Válka na konci světa přehled

Válka na konci světa
https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76093/bmid_valka-na-konci-sveta-mGX-76093.jpg 5 19 19

Na výpravě za epickým dějem Vargas Llosa opouští tentokrát Peru a inspirován bezprostředním svědectvím brazilského novináře a spisovatele Euclidese da Cunhy se vrací k dramatickým událostem v odlehlých pustinách severovýchodní Brazílie, k nimž došlo pár let před koncem minulého století. Mladé liberální republice se tehdy podařilo stupňovanou vojenskou silou zdolat údajné monarchistické spiknutí, ve skutečnosti povstání zbídačelých „sertaneirů“, vedených vizionářem Antôniem Mendesem Macielem, zvaným Rádce, kteří se pokusili vytvořit rovnostářské společenství křesťanů v očekávání zániku starého světa a nastolení tisíciletého řádu boží spravedlnosti. Výbuch lidového hněvu, ovlivněný bludným mesianismem, se setkává s nadějemi a spekulacemi politických sil různého zabarvení – od reakčních monarchistů po profesionální revolucionáře, ale jeho logika jim zůstává skryta. Odkud se bere ten fanatismus „svaté války“, ta schopnost aktivizovat masy bez příslibu materiálních výhod a podřídit jejich život jedinému cíli kolektivní spásy? Na tuto znepokojivou otázku hledá Vargas Llosa odpověď jako moderní romanopisec – snaží se najít v minulých událostech román, zvládnout realitu uměleckou imaginací a obnažit její přítomný smysl. Doslov napsal Jan Hloušek.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

La guerra del fin del mundo , 1981


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Válka na konci světa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Finn69
26.01.2024 5 z 5

Tentokrát nás Mario Vargas Llosa přenese do vnitrozemí brazilského státu Bahia na konci 19. století, kdy brazilská republika teprve nedávno vystřídala císařství a není nijak pevná v kramflecích. V této složité době se z vnitrozemí vynoří tajemný Rádce, který putuje krajem se svými učedníky jako nový Ježíš, prohlašuje republiku za dílo ďáblovo a prorokuje návrat království božího. To ovšem činovníci mladé republiky nemohou nechat jen tak a důsledkem je jedna asi dost zbytečná válka s tisíci mrtvých, které je tahle kniha pochmurnou kronikou. Nenajdete tu vyloženě kladného hrdinu, zato až příliš náboženského fanatismu, politického prospěchářství a bezohlednosti, zbabělosti a hlouposti. A jako obvykle v takových situacích, za všechno nakonec nejvíc zaplatí ti nejchudší a nejslabší. On se ten svět mění míň, než si myslíme.

netopýr088
07.02.2020 5 z 5

Canudos není jediný příběh, je to souhrn příběhů.
Použitím týchto slov v priamej reči v románe Válka na konci světa, sám autor vystihol
román samotný.
Kniha nám predstavuje množstvo postáv, ktorých príbehy sa vyvíjajú, prepletajú a striedajú v deji, a vytvárajú tak komplexný pohľad na jednu revolúciu z raných dejín Brazílskej republiky. Osobne nemám v knihách rád opisy politickej situácie, ale tu sa v tej mäteži kladú dôležité otázky, o idealizme a fanatizme predstaviteľov cirkví, armády, politických strán, a odhaľujú sa manipulácie s verejnou mienkou. Takmer každá postava si v sebe nesie svoj vlastný ideál o svojom svete a je ochotná pre lepší život život položiť, ale je tu ponechaný priestor aj pre zbabelosť, neveru, rozčarovanie i lásku. Vargas Llosa je majster, a napísal román, ktorý má nadčasovú platnosť, aj v dnešnej dobe, keď nám rôzni fanatici opäť pochodujú popred obloky!


pipetion
23.08.2016 4 z 5

Klasický román, který je zaplněný velkým množstvím postav. Jejich životní osudy se vzájemně proplétají a spojuje je tajuplná postava Rádce.
Nečekala jsem, že mě tak vtáhnou události, ke kterým došlo na konci 19. století ve vnitrozemí Brazílie. Byly tam i méně záživné pasáže, ale celkově se mi kniha líbila pro svou komplexnost.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Válka na konci světa v seznamech

v Přečtených24x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených6x
v Knihotéce30x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech4x