Smečka přehled

Smečka
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454072/bmid_smecka-VfX-454072.jpg 4 44 44

Na motivy českého celovečerního filmu Smečka z prostředí mládežnického hokeje. Šestnáctiletý hokejista David, kterému nedávno diagnostikovali cukrovku, právě přešel do nového hokejového týmu ve Zlíně. Pro Davida je sport vším a navzdory svému handicapu na sobě tvrdě dře. Jenže v hokejovém klubu Vlci jsou dospívající chlapci vychovávání podle zákona síly. Právo silnějšího dominuje v celém kolektivu a z Davida se velmi rychle stává outsider. Noví spoluhráči mu nehodlají dát nic zadarmo a zpočátku nevinné vtípky nabírají na síle a spouští lavinu šikany...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smečka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

petra3242
24.11.2023 4 z 5

Jako milovnice hokeje jsem si nemohla nechat ujít ani film a později ani knihu. Příběh se čte dobře, sice je určený spíš pro mládež, ale mě to fakt bavilo. Zaslouženě 4 hvězdy, i když rozjezd byl trošku pomalejší.

Airelle
25.06.2023 4 z 5

Kniha o fungování hokejového týmu mládeže, kde není nouze o týmové popichování i šikanu. Šestnáctiletý David trpí cukrovkou, a i přesto si chce splnit svůj sen o hokejové kariéře brankáře. Jeho otec ho protlačí do nového týmu Vlků, kde ho nepřivítají zrovna s otevřenou náručí.

V týmu ho čeká nejen drsná parta spoluhráčů, ale i boj s vlastní nemocí, přesto to nevzdává i v nejtěžších momentech.

Kniha je na pár stránkách plná těžkých a zajímavých témat, jako je cukrovka, šikana, první lásky, peníze, které vládnou i sportu nebo třeba otců, kteří si reflektují své touhy skrze vlastní syny.


Dela90
30.03.2023 4 z 5

(SPOILER) David má 16 let a je hokejista. Navíc se nově potýká s cukrovkou.
Momentálně přešel do nového hokejového týmu ve Zlíně. David hokej miluje a je schopný pro něj udělat cokoliv. Jenže Vlci, jsou dospívající kluci, kteří hledí jen na sílu a na následky už ne. A A tak se stane, že Davida začnou šikanovat a lavina se teprve rozjíždí.

Když jsem brala knížku do rukou, netušila jsem, jak to bude super. Ačkoliv je to Young Adult, mně to vůbec nevadilo. Hlavní hrdinou je David, který má 16 let, je hokejista, trpí cukrovkou, kterou se snaží korigovat a ne vždy mu to úplně jde. Do toho je na scéně mladá láska.

Taková ta první klasická láska mladého kluka, kterého poblázní hezká holka, která v hlavě nic nemá. Hrozně moc jsem mu přála, aby na ni konečně zapomněl.

Celá knížka je o hokejovém týmu Vlci a takovým hlavním tématem je šikana mezi hráči. Někteří by zasloužili fakt dostat přes držku, aby se vzpamatovali.

Je fakt šílené, jak jsou děti (i v 16) zlé a jak nikomu nic nedají zadarmo. Přitom kolikrát je to naprostá kravina, která uvede věci do pohybu. Celou dobu jsem čekala, kdy se David začne bránit. Ono asi vzepřít se většině je vždy to nejhorší. A umět se postavit sám za sebe, to už chce sílu.

Davidův táta šel na naprosto všechno přes prachy, což se mi hrozně nelíbilo. Ale tak prachy vládnou světem, že.

Závěrečné kapitoly daly příběhu takový šmrnc a já jsem fakt ráda, že to dopadlo, jak to dopadlo. Knížka byla skvělá, o to víc, když se odehrávala v místě kde to znám.

"Vlčí síla s náma je, vlčí síla vyhraje! Vlci jdou, vlci už tu jsou, vlci vyhrajou!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (41. týden)

04.10.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Smečka v seznamech

v Přečtených52x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených3x
v Knihotéce17x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit13x

Štítky knihy

sport dospívání šikana lední hokej hokejisté

Autorovy knížky

Tomáš Polenský
česká, 1987
2020  78%Smečka