Sever a Jih - 2. díl přehled

Sever a Jih - 2. díl
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26048/saga-hazardu-a-mainu-na-pozadi-obca-26048.jpg 4 66 66

Tato kniha nás seznamuje s jedním z nejvýznamnějších období historie Spojených států, a to s událostmi počátkem 2. poloviny 19. stol., kdy se zde začaly jasně rýsovat rozdíly mezi průmyslovým Severem a zemědělským Jihem. Autor zachycuje jednak osudy a názory lidí ze severu, kteří opovrhují životem Jižanů a hlavně jejich otrokářstvím. Na druhé straně lidé z jihu se už po několik generací živí pěstováním plodin na plantážích, proto vidí otrokářství, jako jedinou možnost a nechápou odpor severu. Najde se tu jen pár lidí, kteří se dokáží přenést přes všechny rozpory a nenávist. Mezi ně patří i rodiny Mainů a Hazardů, přátelící se od doby, kdy se Orry Main s Georgem Hazardem seznámili na vojenské akademii ve West Pointu.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , X-Egem
Originální název:

North and South , 1982


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sever a Jih - 2. díl. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

kusma
11.12.2022 4 z 5

Pěkné pokračování, na začátku jsem se nemohla začíst, ale pak už se to četlo moc hezky. Charaktery jsou stále černobílé, pohnutky všech padouchů ukrutná nenávist a touha po pomstě, nic hlubokého, ale čte se to prostě dobře. Zajímavé jsou popisy nálad ve společnosti.

Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

Krásné. Velice obsáhlá a čtivá sága o dvou rozdílných amerických rodů a jejich pohled na americkou kulturu, otroctví, válku a vztahy mezi lidmi. Klasické je i filmové zpracování, které si našlo i mnoho vděčných diváků. Opravdu hezky nafilmované a příjemní hlavní hrdinové. Fešáci.


Kuža007
07.08.2021 5 z 5

I druhá knížka ze Ságy Hazardů a Mainů se autorovi povedla, a řekl bych, že i lépe něž první díl Sever a Jih. V tomto dílu již nestraní ani jedné ze stran, popisuje Charlesovu vojenskou kariéru v Texasu, skvěle navodil atmosféru postupného odcizování se Severu a Jihu, zvláště pak od druhé části knihy, kdy i detailně popisuje historické události, které nakonec vedly k Americké občanské válce. Jsem rád, že zase upozornil na parchante Elkanaha Benta, byť se s ním setkáváme až v půlce knihy, zároveň je zde Justin LaMotte ve své nejzákeřnější podobě jak ji známe ze seriálu v podání Davida Carradina. Dále pak Jakes s pečlivostí popsal obléhání pevnosti Fort Sumter a i situaci vojáků v ní. A postavám Orryho Maina a Geoge Hazarda zase dal tu samouc chemii, jakou měli v první knize, když ještě byli kadeti na West Pointu či bojovali v Mexiku, př. jejich emotivní setkání a loučení na konci knihy. Pět hvězd i za skvělé seriálové zpracování s Patrickem Swayzym, Jamesem Readem a Lesley-Anne Downovou - dnes již ikonický seriál 80. let minulého století. Dalším argumentem, proč si myslím, že právě tato část ságy je nejlépe napsané je důvod, že právě tato část se nejvíce shoduje i se seriálem, což značí se s tím scénáristé měli málo práce, tudíž se jim ta stavba příběhu zdála opravdu vynikající.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sever a Jih - 2. díl v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených100x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených6x
v Knihotéce101x
v Chystám se číst12x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x