Tři králové přehled

Tři králové
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339397/bmid_tri-kralove-PvK-339397.jpg 4 150 150

Tři vojenští důstojníci, dva prošli československými legiemi, třetí byl příliš mladý, aby se k nim stihl přidat. Zato patřil k výjimečným střelcům a odvahy měl na rozdávání. Po obsazení Československa hitlerovským Německem 15. března 1939 se zapojili do armádou organizovaného odboje Obrana národa. Po několika čistkách gestapo odbojovou skupinu zdecimovalo a naši tři důstojníci se postupně stali klíčovými osobnostmi domácího odboje. Tři králové – Josef Balabán, Josef Mašín a Václav Morávek. První dva gestapo popravilo, třetí zemřel v boji při pokusu o jeho zatčení. Jejich příběh jsme zachytili ve výpravném stostránkovém komiksu, který pokrývá činnost Tří králů od jara 1939 až do smrti posledního z nich na počátku léta 1942. Příběh vám navíc dá nahlédnout do činnosti dalších významných skupin domácího odboje, protože naši tři hrdinové tyto skupiny propojovali. Tři králové patří k největším hrdinům a morálním vzorům našeho národa.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tři králové. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (41)

Ristridin
10.12.2023 5 z 5

Hezké ilustrace, ale v něčem trochu nepřesný příběh. Každopádně super, že vzniklo něco takového, ačkoliv krátkého a zkratkovitého. Příběh jde tak jen po povrchu, ale jestli vzbudí další zájem, tak super. Kdo moc o Třech králích neví a nezná souvislosti, asi bude dost zmatený, děti o to víc, že vůbec nemusí znát historii té doby.
Trochu mi přišlo líto, že si v ilustracích nepohráli o něco víc s tím, aby třeba Mašín byl víc sobě podobný.
Příliš často byli Králové oslovováni svými pravými a ne krycími jmény, což bylo ale zde nutné pro identifikování postav.
Opravdu nemám ovšem rád, když někdo v knize neumí správně skloňovat “ji/jí
Medailonky v závěru super.
Stojí za přečtení, ale pro opravdový a úplný příběh je třeba hledat jinde.
Chybky jsou k odpuštění, avšak kdybych neznal historii Tří králů, asi bych hodnotil tento komiks méně hvězdičkami. Takhle jsem si mohl víc vychutnat kresby.

simca9342
26.11.2023 5 z 5

"Víkendovka"

Komiksový příběh je předvyprávěni jiného historického komiksu Článek II. o podobné operaci dvou významných mužů.
Tento příběh podle skutečné události představuje tajnou zpravodajskou službu nazvanou trošku záměrně Tři králové (nepatrně souvisela počtem se jmény tři vinšovatelů malého Ježíška z Betléma). Za druhé světové byla součástí
nelegální odbojové skupiny Obrana národa. Od jejího počátku gestapem intenzivně vyhledávané, ale členům se dařilo dlouhou dobu jejich totožnost a protistátní činnost skrývat.
Zbraně, nelegálně držené bomby domácí výroby a ničení budov gestapa a německých vlaků. To neni ani toho, co odbojáři jako Morávek, Balabán a Mašín dělají pro lidstvo a vítězství války ve prospěch Čechů.
Bohužel ani léta skrývání, zhotovování falešných identit a strach o rodiny nepomohl k tomu, aby zvítězili nad zlem...


Kopta
13.09.2023 4 z 5

Spíše heslovitý úkaz do českých dějin, ale pokud mělo být přínosem vzbudit další zájem, tak si myslím, že efektivně. Úkaz toho, že komiks se dá dělat i jinak a navíc dost typicky hezkou českou formou zájmu o historii.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tři králové v seznamech

v Přečtených195x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených8x
v Knihotéce62x
v Chystám se číst37x
v Chci si koupit27x
v dalších seznamech5x