Putinova válka přehled

Putinova válka
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509930/bmid_putinova-valka-63d256fc28331.jpg 4 72 72

Ukrajinská kronika zpravodajů ČT. Ráno 24. února 2022 se svět změnil. Ruská vojska vtrhla na Ukrajinu s cílem dobýt rozsáhlá území a násilím svrhnout její demokraticky zvolenou vládu. Desítka zpravodajů České televize sepsala unikátní válečnou kroniku největšího evropského konfliktu od druhé světové války. Jejich osobní svědectví nabízejí autentický obraz všech důležitých fází ruské agrese. Od stísněného očekávání vpádu, přes masivní invazi a její nelidské dopady na civilní obyvatelstvo, po ukrajinské protiofenzivy a osvobozování okupovaných území. Kniha nabízí detailní přehled i silné příběhy ze všech klíčových front, bombardovaného týlu, politických jednání na nejvyšší úrovni i z dění v Rusku samotném. Doplňují ji dramatické fotografie kameramanů ČT. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Edice ČT.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Putinova válka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

radimch
13.04.2024 5 z 5

Děkuji za tuto knihu, autoři jsou odvážní lidé.

kristleko
24.03.2024 4 z 5

ČT má reportéry na Ukrajině nepřetržitě od začátku invaze, díky čemuž přináší bezprostřední postřehy a příběhy, které přibližují válečnou realitu daleko lépe, než rutinní zprávy o dobytých vesnicích a ztrátách na životech a technice. Velmi dobře funguje i knižní podoba ve formě kroniky, zachycující dění v roce 2022. Z něj sice Ukrajina vyšla pobořená a s nespočtem uprchlých, zabitých a zraněných obyvatel, avšak s narovnanou páteří jako hrdá země, která se ubránila snaze Moskvy o bleskovou "speciální vojenskou operaci" a instalaci loutkové vlády. Nepovedená invaze v očích Ukrajinců zbavila Rusko aury neporazitelné velmoci a sovětskou mentalitu podřízenosti vystřídalo odhodlání zbavit vlast okupantů. Zaujaly mě dva konkrétní vjemy z války. David Borek v dubnové reportáži z okolí Kyjeva popisuje, že vůní války pro něj je "intenzivně štiplavé aroma borovic, rozštípnutých explozemi granátů" v lesích kolem satelitních městeček jako Buča a Irpiň, kam se lidé z metropole hojně stěhovali a dnes jsou synonymy masakrů okupantů na civilistech... Pavel Polák si pak při červencové návštěvě Oděsy všímá, že zvukem války pro něj je "nepříliš hlasité kvílení sirény", která se rozezní ve všech městech v trajektorii každé rakety vystřelené Ruskem. Jenže zní pětkrát denně půl roku, lidé už neběží hned do krytu a dál se koupou v moři (ač je plné min). Nerozvážnost? Snad ano, ale "lidé se i v nejhorších podmínkách pokoušejí žít dál, protože nic jiného jim nezbývá". Válka nakonec znamená hlavně hodně tvrdé práce pro všechny - vojáky, zdravotníky i novináře, kteří se ocitají v nebezpečných a emočně vypjatých situacích. Jen pár dnů předtím, než si Michal Kubal pořídil památné selfie po rozhovoru s prezidentem Zelenským, byl svědkem pohřbu dvouletého chlapce, jenž zemřel pod troskami domu zasaženého ruskou raketou... Knihu obohacují i pohledy na válku z "domovských štací" zpravodajů v Polsku, Německu, Izraeli či Turecku. Karel Rožánek pak doplňuje ponurý obraz Ruska se zmanipulovanými volbami, zatýkáním a strachem z mobilizace. (8/10)


IvaKo
21.12.2023 5 z 5

Tahle kniha se mi vzhledem k tématice nečetla dobře, musela jsem jí prokládat jinými žánry, protože to opravdu není četba na dobrou noc. Práce autorů-moderátorů ČT je obdivuhodná, důsledně profesionální. Každý z nich má svůj styl, ale celkově podávají stejně autenticky syrové svědectví o tom, co je to válka a jaké má dopady zejména na obyčejné lidi. Ve svých reportážích, budou, bohužel, mít možnost zřejmě ještě dost dlouho pokračovat.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Letní příběh, Zásnubní prsten a další knižní novinky (12. týden)

19.03.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Putinova válka v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených93x
ve Čtenářské výzvě23x
v Doporučených7x
v Knihotéce61x
v Chystám se číst65x
v Chci si koupit26x
v dalších seznamech2x