Na vlnách Baltu

Na vlnách Baltu https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170638/bmid_na-vlnach-baltu-Lz1-170638.jpg 5 36 6

Další dobrodružství Jacka Aubreyho, kapitána lodí britského Královského válečného námořnictva, a jeho přítele Stephena Maturina, lékaře, přírodovědce a agenta britské výzvědné služby, začíná v Novém Skotsku v Kanadě, odkud se oba vracejí domů do Anglie. Tou dobou je Spojené království Velké Británie a Irska ve válce jak s Napoleonem tak se Spojenými státy americkými. Po návratu Jack se Stephenem přijímají nabídku vést výpravu do Baltského moře, kde se na strategickém místě nachází ostrov, který je třeba získat pod britskou správu. Po velmi úspěšné misi se při proplouvání Lamanšským průlivem jejich loď dostane do velmi silné bouře a Jack je nucen přistát na nepřátelském francouzském pobřeží v Bretani. Čeká je vězení v pařížském Templu a tentokrát jsou díky Stephenově práci tajného agenta vysvobozeni politickou frakcí, jejímž zájmem je svrhnout Napoleona. Stephen s Jackem obdrží listiny pro krále Jiřího III. a potají nastoupí na loď převážející zajatce zpět do Anglie.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Surgeon's Mate , 1980


více info...

Přidat komentář

Francois17
07.03.2021 5 z 5

Tak po půl roce další dobrodružství Jacka a Stephena. Úplně jsem pookřál a vychutnával každou stránku. Opět vlídný humor a ta dokonalá uvěřitelnost chování hlavních hrdinů. I když v případě Jacka na suchu je to vlastně neuvěřitelná naivita, nad kterou musím občas kroutit hlavou. Výborný díl. A závěr knihy - tak to bych nikdy nečekal, že se toho dočkám.

cori
26.08.2020 4 z 5

Stephen, Jack a Diana se vrací z Kanady domů, kde se jejich cesty rozcházejí. Jack jede za Sophií a dětmi, Stephen přednášet do Paříže, kde se usadí i Diana, která odmítá doktorovy žádosti o ruku. Oba přátelé se vydávají na nebezpečnou misi do Baltského moře, do dánských vod. Nakonec skončí jako zajatci v Paříži.
Stephen vystupuje jako roztržitý nepraktický vědátor a na druhou strany jako schopný agent. Jack si užije klystýru i kopání únikové chodby skrz latrínu. Nechybí samozřejmě stíhání lodí, dělostřelba a různé tajné triky.
Zajímavý je i doslov redaktora.


kyssling
22.04.2018 3 z 5

Nevím tenhle příběh se prostě moc nepovedl, knihu zachraňuje pěkné vykreslení dialogů a charakterů. Ale to je málo .... Prostě mě "něco" chybělo ...

jakub87
21.01.2017 5 z 5

Další perfektní díl ze série Pana s velkým "P", O'Briana. Jakmile se začtu, nemůžu přestat.

campri
21.08.2014

No, jestli byl Saturnin na palubě, tak tam asi byla i mísa koblih... jinak škoda, že Jirotka už nežije, mohl jsem se strejdy zeptat, proč tam Saturnina posílal :)

elcapitano
31.10.2013 5 z 5

Další kousek, opět čtivý, historicky zajímavý a - souhlasím s kní - stále vtipnější. Moje srdcová záležitost.