1815: Krvavý mír

1815: Krvavý mír https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310509/bmid_1815-krvavy-mir-81i-310509.jpg 4 52 10

Válečný požár série

< 2. díl >

Podzim 1813, po bitvě národů u Lipska Spojenci na vítězné přehlídce slaví vítězství nad Napoleonem – a lidé doufají v mír. Ale než se kvadriga z Braniborské brány, kterou Francouzi ukořistili, následující léto konečně vrátí do Berlína, čekají zemi další krvavé boje. V mnoha německých městech panuje hlad, zkáza a choroby. Vídeňský kongres má nově uspořádat Evropu – ale Napoleon se v březnu 1815 vrací z Elby. Vojska se znovu dají na pochod a lidé – ať už králové, vojevůdci nebo občané – musejí činit životně důležitá rozhodnutí. Mladá Henrietta se bojí o svou zemi a svou velkou lásku... Pokračování románu 1813 – Válečný požár... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Blutfrieden 1815 , 2015


více info...

Přidat komentář

Marci70
27.03.2023 5 z 5

Poklonu autorce! Druhý díl snad ještě čtivější než ten první.

Martina291086
05.07.2022 4 z 5

No, oproti prvnímu dílu lepší čtení... Našly by se sice určité věci, které bych mohla vytknout, ale opakovala bych se, protože jsou stejné jako u prvního dílu. Nicméně i tady platí, že nebudu mít asi potřebu číst to znovu...


rampapa
30.04.2020 5 z 5

Na tuhle knížku jsem se velmi těšila a jsem nadšená. Knížka se mi moc líbila a velmi jí DOPORUČUJI.

soukroma
06.11.2019 3 z 5

Není to kniha válečná, stejně jako to není kniha mírová - krvavý mír mluví za vše. Je to historický román pokrývající dvouleté období ode dne Bitvy národů u Lipska do konečného odsunutí Napoleona z jakéhokoli dění. Bitva u Lipska 1813 je tady zobrazena v obsáhlých dozvucích, zatímco Waterloo 1815 se na konci odehraje na jedné dvou stranách, aniž by si toho téměř čtenář téměř musel všimnout. Na mne bylo příliš mnoho veličenstev, titulů, politiků, vojevůdců a celých armád, pluků, pochodů, strategických a taktických rozhodování, zrad, přeběhů, rabování, rekvírování a zlodějin a samozřejmě bolesti, zranění a smrtí. Tisícistránková bichle mi brzy ztěžkla v ruce a zhořkla v mysli.
Autorka jasně v doslovu vysvětluje, proč se k práci na knize obnášející mimořádně obsáhlé rešerše, uchýlila: chtěla svým krajanům připomenout tuto dobu a strádání a dění mnoha německých měst, kterých se válečná tažení bezprostředně dotkla a měla pro ně dalekosáhlé následky. Nicméně vše je "její verze pravdy", jak připouští, něco málo si poupravila a o mnohém se může jen domnívat, že se zhruba takto odehrálo.
Pro čtivost prokládá historii příběhy několika hrdinů, takže se moc nezavděčí ani milovníkům historické pravdy, ani milovníkům románových příběhů.

Našinec to celé sleduje zpovzdálí a až tak se ho to nedotýká, nejsou to "naše" dějiny, ale jsou evropské a je dobré o nich něco vědět (co se vlastně za těmi dvěma nabiflovanými letopočty 1813 a 1815 skrývá a co se odehrálo kolem). Ostatně mnohé naše poválečné generace, v dobách nesvobody, mohly cestovat jen do mála míst: NDR a zejména jižní trasa Lipsko - Erfurt (Sasko a Durynsko), kde se velká část děje odehrává, byla a je mnohým dobře známá. Rozhodně známější než Rýn a prostor dál na západ.

bobo550
18.05.2019 4 z 5

Velmi dobrá kniha která by se mohla považovat jak za historický román ale i jako literatura faktu .Jediné co by asi vytkl je to že se zde občas objevují kapitoly kterou knihu zbytečně nabalují a prodlužují finální vyvrcholení v různých dějích .

eva-lupen
17.08.2018 5 z 5

Velmi hodnotný historický román, který lze částečně brát i jako literaturu faktu. Tenhle díl mne bavil ještě víc než minulý. Skvěle napsáno, i když ne pro každého. Je strašné, že se o tom, co se dělo po velkých bitvách, vlastně vůbec nepíše a přitom je to mnohem důležitější než bitvy samotné.
Jen mne mrzí, že Waterloo vzala tak hopem. Třeba tam vůbec není, že bylo Bonapartovi špatně, dlouho tak veleli jiní, a proto to možná dopadlo, tak jak to dopadlo.

Dela111
28.07.2018 5 z 5

Druhý díl plynule navazuje na první a připomíná co se v něm stalo. Napoleon sice u Lipska utrpěl porážku, ale zdaleka ještě nebyl přemožen. Německá města strádají stále větší bídou... V tomto díle nám autorka přibližuje období od bitvy národů po Waterloo.
I u tohoto dílu platí totéž, co jsem psala u prvního - kniha je úžasná, ale není pro všechny. Nejde sice o literaturu faktu, ale román je plný historických reálií, a proto nemusí všem připadat čtivý.

Vojslava
07.09.2017 5 z 5

Druhá část byla snad ještě lepší než první - hrdinům jsem přála ještě víc a historická strana textu byla kompaktnější a skloubenější. Znovu skládám autorce hlubokou poklonu za pečlivou a přitom s nadhledem pojatou historickou práci. Tuhle "dvouknihu" si cením i více než středověký cyklus.

TinaFr
15.07.2017 5 z 5

Kniha je velice obsáhlá, což komplexně vystihuje období let 1813 - 1815. Líbí se mi, že autorka střídá promluvy obyčejných lidí s promluvami těch, kteří hýbali dějinami. Celkově na mě udělala mnohem lepší dojem než první díl, ale i ten je velmi kvalitní. Nedokážu si představit, kolik času musela autorka knize věnovat, oba díly dohromady mají cca 1800 stran - a u všech historických osobností se přísně držela skutečnosti.

jindrusa
01.05.2017 5 z 5

Tento díl je o poznání lepší než první.