem priložené mapy, ktoré mi pomohli zorientovať sa vo fantasy svete Eósia, takže som vedel, kde sa Sparhawk a jeho spoločníci práve nachádzajú. Hoci je na mapách oproti textom niekoľko nezrovnalostí, preklepov(?); Ignak = Agnak, Varium = Larium, Paler = Pater; považujem to za skvelý nápad a výbornú pomôcku zároveň.

...a som veľmi spokojný. Vyše 800 strán v jednom, je to paráda a krásne sa to vyníma v domácej knihovničke spolu s bichľou Tamuli, na ktorú sa už chystám. Príma!!!!!

P. S.: Inak, obdivujem čitateľov, ktorí pri svojich recenziách a hodnoteniach uvedú, že zároveň majú rozčítané aj iné tituly. Tí musia mať v hlave kompjúter.


Milos530
30.01.2023 4 z 5

Tak tohle musím říct, že mě hodně bavilo. Hlavní hrdina (Sparhawk) a jeho typ humoru mně sedl a dalo se to v podstatě přečíst jedním dechem.

cathyblack
11.12.2022 3 z 5

Tahle série je zvláštní. Chvílema mám pocit, že mě strašně baví a pak se u ní děsně nudím. Hlavní hrdina a jeho komplex spasitele, kamarád kůň, svět je promyšlený, příběh uplně neodsýpá a někdy se zastaví - ale plyne vcelku srozumitelně, nenáročně a navzdory tomu, že je to bichle jako kráva, čte se lehce, příjemně a nemám problém s tím, že se zase po letech k Sparkhawkovi vrátím. Ikdyž se o autorovi vykládá kdeco, nelze mu upřít to, že svými příběhy udělal né jednomu fantastovi fajn den.

lampernaqui
03.10.2022 4 z 5

Tohle mi dalo zabrat. Tři knihy v jednom tlustém svazku - ale raději jsem si vybral toto vydání než původní od Classicu (už jen kvůli tomu, že překladu bych spíš věřil zde). Jinak pokud jste četli Belgariad či Malloreon, už od prvních stránek víte, co vás čeká. Příběh je dá se říci totožný, ale překvapivě mi to nevadilo. Dostali jsme detailně promyšlený svět, spoustu zajímavých postaviček, které si čtenář oblíbí a autorův humor, který je všudypřítomný. Těch téměř 900 stránek uteklo a teď je na řadě ještě o trochu tlustší špalek.

Tiny24
10.06.2022 4 z 5

Třetí díl oproti předešlým poněkud vázne. Jinak skvělá oddechovka, která moc nenapne, ale člověk z ní má jen samé dobré pocity.

protokol
01.11.2021 odpad!

nechápem v čom je táto kniha lepšia ako predošlé tri. príbeh to bol skvelí ale velkolepím by som to nenazval . toto samostatné vydanie je len priživovanie sa na popularnom príbehu .

Gematria
25.10.2020 4 z 5

Jedná se o povedené dobrodružné pohádkové fantasy, které, ačkoliv se v něm příliš neděje, příjemně odsýpá a nenudí. Stojí zejména na výrazných charakterech hlavních (a několika vedlejších) postav, které jsou každá od sebe naprosto odlišná. Hlavní hrdinové ve svých dialozích nešetří břitkých, až černým humorem, u kterého se nejednou zasmějete. Děj by se dal popsat asi tak, že skupina, tvořená převážně rytíři církevních řádů, putuje napříč světem s určitým úkolem, přičemž se jim do cesty staví různé překážky či nutné odbočky, které naši hrdinové většinou poměrně snadno překonají, a postupně zas pokračují dál. Bojů je v knize, zejména s ohledem na to, jak je dlouhá, poskrovnu, a většina mrtvých, které za sebou naši hrdinové nechají, doprovodí nějakou veselou poznámkou.

Deia
23.05.2020 5 z 5

Kniha ma chytila snáď už od prvej vety. Sparhawk, ako hlavná postava, je naozaj skvelý (a jeho kôň tiež). Všetky postavy sú od začiatku zaujímavé a veľmi rýchlo som si ich obľúbila, aj keď niekomu môže vadiť ich jednotvárnosť (mne teda nie, taká fantasy, kde dobré postavy sú naozaj dobré a zlé naozaj zlé mi akurát prišla vhod). Dej ubieha veľmi rýchlo a k čítaniu som sa vracala každú voľnú chvíľu. Tiež je kniha veľmi vtipná, vtipné hlášky sú snáď na každej strane (a naozaj som sa pri väčšine z nich zasmiala). Niekde v polovici knihy mi začalo trošku vadiť, že družina v podstate len cestuje sem a tam, ale dalo sa to zvládnuť. Tretia časť knihy mi tiež prišla oproti predchádzajúcim dvom trošku slabšia, ale stále dosť dobrá.

lady.k
02.05.2020 5 z 5

Přečetla jsem několik fantasy, ale tahle zatím jediná má pořádný šmrnc ve všem ;) mně se nejvíce líbil humor, děj rychle plynul, prostě perfektně vyvážená fantasy jakou si představuji ;)
Těším se na Tamuli a další knihy pana Eddingse už jsou na cestě.

LadyKopřivA
25.09.2019 5 z 5

Tato trilogie je fantasy klasikou. Kvůli svému stáří může těm čtenářům, kteří jsou zvyklí na soudobou tvorbu, připadat oldschoolová, a ona vpravdě je - ale umí to nosit. Dík patří Tritonu za vydání knihy. Na tomhle místě si však nemohu odpustit zmínit věc, která mi při čtení hrozně vadila, a to velké množství překlepů, jeden skoro ob stránku... Mrzelo mě to, protože celkově je překlad velmi povedený.

A teď ke knize samotné, autor vytvořil svět plný fantazie, velmi svébytný a konzistentní, kde rytíři jsou skutečně rytířští a zlosynové zlí. Hlavní hrdina je také čestný a přímý, zároveň svojí chrabrou povahou baví a dovede získat sympatie čtenáře už na prvních stránkách. Děj je skutečným dobrodružstvím, je plný zvratů a různých dějových linek, zajímavých postav a lokací a při čtení si nejen odpočinete, ale také se dobře pobavíte, humor v knize obsažený je ostatně oceňovaný i v dalších komentářích. Ani jsem nečekala, že mě knížka bude tak bavit, tlusté knihy nejsou moje hobby, jelikož jsem tvor poněkud roztěkaný, ale tuto jsem přečetla na pár nádechů a jednoznačně doporučuji!

tomas3531
18.09.2019 5 z 5

Ano, svět je celkem černobílý a děj trochu roztahanější a pořádně rozjíždět se to začíná asi až ke konci diamantového trůnu. Tím ale má kritika končí protože ačkoli osobně jsem od Elénia mnoho neočekával, nakonec se z něj vyklubalo napínavé a poutavé dobrodružství, které mě už nepustilo, dokud jsem ságu nedočetl. Je to něco jiného než fantasy typu hra o trůny nebo Zaklínač s šedivým světem plným pletich, ale upřímně, od nich si člověk čas od času potřebuje oddechnout a Elénium je rozhodně kniha, která se tohoto úkolu zhostí na jedničku. Velmi pozitivně určitě hodnotím zajímavé postavy. Jak hrdiny a členy Sparhawkovy družiny, kteří ačkoli jsou všichni čestní, každý z nich má úplně jinou osobnost, tak i zajímavé záporáky a nakonec samozřejmě i perfektně vymyšlené bohy, kteří tu nejsou vykresleni jako něco nedosažitelného a vzdáleného, ale téměř jako každodenní součást lidských životů.

IYv
01.04.2019

pro mě oddychovka, žádný krvák ani temné psycho, přesně, jak píše Highlander. Dobře se to čte, má to spád, dialogy vtipné, uvěřitelné a humorné. Nic víc nehodnotím, jestli je tam dobro, zlo, jestli je to rozvláčné; je to jiné, než Hra o trůny, ale má to své kouzlo. Snad právě pro tu jistotu, že Sparhawk je čestný a správný za každých okolností.
jedna poznámka - miluji tlusté knihy, ale čím jsem starší, tím dřív u nich usínám. Kde jsou ty časy, kdy jsem si četla do ranních hodin! Usnout s touhle knihou na obličeji je nebezpečné...

KAREL6725
12.12.2018 5 z 5

Poděkování Tritonu , že tento knižní skvost vydal. Tohle je zlatý fond fantasy. Naposled čteno kdysi v 90 letech. Eddings vytvořil kouzelný svět Elénia a jeho hrdinů . Sparhawk je čestný rytíř , který podle toho jedná. Jeho dobrodružství vás nenechá chvíli vydechnout. Rozhodně doporučuji , stojí za přečtení. Za mě plný počet hvězd. A velké přání , aby Triton vydal i další Eddingsovy knihy. Tamuli už mám. Kdyby vyšel Belgariad tak , bych se nezlobil.

kessey
21.01.2018 4 z 5

Ano, je pravda většina věcí, které jsou knize vyčítány. Postavy jsou rozdělené na dobré a zlé a celkově je to trochu černobílé a oldschoolové fantasy. Ale na druhou stranu to je hrozně příjemný svět
plný milých postav, které Vám přirostou k srdci. Na tuhle sérii nepotřebujete IQ 180, ale je to knížka po které rádi šáhnete po debilnim dnu v práci nebo když zrovna umíráte na rýmičku

SteoSG
18.10.2017 odpad!

NEODPORUCAM!!!

skrob
20.09.2017 1 z 5

Zajímavý námět a mix hlavních hrdinů. Nicméně zavřel jsem to po straně 400, protože děj je hrozně roztahaný, opakuje se a vlastně se tam nic zásadního neděje.

Highlander
25.08.2017 5 z 5

Skvělá kniha (trilogie).
Moc nemám co dodat, prostě si ji přečtěte. :)
Četlo se to dobře a i když bych našel nějaké ty 'mouchy', nemyslím si, že by to bylo něco, co by mohlo trápit každého. Dokonce jsem tu knihu tahal s sebou do práce - což taky o něčem svědčí, protože takovýho drobečka vozit je logistický oříšek. :)

Postavy jsou dobře vykresleny, líbí se mi, že jsou pěkně rozděleny na dobré a zlé - už je mi trošku špatně z těch všemožných i nemožných zvratů v zápletkách, je pěkné si od toho odpočinout. Tak trošku.
Bez různých překvapení to totiž nejde, takže i tady se dočkáme jistých nepředvídatelných situací. :)
Nikdy by mě ani nenapadlo, že si oblíbím koně. Ano, koně! :) Faran je prostě borec. Tedy kůň. :)

Na knize se mi velmi líbí jedna pro mě velmi důležitá věc - humor. Nasmál jsem se opravdu dost. :)
Takže abych tady jen nekecal, ochutnejme pár vtípků:
"Chápu, že nemám zrovna nejkrásnější ciferník, ale nikdo ze mě ještě neztratil řeč."
"Tenhle obličej ti sluší."
"A netáhne mi přes něj do hlavy. Nic jiného od něj nechci."
_______________________________

"Ve Styriku se o pole starají jen ženy."
"Co dělají muži?"
"Co nejméně."

Archie
29.07.2017 2 z 5

Dal jsem tomu 150 stran (takova ma osobni konvence, pokud me kniha nedokaze zaujmout) a prekvapive mi to nesedlo. Svet je vykresleny pekne, vse ma takovy prijemny, barvity fantasy hav - nejak jsem ale nenasel neco, co by me tahlo ke cteni a dokazalo k postavam pripoutat. Konverzace se proste deji a ja se absolutne necitim byt nijak svazan se ctenym a pasivne konzumuji radek po radku. Chybi tomu nejake zajimaveji vystavene podhoubi, nejaka chytlava pavucinka kolem postav a zapletky. Knihu odkladam na neurcito.

Elerrina
10.07.2017 2 z 5

Tím nejlepším na Eléniu je jeho svět. Jedná se o analogii ke středověkým státům, včetně církve a jejích řádů, vedle které souběžně existují původní pohanští obyvatelé a jejich bohové a kouzla. Z obranných důvodů mají právě příslušníci vojenských církevních řádů (podobní třeba templářům) dovoleno magii studovat a používat. Je to docela zvláštní náboženské schizma, ale do vyprávění to vnáší opravdu nepřeberné možnosti. Právě kouzla jsou tím nejzajímavějším hybatelem děje.
Děj celého příběhu je rozložen na intro, ve kterém se seznámíme s rozložením černých a bílých figurek, a na dvě mise: záchrana královny a likvidace bossů. První mise je přímočará a ještě docela snesitelná, ta druhá se pyšní spoustou opravdu pitomých dějových zvratů.
Rytíř Sparhawk na oba tyto úkoly není sám, provází ho celá skupina přátel a podporovatelů. Většinu času tedy sledujete, jak se jede z bodu A do bodu B, pak z bodu B do C, a tak dále, a přitom se soustavně plká. Občas se naskytne zajímavé kouzlo, občas zaútočí nepřítel a je naporcován jako maso v řeznictví, občas je to proloženo více či méně povedenou intrikou typu hra o trůny. Protože Eddings ví, že mladí nečtou popisy, jsou veškeré informace o tomto světě sdělovány právě v dialozích, ty jsou pak pro odlehčení prokládány pokusy o kamarádské vtipkování. Zpočátku to funguje, ale když už putujete z bodu X do Y a ta banda ze sebe souká pořád ty samé cool žvásty, protože jiný postoj nebo duševní stav než namachrované pózerství jim autor nedopřál, leze to už pěkně na nervy.
A tím se dostávám k největší slabině Elénia: k dokonale černobílým a nepříjemně jednorozměrným postavám. Jsou striktně rozděleny na ty, které Sparhawkovi pomáhají a ty, kteří jsou proti němu. Ti první (včetně Sparhawka samého) jsou dokonalí ve všech ohledech a bez jakékoliv chybičky, ti druzí jsou odporní slaboši, zbabělci nebo dokonce zrůdy. Myslím, že v žádné knize jsem se ještě nesetkala s tak důslednou dehonestací a dehumanizací nejen nepřátel určených k likvidaci, ale víceméně kohokoliv, kdo okamžitě Sparhavkovi a jeho partě neprokáže dost respektu. Zároveň chápu, že právě takto polarizované vidění světa může být pro mnohé velmi lákavé, zvláště, když je automaticky spojeno s povznášejícím pocitem nadřazenosti, se kterou je snadné se ztotožnit.
Zvláštní místo pak zaujímají postavy žen, které se rovněž dělí na dvě skupiny: na ty, které pomáhají Sparhawkovi kouzly, a na ty soustavně nadržené a/nebo svatbychtivé.
Shrnutí: celkem zajímavý fantasy svět, s dějem někdy vtahujícím, jindy otravně rozvleklým, do kterého se bohužel zásadním způsobem promítly všechny komplexy nedospělého chlapce. Pokud jste nedospělý chlapec, směle si přičtěte další tři hvězdy, bez ohledu na to, kolik je vám let.