Zmizelí přehled

Zmizelí
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54116/bmid_zmizeli-zVl-54116.jpg 5 103 103

Nepohodlní mizejí beze stopy... Další román Colina Falconera, kterého znají čeští čtenáři především jako autora poutavých a napínavých historických románů, se odehrává v současné Argentině. Na počátku příběhu nás děj zavede do Bueonos Aires a atmosféry plné strachu. Dlouholetý vůdce země Juan Perón zemřel a po jeho smrti se moci v zemi chopila vojenská junta. Guerra sucia, špinavá válka, je obdobím, na které se Argentina snaží zapomenout, ale vymazat z historie ji nelze. Nepohodlní a ti, kteří se pouze ocitli v nesprávné chvíli na nesprávném místě, mizejí beze stopy. Je jich přes 30 000. Patří k nim i krásná Rosa, mladá matka dvojčat, holčiček, které čeká odloučení a každou jiný osud. Doba plná bezpráví a těžko představitelných hrůz je živnou půdou pro ty nejhorší stránky lidské povahy, ale tu a tam přece jen probleskne to lepší v člověku jako mihotavé světýlko naděje, které se jen pomalu rozhořívá. Do špinavé politické hry, která se odehrává na pozadí osudů obou holčiček, jsou zapojeny tajné služby i vlivná katolická církev.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , BB art
Originální název:

Disappeared , 1997


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zmizelí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (30)

PepaS409
18.07.2023

Autor je skvělý vypravěč. Přiznám se, že mé informace, o Argentině, byly chabé. Že jsem krom Evity a Juana Peronových, skvělém fotbalu a skvělém steaku, toho moc nevěděl. Příběh hodně smutný, ale krásně poutavý, se četl sám.

veronika4001
29.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Je to kniha prosycená občanskou (politicko-občanskou) válkou; cítím chlad a takové to nechtěné pochmurno; skrývání se, strach, změnu nálad, burcování, nezákonné zatýkání a páchání teroristických akcí na obyvatelích. Je to jiná kultura, která z příběhu přímo sálá. Argentina historicky provázaná se Španělskem, kde je tanec, vášeň, zář, se stává v době konfliktu rozpolcenou a rozvrácenou. Panuje zde strach, v ulicích vojáci, kteří dříve byli spořádanými občany. Armáda neofašistů táhne proti komunistům a proti Židům, odhodlaná umlčet každý nesouhlas vraždou. Novinové plátky jsou cenzurovány; za každý nesouhlas s tamní politikou a útok na ni se dostavuje stíhání, mučení, případně vražda. Každý neúspěch je považován za selhání, které se trestá zabitím. Neofašistické plátky se prodávají už naprosto veřejně. Nejcennějším se stává vlastní život. Je to temný a kultivovaně podaný příběh, ze kterého nevím, co si vzít dříve: Dramata občanské války? Poklesek společnosti? Vztahy a lásku? Příběh je působivý a zanechává silný dojem plný zvratů a kontrastů. Byt číslo 401. Únos. Byt číslo 402. Rovněž únos. Únosy do cel. Neofašistické skupiny proti sionistům. Zlomení bez rodin prchají. Rodiny jsou vyvražděné, nebo jejich členové odvedeni do jiných rodin, nebo ponecháni napospas smrti. Každý, kdo přežil se pokouší uprchnout a i v cizí zemi je stále přítomen strach a obezřetnost. Všude, kde prchající vidí auta, vidí uniformy, kde vidí uniformy, vidí zbraň. Se strachem se nedá žít, přestože strach a únik se stávají přirozenou součástí. Panuje zde pocit viny nad ztrátou rodinných příslušníků a nad svým neotřelým štěstím. Kdybych býval věděl, udělal bych to jinak... Nastává změna vlády. Prchají ti, kdo šli s vládnoucí třídou. Teď se stávají všichni bezejmennými. Vina, kterou nevinní prchající cítí po návratu domů se zvedne ve formě zášti proti nim. Ty jsi přežil! Z přátel se stávají nepřátelé. Nechal zemřít svoji ženu, děti. Nastává zvrat díky okolnostem, za nichž se syn sousedů setká s částí původní rodiny uprchlého. Sousedův syn o ničem neví, skutečnost původnosti rodiny jako investigativní novinář postupně zjišťuje a prověřuje. Dochází ke shledání, ze začátku nepříliš chtěnému a přes lži, nástrahy, podvody a donucení nakonec zasáhne osud jako ten, kdo píše první a poslední slovo. Autor si je vědom přínosu krátkých kapitol. Kniha přes složitost děje mě hned vtáhla, a to velice intenzivně. Španělská slovíčka jsem nejprve vnímala jako rušivý element, ale postupně jsem je shledala příhodnými a nakonec jsem je i očekávala. Stala se součástí příběhu, a já věděla, že nastanou a zase je budu číst, nebo se s nimi setkávat. A bylo to dobře, bez nich by nedošlo k tomu správnému vyznění, k pochopení tragédie. Knihu doporučuji pro její originalitu.


Kanimůra2
28.09.2022 5 z 5

Pro mě dost drsná kniha. Musela jsem ji někdy odložit, aby nabrala novou sílu. I přesto dávám pět hvězdiček, určitě stojí za to. Zlatý Čechy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zmizelí v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených127x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených13x
v Knihotéce102x
v Chystám se číst62x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech2x