Co nosili s sebou

Co nosili s sebou https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89273/bmid_co-nosili-s-sebou-y9G-89273.jpg 4 41 7

Soubor jednadvaceti povídek a novel z války ve Vietnamu z pera amerického autora, veterána této války. Bez nabubřelosti a patosu sugestivně líčí autor utrpení mladíků, kteří měli z rozhodnutí své vlády v jihovýchodní Asii hájit nejvyšší ideály západní demokracie a záhy zjistili, že bojují ve špinavé válce, která tyto ideály pošlapává. Středem jeho zájmu je konkrétní lidské jednání tváří v tvář smrti a okamžik poznání hodnoty života, s nímž je třeba nakládat odpovědně. Doslov „O'Brienova vytrvalá pouť ve stopách pravdy“ napsal Marian Siedloczek.... celý text

Literatura světová Povídky Válečné
Vydáno: , Votobia
Originální název:

The Things They Carried , 1990


více info...

Přidat komentář

Tilikum
20.08.2023 3 z 5

Spíše soubor osobních prožitků než sbírka povídek. Nicméně brutalita války a idiocie vojákl, kterou zákonitě přináší, je vykrelsena efektně.

luke442
29.03.2021 3 z 5

Autor v knize krom pribehu popisuje sve osobni zazitky, pocity a komentare. Mnohdy myslenkama zabrouzdava do detstvi a casto se opakuje. Byt nektere pribehy byly zajimave, osobne me tento styl nesedi. Mam radeji uceleny silnejsi pribeh.


MaKolar
27.05.2020 4 z 5

Úžasná kniha. Výpověď jedné generace, kde autor vypráví svoje zážitky a pocity z pohledu mladého muže ve válce.

Česneksmedem
08.10.2019 4 z 5

Je to psáno z hlediska výstroje, osobních věcí, ale hlavně jde o příběhy. Ty vypráví občas každý z nás a nejednou si je přibarvujeme. Zde jde však často o dost surové příběhy. Nejvíce se mi líbil "Miláček od řeky Song Tra Bong.
Je třeba si uvědomit, že těm klukům, kteří byli do války ve Vietnamu povoláni bylo zhruba 19 let a většině byly politické důvody naprosto ukradené. Z války se jich nevrátilo více jak 58 000. A ti, kteří se vrátili, museli často vybojovat válku další, a to se svojí psychikou. Ztráty na vietnamských civilistech činily asi 4 000 000 a padlo přes 1 000 000 vietnamských vojáků.

CharlieBrown
30.03.2019 5 z 5

Na tuto knihu jen tak nezapomenete. Nutí Vás přemýšlet co člověk všechno vydrží, čeho je schopen se vzdát, co si z toho všeho odnese a jak se s tím pozdeji vyrovnat. Tim jde do hloubky a všechno to sepsal právě v této knize. Hodně dobře napsaná kniha, která Vás vtáhne do toho zeleného Vietnamského pekla. Doporučuji ještě zhlédnout deseti dílný dokument o válce ve Vietnamu, který byl oceněn několika cenami a kde právě Tim o'Brien je jedním z těch veteránů kteří do toho dokumentu poskytli rozhovor.

Karča.K
18.01.2019 5 z 5

Titulní povídka této knihy je mistrovské dílo a podle mého názoru vůbec nejlepší povídka týkající se války. Pokud vás ve škole vrásčité a rigidní češtinářky krmily dle mého názoru vyčpělým, nudným a přežitým Remarquem, tak vězte, že díky O'Brienovi budete mít opět kladný pohled na válečnou literaturu. Time, smekám!

amf
20.10.2018 5 z 5

Naprosto úžasná knížka. Málo která vás vtáhne do děje tak, že dokud nedočtete poslední stránku tak ji neodložíte. Kniha se skládá z několika příběhů, které se odehrávají v období Vietnamské války . Tato kniha jako málokterá se vám vryje pod kůži a budete nad ní dlouho přemýšlet.