Tělo sčítá rány přehled

Tělo sčítá rány
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471711/bmid_telo-scita-rany-9f7-471711.png 5 145 145

Trauma nelze obejít. Jeho následky zažívají mnozí – možná vy, možná vaši blízcí. Vždy však ovlivňuje životy všech okolo. A není v silách trpícího, aby projevy v podobě depresí, chronických potíží, alkoholismu, sebepoškozování či pocitů studu a osamělosti zvládl bez pomoci. Bessel van der Kolk popisuje s laskavostí a otevřeností příběhy, s nimiž se setkal v klinické praxi, a dělí se o výsledky svých výzkumů v oblasti terapie posttraumatické poruchy. Prokázal jimi, že zanedbávané či zneužívané děti, účastníci nehod a katastrof, váleční veteráni či oběti násilných činů potřebují víc než medikamenty. Skutečné uzdravení vede přes hledání cesty k sobě samým, k vlastnímu tělu, které si v nekonečné smyčce udržuje otisk prožitého utrpení. I díky van der Kolkově práci se lze vydat na možná dlouhou, ale nadějnou cestu k lepšímu a plnějšímu životu. Mimo jiné se dozvíte, že: - Trauma negativně ovlivňuje tělo i mozek a mění schopnost zažívat radost, důvěru, ovládat se a vnímat své tělo. - V rozvoji vývojové traumatické poruchy hrají roli geny, hormony i rodičovská péče a láska v prvních letech života. - Sebedestruktivní chování je často vyvoláno snahou znovu cítit a získat kontrolu nad svým životem. - Projevy traumatu často dostávají nálepky nejrůznějších diagnóz, terapie je však neúčinná, pokud neřeší skutečnou podstatu potíží. - Trýznění lidé popírají realitu a oddělují se od ní, aby přežili. Přestávají tak chápat, kým jsou, co cítí a čemu a komu mohou důvěřovat. Autor své pacienty vybízí, aby se zapojili do libovolné formy práce s tělem, která napomáhá obnovení zdravého vztahu k sobě i k druhým. V knize proto najdete doporučení na inovativní léčebné postupy od metod neurofeedbacku přes meditaci až po sport, hudbu, jógu či kurzy herectví. Přístupným způsobem tak dává naději všem, kteří dosud trpěli.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tělo sčítá rány. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

Deia
29.05.2024 4 z 5

Na túto knihu som sa už dlho tešila a mala som aj celkom vysoké očakávania. Tie sa síce až tak nenaplnili, ale sklamaná som bola len trošičku, pretože predsa len som čakala niečo o kúštik iné. Myslela som si, že kniha sa bude venovať skôr nejakej všeobecnej traume spôsobenej napríklad zlou výchovou alebo nejakými zle naučenými vzormi. Ale dočkala som sa traumy, ktorá je (podľa mňa) na úplne inej úrovni. V knihe sú príbehy mnohých osôb, ktoré si prešli strašnými vecami - od znásilňovania príbuznými alebo kňazmi, cez bitie až po zážitky z vojny. Niektoré príbehy sa čítali neskutočne ťažko a som rada, že autor väčšine ľuďom pomohol. Z autorových opisov sršala ľudskosť a snaha pomôcť, veľmi sa mi páčilo ako bol ochotný vyskúšať každú novú metódu, aby prispel k vyliečeniu traumy. Dosť ma ale zarazilo, že mu neprešlo zaradenie vývojovej vývojovej traumatickej poruchy medzi diagnózy a tak mnohí ľudia stále nie sú schopní dostať adekvátnu pomoc. Celá kniha bola napísaná veľmi zaujímavo a čítala sa príjemne, až na tie strašné príbehy, autorov štýl písania mi naozaj sadol. Sem-tam sa tam vyskytol aj nejaký nákres či obrázok, ktorý pomáhal lepšie traumu pochopiť a hlavne to, čo telo vtedy prežíva a ako reaguje mozog - veľa z toho som ani len netušila. Záverečná časť ohľadom možností liečenia sa mi zdala už trochu rozťahaná, viac venovaná skôr ľuďom pôsobiacim v odbore. Ale to je len taká drobnosť, aj v tej časti bolo mnoho zaujímavých vecí, myslím, že táto kniha každému niečo dá. Snáď sa dočkáme prekladu aj ďalších autorových kníh, pretože by som si ich rada prečítala.

Ivy_9
15.04.2024 5 z 5

Fantastická knížka. Autor naprosto úžasně pojal vznik traumatu, dopady pro tělo i psychiku a nastinil komplexní způsob léčby. Boží!


Adam144778
13.04.2024 5 z 5

Dozvěděl jsem se o sobě mnoho. Teď mě čeká dlouhá práce...

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (18. týden)

02.05.2021


Citáty z knihy (1)

Trauma plodí další trauma; zranění lidé zraňují ostatní.


Kniha Tělo sčítá rány v seznamech

v Právě čtených64x
v Přečtených206x
ve Čtenářské výzvě26x
v Doporučených25x
v Knihotéce155x
v Chystám se číst444x
v Chci si koupit178x
v dalších seznamech4x