V melounovém cukru přehled

V melounovém cukru
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387504/bmid_v-melounovem-cukru-hMc-387504.jpg 4 428 428

Naivisticky stylizovaná poetická próza s prvky černé grotesky, dada a surrealismu je originálním dílkem alternativní, undergoundové kultury druhé poloviny 60. let. Přenáší čtenáře do utopické komuny jáMOR, kde nalezneme obrovskou sochu fazolového lusku, tygry, kteří pojídají rodiče zaživa a učí sirotky násobilku, vypravěče beze jména a hlavně melounový cukr. Je to hmotný i nehmotný stavební materiál, z kterého jsou zhotoveny mosty, slunce a vlastně celá knížka.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

In Watermelon Sugar , 1968


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V melounovém cukru. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (73)

Chesterton
27.07.2023 2 z 5

Jsem na tom stejně jako Devorah. Nemám dostatek času a trpělivosti, ke zkoumání skrytých významů. Ani životopis autora mě k tomu nemotivuje.
Snad to bude tím, že sladkých ..náct, ba i ..cet je v mém případě minulostí?
Navíc, pokud je zde autor srovnáván se stylem Ladislava Fuchse - není v mém případě co řešit :o)
Surrealismus a dada taky není můj krajíc chleba . . .

Devorah
26.07.2023 2 z 5

Když jsem tuto kniha četla, nejspíš byla špatná konstelace. Jinak si neumím vysvětlit, že jsme se - já a kniha - nepotkaly. Spíše jsme se míjely, už už to vypadalo nadějně, ale pak přišel konec.
Možná pokud bych byla pod vlivem alkoholu, či jiných látek, mělo by čtení grády. Líbilo se mi v tom spalujícím vedru číst o melounovém cukru, ačkoliv jsem nerozumněla v podstatě ničemu, co mi autor vyprávěl. Občas to mělo náboj, grády, ale pak příběh sklouzl zase zpátky k psychedelickému příběhu z říše snů a já byla opět polapena všudypřítomným melounovým cukrem, který už nebyl tak omamný jako na začátku.


changaj
11.05.2023 5 z 5

Na Brautiganovi mě fascinuje, že jeho sdělení jaksi mimochodem "sálá" z děje knížek. Z náznaků se rodí cosi dost děsivého (i když děj je většinou naivně poklidný). Život v Melounovém cukru je totiž idylka, která jde přes mrtvoly. Hodně mi to připomnělo styl Ladislava Fukse (který také trpěl duševní nemocí, jako Brautigan), konkrétně Myši Natálie Mooshabrové, včetně "otravné" psychotické repetitivnosti a nevyslovené hrůzy.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (1. - 7. října)

01.10.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha V melounovém cukru v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených632x
ve Čtenářské výzvě38x
v Doporučených68x
v Knihotéce143x
v Chystám se číst245x
v Chci si koupit40x
v dalších seznamech7x