Ve jménu Metody přehled

Ve jménu Metody
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475831/bmid_ve-jmenu-metody-ZwY-475831.jpg 3 72 72

Evropa, polovina 21. století. Demokracii nahradila zdravotní diktatura Metody. Ta jednotlivci zaručuje dlouhý a šťastný život bez bolesti a utrpení. Ale na druhou stranu je každý povinen pravidelně podávat hlášení o svých sportovních aktivitách, výživě i spánku. Za opomenutí hrozí tresty. Pak se stane cosi strašného: dojde k vraždě mladé ženy. DNA zjištěná na těle oběti hovoří jasně: pachatelem je student Moritz. O jeho nevině je přesvědčená jen jeho sestra Mia. Moritz však ve vězení spáchá sebevraždu. Mia najednou zjišťuje, že systém, v nějž věřila, není neomylný. Chce se stáhnout do ústraní a truchlit, ale nemůže. Systém jí to nedovolí. Přestala si totiž plnit své zdravotní povinnosti. Mia je přinucena se bránit, pouští se do boje za bratrovu rehabilitaci a za právo rozhodovat o svém osudu. A diktatura se začne otřásat v základech... Kritikou i čtenáři vyzdvihovaná dystopie o zdravotní diktatuře vyšla v Německu pod názvem Corpus Delicti: Ein Prozess už v roce 2009. Tématem ale předběhla dnešek. Její autorka, jedna z nejoceňovanějších německých spisovatelek a zároveň soudkyně Ústavního soudu spolkové země Braniborsko, v ní naznačuje, jakým směrem by se společnost mohla vydat, kdyby se lidské zdraví povýšilo na absolutní princip. Otevírá otázky, jakých občanských práv jsme ochotni se ve jménu zdraví vzdát nebo jak poznáme, že námi „ti nahoře“ nemanipulují, aby se udrželi u moci.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Corpus Delicti: Ein Prozess , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ve jménu Metody. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Koškin
12.03.2024 2 z 5

Dvěma slovy: promarněná příležitost. Takový traktát o právu na zdraví a povinnosti o něj pečovat. Vcelku nelogická a otázky vyvolávající konstrukce utopického autoritářského systému. Sofistikované, ale hodně unylé konverzace (naštěstí kapitoly nasekané po pár stránkách, takže čtenář nevyšumí). Zajímavá postava fiktivní Ideální milenky. Toť vše. Kravský konec a hlavní padouch podivný jeliman. Velký špatný, kterému dal drive covid, nicméně anotace zajímavější než celá kniha.

DaymondeuX
02.03.2024 3 z 5

Ve jmenu metody mi svou naladou a utopistickou totalitni spolecnosti nejvic pocitove pripominalo Brave New World (Konec civilizace) od Aldouse Huxleyho a trochu, zejmena koncem, Orwellovo 1984. A i kdyz nema tato kniha filozofickou hloubku ani jedne z nich, rozhodne stoji za precteni. Je kratka, literarne velmi jednoducha a presto misty nabizi velmi zajimave myslenky a presahy. Jelikoz jde o knihu novou, nelze na rozdil od napriklad 1984 hovorit o nejake nadcasovosti. Presto nuti cloveka k zamysleni nad tim, jaka je hranice mezi svobodou jednotlivce a zajmem spolenosti, mezi demokracii a totalitou a mezi dobrym a objektivne ospravedlnitelnym umyslem, maximalizujicim stesti a uzitek jednotlivce a agregovane tez spolecnosti a cenou a hodnotou individualniho lidskeho zivota, jeho svobody a prava zit podle sebe, vcetne prava delat chyby. Ve jmenu metody je kniha utopisticka a presto v necem tak aktualni. Je snadne prijmout myslenku kultu zdravi a jeho absolutni a zaroven absurdni utilizace ve spolecnosti, nebo ji nahradit myslenkou obdobnou z nekonecneho seznamu toho, co je "pro lidi a spolecnost dobre" a premyslet, zda je neco takoveho skutecne mozne pouze jako fikce, nebo zda se muze jednat o aktualni varovny obraz neceho mnohem aktualnejsiho, blizsiho a pritomnejsiho, nez si clovek pripousti, nebo je schopen ci ochoten videt. Hlubsimu vtazeni do deje mi trochu branila cynicnost, odevzdanost a apaticnost hlavni (anti)hrdinky, takze jsem se jako ctenar citil ponekud nezucastnene a emocionalne nezainteresovane a osud Mii mi byl ponekud lhostejny. Ale ono je to nakonec prave ta lhostejnost, ktera je nejvetsim lidskym hrichem a umoznovatelem zla a je to vzdy ona mlcici vetsina, ktera kazdy system drzi a de facto legimizuje, takze mozna se tento pocit k teto knize paradoxne hodi. Knihu rozhodne doporucuji.


vlkcz
23.10.2023 4 z 5

Takhle po dočtení nevím. Možná časem se mi to rozleží, proto dávám 4* abych mohl případně posouvat hodnocení oběma směry.
Hodně se mi vybavoval Brave New World, který byl ale čtivější a člověka na první dobrou vtáhl. Metoda je psána odosobněným stylem, což ale může být záměr, protože jde v podstatě o soudní, filozofický, etický román. A upřímně řečeno, autorka se s tím nemaže. A s ohledem na to, že svou knihu psala deset let před Covidem, zaslouží uznání za to, jak přesně vystihla postupy, které média a elity používaly k eliminaci nehodících se fakt. (I když, pravda, mnohé používala už Goebbelsova propaganda.) A uznání Argu, že si trouflo knihu vydat.
Přes řadu výhrad jde o knihu, která si člověka podmaní a donutí ho přemýšlet.

všechny komentáře

Související novinky (3)

Knižní novinky (47. týden)

21.11.2021


Knižní novinky (46. týden)

14.11.2021


Knižní novinky (43. týden)

25.10.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ve jménu Metody v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených85x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených2x
v Knihotéce62x
v Chystám se číst125x
v Chci si koupit33x
v dalších seznamech1x