Všichni sou trapný přehled

Všichni sou trapný
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538543/bmid_vsichni-sou-trapny.jpg 4 121 121

Žižkov osmdesátých let, svět sám pro sebe. Do Prahy se chodí jenom výjimečně. Estébáci, šlapky a veksláci možná překračují hranice oběma směry, ale děti, kriplové a týraná zvířata jsou doma jenom na Žižkově. V próze Všichni sou trapný se odchlipují okraje společnosti. Sledujeme hlavně Bóžu a Růžu, Šimonu, Martina a další děti z jedné třídy, kteří se pod dohledem učitele Jury snaží dospět. Ale je vlastně kam? Je k čemu? Novela Simony Bohaté má pohlcující atmosféru. Místem je periferie, časem normalizační bezčasí, hlavními postavami děti. A jazykem živá pražština, řeč průjezdů, dvorů a pavlačí. Z fragmentární struktury vyprávění postupně vystupuje obraz jednoho zvláštního světa, který zmizel. Máloco je však této novele vzdálenější než nějaká normalizační nostalgie. Všichni sou trapný je ostrá próza z doby, kdy zničit někomu život bylo až příliš snadné. A sobě zvlášť.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Všichni sou trapný. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (35)

soupik2012
18.05.2024 audiokniha 5 z 5

Až se mě někdy někdo zeptá, jaké to bylo žít v socializmu. Tak ho odkáži na tuto knihu. Klidně bych mohla být žákyní z této školy. Socialismus jsem zažila pouze ve škole. Naštěstí. Ale do dnes si na něj pamatuji. Je znát, že paní Bohatá tuto dobu zažila. Asi neznám žádného jiného spisovatele, který by tuto dobu dokázal vystihnout lépe, na obyčejném všedním životě. Je to neuvěřitelně reálné. Je to ze života z tehdejší doby. Každou kapitolu vypráví jiný hrdina, ze svého úhlu pohledu. Což dohromady dává pestrou mozaiku, hořkosladkých příběhů. Audiokniha, kterou načetla paní Jitka Kahounová, je načtena pouze průměrně. Což je velká škoda.

EvikU.
20.04.2024 5 z 5

Všichni sou trapný bylo v té době moje druhé jméno. Dobře bylo to trochu déle, ale dobu jsem si pamatovala a i v 90 letech bylo všechno trapný. Nevím, čím to je, ale teď už to mladí v pubertě tolik nemají nebo se mýlím?

Kniha má svůj zvláštní styl psaní, který když se mu přizpůsobíte, bude se vám líbit. Věrně Vám zobrazí tehdejší 80 léta na Žižkově. Doba byla dobrá jen pro ty, kteří měli známé na významných postech a nebo byli ve straně.

Obyčejní lidé, kteří nějak vyčníval, chodili do kostela nebo měli někoho z příbuzných, kteří emigrovali, měli černý puntík automaticky. Kniha vypráví o dospívajících dětech v osmé třídě a jejich problémy spojené s tehdejší dobou. Nad vodou je drží jen učitel Jura.

Bóža, Růža, Martin, Soňa, Šimona, Borek, Vykys, Rudla a další. Jak lehké bylo v tehdejší době někomu ublížit je děsivé. Stačilo pustit si pusu na špacír. Estébáci, veksláci a šlapky. Opravdu skvěle napsaná kniha o době v komunismu. Opět z trochu jiného soudku, ale zase důležitá.

Bylo skvělé nahlédnout do myšlenek dětí, kteří stojí na prahu dospívání a mnoho situací chápe líp než dospělí. Velmi se ke knize hodil styl psaní, který autorka použila. Suverénně a tak jak jim zobák narostl. Moje první zkušenost s autorkou a rozhodně ne poslední.


nai.ivka
25.02.2024 4 z 5

Drsný čtení. Tak moc mi to připomnělo dětství ... nechápu jak by někdo chtěl tohle zpátky. Jdu si nějakou oddychovkou zlepšit náladu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Všichni sou trapný v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených158x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených9x
v Knihotéce51x
v Chystám se číst77x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech2x