Venezuela: Rozklad ráje přehled

Venezuela: Rozklad ráje
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495920/bmid_venezuela-rozklad-raje-uQi-495920.png 5 57 57

Venezuelský příběh budování socialismu jedenadvacátého století. Strhující příběh jedné z nejbohatších zemí světa, která se pod vládou socialistů stala zkrachovalým státem. Řada lidí touží po vůdci, který by vyřešil jejich problémy. Dnešní Venezuela jasně dokazuje, kde podobná cesta končí.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Venezuela: Rozklad ráje. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

tomas1794
10.10.2023 5 z 5

Venezuela je země, kam bych se hrozně chtěl podívat, ale vím, že to v nejbližší době, hlavně ze strachu o život, neudělám. Číst proto příběhy někoho, kdo byl na místě, a kdo může podat autentické svědectví, je pro mě velmi zajímavé, a bylo mi na konci knihy líto, že už příběhy končí.

Toledo
01.10.2023 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, jaké jsem měla možnost kdy číst. Dá vám odpovědi na všechno, co by vás v souvislosti s Venezuelou mohlo zajímat. Jak se země dostala až sem, historicky kontext, život obyčejných lidi, ekonomiku, proste vše. Kdybych mohla dat 6* udělala bych to, tak skvěle to bylo!


vladku
26.09.2023 5 z 5

Náročné čtení. Od autora co několik let žil ve Venezuele. Surové informace prokládané informacemi z rozhovorů. Jak sociální dávky, levné ceny základních potřeb a z toho plynoucí mafie, korupce, kupčení s hlasy zničili společnost a stačilo ne až tak mnoho let. Na konci zamyšlení, jak z toho ven. Chce to čas na změnu myšlení nebo vnější zásah. Kdysi země bohatá na ropu, postupně danila a brala si od investorů víc a víc, až to přebrala úplně. Jenže investoři nemají jen zisky, mají i náklady, experty, investice s dlouhodobým horizontem a ne úplně jistým výsledkem, zvláště když se jedná o nepříliš chtěný typ ropy. Zvláště když aktuálně je ropa na ústupu kvůli Green Dealu.
Vlastně Venezuela nám ukazuje v praxi, kam sociální dávky, nepodmíněný příjem mohou zavést společnost. Bohužel Venezuela má jen náskok a měla zapnuté turbo.
Kniha mě celkem dala mnoho myšlenek k zamyšlení. Mnohé myšlenky mi potvrdila. Ale i otázky. Když bychom byli bohatší země, např. bohata na lithium, bylo by to přínosné, nebo prokletí? Není paradoxně chudší, drsnější země výhodou než tropická země nebo země s nerostným bohatstvím? Protože nás lépe formuje.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Lvi na výsluní a další knižní novinky (22. týden)

29.05.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Venezuela: Rozklad ráje v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených73x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených5x
v Knihotéce29x
v Chystám se číst81x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

socialismus Jižní Amerika Latinská Amerika Venezuela oběti komunismu Magnesia Litera

Autorovy knížky

Eduard Freisler
česká, 1974
2022  93%Venezuela: Rozklad ráje