Průsvitné srdce přehled

Průsvitné srdce
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512001/bmid_prusvitne-srdce-63fdee4a2297e.jpg 4 58 58

Román o zakázané lásce mezi svobodomyslnou Finkou a ruským válečným vězněm. Píše se rok 1942 a pokračovací válka mezi Finskem a Sovětským svazem je v plném proudu. Mladá svobodná matka Beata se vrací domů na jihofinský poloostrov Hanko, kde nachází jen smrt a zmar. Když se setká se sovětským válečným zajatcem Ivanem, který jako by jí viděl přímo do duše, v temnotě války najde záblesk naděje. Beatu to k muži neodolatelně přitahuje, jenže své city musí tajit. Láska k němu totiž znamená jediné – zradu. Vzniklou vášeň ale nejde umlčet, a milenci se tak ocitají ve smrtelném ohrožení.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Tämä läpinäkyvä sydän , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Průsvitné srdce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

simca9342
17.11.2023 5 z 5

Kniha se po dlouhé době hodí do výzvy- téma 20.- kniha, která výjde/vyšla v r. 2023

Příběh je psaný z pohledu hlavní postavy- dospělé ženy s malou dcerou-, vysvětluje nejen politický a válečný stav ve Finsku , kde Beata žije s celou rodinou, ale jejich minulost.
Beata vzpomíná, jak se svou rodinou museli utéct před ruskými vojsky ničícími jejich rodnou zemi. Tím byl a konečně po letech je a bude napořád ostrov Hanko na jihu Finska.
Příběh se vrací do přítomnosti, kdy na dvorku nedaleko stavení potká ukrývajícího ruského vojáka- vězně. Hlad ho donutí vstoupit na pozemek Beatiny rodiny. Ivan dobře ví koho má před sebou- osobu z národa těch, kterým ničil vše včetně jejich životů.

Láska je však mocnější než smrt a milostný vztah přebije válečný stav.
Romeo a Julie se teď sice nacházejí v úplně jiné době, ale stejně nebezpečné.

BohyněKuchyně
03.10.2023 5 z 5

Beata je mladá dívka, která žije ve finském městě Hanko. I přes své mládí je už matkou, dceru však vychovává více její sestra a matka. Když Beata potká Ivana, sovětského válečného zajatce, zamiluje se. Možná bych řekla, že je Ivanem zcela posedlá. Celý její život se točí kolem chvilek, ve kterých se potkají. Vznikne mezi nimi intimní vztah, který však musí tajit, protože jakékoliv styky s vězni jsou vlastizradou. Kniha je napsaná úžasným stylem, vyhovovala mi a všem ji rozhodně doporučuji.


clouds
30.08.2023 5 z 5

Velmi pozoruhodně vylíčený vnitřní svět a citové vnímání hlavní hrdinky dělá z této knihy mimořádný čtenářský zážitek. Do citových vjemů Beaty nahlížíme skrze poetické metafory, které velmi silně vystihují její zvláštní křehkost. Kniha není pro každého, ne každému bude vyhovovat, že dějově nebude strhován mnoha a mnoha událostmi, o to mocnější je ale kouzlo Beatina citového prožívání, které nám tu autorka předestírá.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Zatmění, Řeka času a další knižní novinky (17. týden)

23.04.2023


Citáty z knihy (2)

Jeden večer pršelo a tehdy jsem zůstala doma. Následující den ležely mraky na zemi v podobě velkých kaluží. Když před lágr přijelo nákladní auto, mraky cákaly kolem něj.


Ochladilo se ještě víc a růžové keře na pobřeží zežloutly. Moře bouřilo a sténalo, když ledy drásaly jeho hladké břicho.


Kniha Průsvitné srdce v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených73x
ve Čtenářské výzvě26x
v Doporučených1x
v Knihotéce64x
v Chystám se číst92x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech2x